Ihmiset ja suhteet

Euroopan golfkuningatar Anna Nordqvist: ”Arvostan suuresti sitä, että minulla on elämää myös golfin ulkopuolella”

Anna Nordqvist, 30, jatkaa ansiokkaasti Ruotsin naisten golfmenestyksen perinnettä. Lähes kymmenvuotisen ammattilaisuransa aikana hän on kaivanut itsestään taistelijan esiin monta kertaa.

Teksti:
Teemu Tyry
Kuvat:
Aop, Getty

Ykköstila Ranskan Evian Championshipissa syyskuussa 2017 nosti Anna Nordqvistin Annika Sörenstamin jälkeen toiseksi ruotsalaispelaajaksi, joka on voittanut vähintään kaksi major-kilpailua.

Anna Nordqvist, 30, jatkaa ansiokkaasti Ruotsin naisten golfmenestyksen perinnettä. Lähes kymmenvuotisen ammattilaisuransa aikana hän on kaivanut itsestään taistelijan esiin monta kertaa.

Se ei ollut rakkautta lajiin ensisilmäyksellä. Anna Nordqvist kokeili golfia ensimmäisen kerran kesällä 1999 Torshållanin golfkentän rangella. Muuhun perheeseen golfkipinä iski heti, mutta 12-vuotias Anna ei innostunut. Hän jätti lajin antamatta sille edes mahdollisuutta.

Eskilstunassa asuva perhe – isä Urban, äiti Maria ja veljet Mikael ja Matias – harrasti urheilua ja liikuntaa. Myös Anna oli kokeillut useita eri lajeja ja menestynyt lähes kaikissa. Sinnikäs äiti puhui tyttärensä ympäri, ja Anna päätti kokeilla golfia uudelleen.

– Ensimmäisillä kerroilla minua harmitti, etten onnistunut golfissa kuten muissa lajeissa, Anna muistelee uransa alkua omilla nettisivuillaan.

Golfista tuli pian hänen ykkösharrastuksensa, ja kehitys oli nopeaa. Anna aloitti lajin useimpia kilpakumppaneitaan huomattavasti vanhempana mutta nousi eri ikäryhmissä maan parhaiden joukkoon ja nuorten maajoukkueisiin.

Ylioppilaskirjoitusten jälkeen oli vuorossa muutto Yhdysvaltoihin Etelä-Carolinaan. Anna sai golfstipendin Arizona Staten yliopistoon, josta olivat ponnistaneet myös 1980-luvun lopulla Phil Mickelson ja myöhemmin espanjalaistähti Jon Rahm.

Annasta kasvoi yksi joukkueensa johtavista pelaajista. Hänestä kouliutui kivikovien yliopistoturnausten kestomenestyjä.

– Muutto Yhdysvaltoihin oli tärkein vaihe elämässäni. Opin pitämään huolta omista asioistani ja tuntemaan itseni paremmin. Yhdysvalloissa korostetaan jatkuvaa kehittymistä ja tuloksen tekemistä niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Totuin siihen ajattelumaailmaan, Anna kertoi Svensk Golf -lehden haastattelussa.

Kovimman näytön alkavalle ammattilaisuralleen hän antoi vuonna 2008 amatöörien MM-kisoissa, joissa hän johdatti Ruotsin joukkueen maailmanmestaruuteen.

Anna sai saman vuoden karsinnoissa pelioikeuden sekä Yhdysvaltain LPGA Tourille että Euroopan LET-kiertueelle, joten opiskelut saivat jäädä. Oli aika siirtyä ammattilaiseksi.

Ruotsin golfkuningatar

Ensimmäinen kausi ammattilaisena oli supermenestys. Anna ei LPGA Tourin debyyttikaudellaan ujostellut vaan voitti jo viidennen osakilpailunsa. Kyseessä ei ollut mikä tahansa rivikisa vaan naisten major-turnauksiin lukeutuva LPGA Championship.

Ruotsi, lajin johtava maa Euroopassa, sai Annan jättiyllätyksen myötä uuden golfkuningattaren. Kaikkien aikojen sinikeltainen golfaaja Annika Sörenstam oli lopettanut peliuransa juhlavasti edeltävänä syksynä.

Anna Nordqvist ihastutti yleisöä, mediaa ja ruotsalaisfaneja voittamalla syksyllä Yhdysvalloissa vielä toisenkin kilpailun. Saman vuoden Solheim Cupiin hänet valittiin oikeutetusti kapteenin villillä kortilla.

Upean kauden kruunasi valinta Ruotsin parhaaksi golffariksi. Naisten golfin arvostusta Ruotsissa kuvaa hyvin se, että kakkoseksi valinnassa jäi Henrik Stenson, joka oli keväällä voittanut miesten niin sanotuksi viidenneksi majoriksi usein kutsutun Players Championshipin.

– Valinta tuntui uskomattoman hienolta. Palkintopysti on kunniapaikalla Orlandon-asunnossani. Sen näkeminen nostaa aina tunteet pintaan, Anna kertoi Svensk Golfissa vuosia myöhemmin.

Vuoden paras golffari on valittu Ruotsissa tähän mennessä 52 kertaa. Keskimäärin lähes joka toinen vuosi, 24 kertaa, vuoden pelaajaksi on valittu nainen.

Tarkasti väyliin osuvat avaukset sekä hyvä pelistrategia ovat nostaneet Anna Nordqvistin Euroopan ykköspelaajaksi.

Pikkuveli auttoi uuten nousuun

Annan ura oli saanut lentävän lähdön. Seuraavilla kausilla meno tasaantui, mutta Anna vakiinnutti paikkansa kiertueella. Seuraavaa ykköstilaansa hän sai kuitenkin odotella lähes viisi vuotta.

Vaikeat jaksot seurasivat toisiaan. Ympärillä alkoi hännystellä vääränlaisia ihmisiä. Kaudella 2012 Anna menetti intohimonsa ja kiinnostuksensa kilpailemiseen.

– Pikkuveljeni Mikael tuli silloin Ruotsista avukseni. Hän siirsi oman työuransa taka-alalle ja ryhtyi caddiekseni. Hän nosti minut takaisin oikeille raiteille sekä golffarina että ihmisenä. Yhdessä viettämämme kesä oli elämäni paras. Siitä olen Mikaelille ikuisesti kiitollinen, Anna tunnusti Golf Digestin nettijutussa.

Kiertue-elämä on henkisesti kuluttavaa, ja kisojen välinen aika on yhtä tavaroiden pakkaamista ja purkamista. Omaa perhettä Orlandossa asuvalla Annalla ei vielä ole. Hän on kertonut monessa haastattelussa, kuinka tärkeä asia perhe, sisarussuhteet sekä Ruotsissa asuvat ystävät hänelle ovat.

– Vanhemman veljeni kolme lasta tuntuvat lähes omiltani. Pelaan nykyään vähemmän kisoja, jotta kykenen elämään myös normaalia elämää. Menestyäkseen kilpailuissa on oltava onnellinen myös kentän ulkopuolella, hän totesi Golf Digestin haastattelussa.

”Älä koskaan luovuta”

Kauden 2014 kahden voiton jälkeen Annan ura on kääntynyt uuteen nousuun. Viime syksynä hän ylsi kauden viimeisessä majorissa, Evian Championshipissa, uransa toiseen major-voittoon, vaikka lähtökohta kilpailuun oli todella huono. Anna oli vasta toipumassa rauhaskuumeesta, joka oli pakottanut hänet kisan alla kahdeksi viikoksi vuodepotilaaksi. Fyysiset voimat olivat sairastelun jälkeen vähissä, mutta Anna kaivoi itsestään taistelijan esiin.

Kilpailun ratkaisuhetkillä hän palautti mieleensä edesmenneen isoisänsä elämänohjeen: ”Älä koskaan luovuta.” Se antoi hänelle voimia ja auttoi pitämään ajatukset positiivisina. Tunteellisessa voittopuheessaan Anna kertoi omistavansa voittonsa isoisälleen.

Läheltä piti, ettei Annalla olisi vyöllään jo kolmaskin major-titteli. Maailman suurimman ja arvostetuimman majorin, U.S. Openin, voitto oli kaudella 2016 jo Annan ulottuvilla. Hän ja Brittany Lang päätyivät neljän kierroksen jälkeen tasatilanteeseen. Edessä oli kolmen reiän uusinta.

Uusinnan toisella väylällä Anna löi bunkkerista. Lyönnin taakseviennissä hänen mailansa hipaisi hiekanjyvästä, jonka liikkuminen havaittiin vain televisiolähetyksessä käytetyn supertarkan hidastuksen avulla. Seuraavalla reiällä hämmästyneelle Annalle ilmoitettiin hänen saaneen tilanteesta kahden lyönnin rangaistuksen.

Uusinnan voitti kolmen lyönnin erolla lopulta Brittany Lang, mutta Anna ei vaipunut itsesääliin. Hän sai runsaasti tunnustusta tavastaan reagoida tappioonsa ja sääntöjen mukaiseen mutta julmalta tuntuneeseen rangaistukseen.

– Olisin toivonut, että tuomarit olisivat kertoneet siitä minulle ennen viimeisen uusintareiän kolmatta lyöntiä. Olisin pelannut aggressiivisemmin kohti lippua. Mutta minun on vain hyväksyttävä tapahtunut. Elämä jatkuu, Anna jakoi tuntemuksiaan mediatilaisuudessa kisan jälkeen.

”Älä ikinä anna periksi!” Anna muisti isoisältään saamansa elämänohjeen ja kesti vaativat olosuhteet Evian Championshipissa nousten voittoon ja Ruotsin parhaaksi golffariksi 2017.

Vahvuutena tarkat draivaukset

Alkanut golfkausi on 30-vuotiaalle Annalle ammattilaisena jo kymmenes. Kauden alkaessa hän oli naisten maailmanlistalla seitsemäntenä ja ehti käydä maaliskuussa jo sijalla viisi.

Meriittilista on komea: kaksi major-voittoa, kahdeksan ykkösCupia Euroopan joukkueessa, yksi olympiaedustus sekä valinta Ruotsin parhaaksi golffariksi vuosina 2009 ja 2017.

Anna jatkaa ansiokkaasti Ruotsin naisten upean golfmenestyksen perinnettä. Uransa lopettanut Annika Sörenstam on omassa luokassaan, mutta Anna on saavutustensa valossa jo kakkonen.

– Annika on tehnyt uskomattoman uran golfin parissa, myös kentän ulkopuolella. Hän on ollut nuoremmille sukupolville suuri idoli. Vertailut häneen ovat monessa mielessä turhia, vaatimattomien huippu-urheilijoiden joukkoon lukeutuva Anna korostaa Golf Digestin nettijutussa.

Osittain vertailu johtuu Annan pelityylistä, joka on usein rinnastettu juuri kellontarkasta svingistään tunnettuun Annikaan.

Anna on profiloitunut ammattilaisuransa alusta asti maailman tarkimpien draivaajien joukkoon. Myös lähestymislyönnit osuvat kovalla prosentilla viheriöihin.

– Seurasin lapsena Annikan pelejä televisiosta. Hän oli roolimallini. Annikan tavoin olen aina pitänyt kentistä, joilla on oltava hereillä ennen jokaista lyöntiä, Anna sanoo Golf Digestin haastattelussa.

Hän onkin usein menestynyt juuri sellaisilla kentillä, joilla pelaaja joutuu kenttäpelissään kovan haasteen eteen ja joilla ratkaisuja ei tehdä pelkästään puttaamalla. Lähipelissä, etenkin puttaamisessa, 183-senttinen atleetti jää usein kilpakumppaniensa varjoon.

– Golfurani alkumetreillä sain kokea, etten ole tässä lajissa kaikkein lahjakkaimpia. Kovalla työllä ja sisukkuudella olen kuitenkin kehittänyt peliini vahvuuksia. Pitkässä pelissä pyrin tietysti hyödyntämään kokoni suomat mahdollisuudet. Kilpailu maailman huipulla menee koko ajan kovemmaksi, ja pelaajat ovat fyysisesti aiempaa valmiimpia. Muiden mukana pysyäkseen on oltava valmis kehittämään pelin kaikkia osa-alueita, Anna pohti Golf.com-sivustolla.

Myös golfin ulkopuolella pitää olla elämää

Annika Sörenstam lopetti oman peliuransa 38-vuotiaana, perusti sitten perheen ja rakentaa nyt liiketoimiensa kautta vahvaa brändiä nimensä ympärille. Annalla on ikänsä puolesta vielä runsaasti aikaa uusille sankariteoille ennen peliuran lopettamista. Valinta Solheim Cup -joukkueen kapteeniksi vaikuttaa tällä hetkellä todennäköiseltä, mutta sitä ennen jäljellä on vielä paljon pelivuosia.

Lukuisat haastattelulausunnot kisaohjelman vähentämisestä ja perhe-elämän ja kaverien kaipuusta kielivät kuitenkin siitä, että Anna tuskin pyhittää elämäänsä golfille pääkiertueita edelleen kiertävän, naisten golfin 55-vuotiaan ikonin Laura Daviesin tavoin.

– Arvostan suuresti sitä, että minulla on elämää myös golfin ulkopuolella. Olen veljilleni hieman kateellinen heidän perhe-elämästään, joka itseltäni vielä puuttuu, Anna avautui Golf Digestissa.

Kun Anna aikanaan jättää kisakentät, Ruotsi voi menettää asemansa naisten kilpagolfin lipunkantajana Euroopassa. Naapurimaamme on saanut nauttia tästä asemasta 1980-luvun jälkipuoliskolta asti. Tällä hetkellä näköpiirissä ei ole kasvamassa uusia Annika Sörenstamin, Anna Nordqvistin, Helen Alfredssonin, Liselotte Neumannin, Catrine Nielsmarkin, Carin Kochin ja Sophie Gustafsonin kaltaisia supertähtiä.

Kilpagolfin maailma on kuitenkin arvaamaton ja vaikeasti ennustettavissa.

Lähteinä myös: Anna Nordqvistin Twitter-tili, golf.se ja LPGA Tourin kotisivut.

X