Hyvinvointi

Ananas nopeuttaa nesteen poistumista elimistöstä

Teksti:
Anna.fi

Raikas ja makea etelän hedelmä auttaa sulattamaan raskaan aterian. Rohdoskäytössä ananas on perinteisesti ollut naisten kasvi, jonka on uskottu muun muassa hoitavan epäsäännöllisiä kuukautisia. Lisäksi ananasta on käytetty vatsavaivojen, lihaskipujen, limaisen yskän ja tulehdusten hoitoon sekä sisäloisten häätämiseen.

Ananas

Ananas (Ananas comosus) on lähtöisin Etelä-Amerikasta, missä alkuasukkaat viljelivät sitä laajalti jo ennen eurooppalaisten valloittajien saapumista. Ananaksen jäykät, suipot lehdet kasvavat noin metrin korkuisiksi. Vahvaan varteen kasvaa kukinto, jonka jokainen pieni kukka kypsyy marjaksi. Marjat kasvavat yhteen ja muodostavat käpymäisen ananashedelmän, joka on niin sanottu epähedelmä.
Ananashedelmä on mehukas ja makea.

Ananas sopii sellaisenaan nautittavaksi, leivonnaisiin, kylmiin jälkiruokiin, juomiin ja pirtelöihin sekä kauniin keltaisen värinsä takia syötäväksi koristeeksi. Ananasta syödään myös pihvien ja pizzan päällä, hampurilaisen välissä sekä eksoottisten kana- ja lihapatojen joukossa.

Mitä sisältää?

Ananas sisältää runsaasti C-vitamiinia, B1-vitamiinia, kuitua ja mangaania, flavonoideja sekä hieman eräitä muita B-ryhmän vitamiineja ja hivenaineita. C-vitamiini ja flavonoidit toimivat antioksidantteina eli estävät soluille haitallisia hapettumisreaktioita. B1-vitamiinilla on myönteisiä vaikutuksia verenkiertoon.

Rohdoskäytön kannalta tärkein ainesosa on bromelaiini-entsyymi, joka hajottaa proteiineja. Alustavissa tutkimuksissa on saatu myös viitteitä siitä, että eräät ananaksen ainesosat tehostaisivat elimistön puolustusreaktiota syöpäsoluja vastaan.

Mihin auttaa?

Nykyään yleisimmät ananaksen sovellukset rohdoksena ovat ruoansulatuksen edistäminen ja nesteenpoisto. Ananas onkin mieto diureetti, eli se nopeuttaa nesteen poistumista elimistöstä. Tästä voi olla apua esimerkiksi PMS-oireiluun liittyvässä turvotuksessa sekä painonpudotuksessa.

Bromelaiinia on jonkin verran ananaksen hedelmälihassa, mutta erityisesti kasvin varressa, lehdissä sekä hedelmän ytimessä. Bromelaiini helpottaa lihan sulamista ruuansulatuselimistössä. Eräissä tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että bromelaiinilla olisi tulehdusta estäviä vaikutuksia ja että siitä saattaisi olla apua esimerkiksi reumatyyppisten kipujen sekä iho- ja hengityselintulehdusten tukihoitona.

Hyvin suurina määrinä bromelaiini saattaa aiheuttaa voimakasta ripulia, pahoinvointia, ihottumaa ja kuukautisten runsastumista. Se voi aiheuttaa myös kontaktiallergiaa, joka ärsyttää ruoansulatuskanavaa ja aiheuttaa ihon kutinaa. Joidenkin arvioiden mukaan bromelaiini voi aiheuttaa kohdun kouristelua ja siten johtaa keskenmenoon. Eräistä muista allergioista kärsivät voivat saada ananaksesta ristiallergiareaktion, jolloin sen nauttimista tulee välttää. Muutoin ananas on kuitenkin turvallinen ja terveellinen ruoka-aine.

Asiantuntijana dosentti Yvonne Holm, Farmakognosian osasto, Helsingin yliopisto.

Teksti: Anu Holopainen

X