Ihmiset ja suhteet

Golfliiton talouspäällikkö Emilia Ottela miesvaltaisista työpaikoista: ”Täytyy uskaltaa avata suunsa”

Golfliiton talouspäällikkö Emilia Ottela, 30, on harvinaisuus: nainen urheiluliiton johtotehtävissä. Tasa-arvon edistämiseen hänellä on yksi resepti. – Pitää nousta ylös ja kertoa rohkeasti mielipiteensä.

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
Paula Kukkonen/Otavamedia

Emilia Ottela

Golfliiton talouspäällikkö Emilia Ottela, 30, on harvinaisuus: nainen urheiluliiton johtotehtävissä. Tasa-arvon edistämiseen hänellä on yksi resepti. – Pitää nousta ylös ja kertoa rohkeasti mielipiteensä.

En näe itseäni töissä urheiluliitossa, vaan pikemminkin yritysmaailmassa, ajatteli Emilia Ottela vielä opiskeluaikanaan. Takana oli SM-tason kilpagolfia ja laskentatoimen pääaineopinnot Kauppakorkeakoulussa.

Nyt Emilia kuitenkin saapuu haastatteluun töölöläiseen ravintolaan suoraan Golfliitosta, jossa hän on työskennellyt talouspäällikkönä jo pari vuotta.

– On innostavaa miettiä golfiin liittyviä numeroita. En arvannut, kuinka paljon uusia ovia sitä kautta aukenee.

Hän on mukana pohjoismaisessa urheilujohtajien koulutuksessa sekä ryhmässä, joka vie suomalaista tasa-arvotietämystä maailmalle.

Ensin tilataan kuitenkin vappuaaton kunniaksi kuohuvaa ja asetutaan taloksi Emilian helsinkiläiseen suosikkiravintolaan.

Skool! Tästä alkaa vappu, jota Emilia joutuu tänä vuonna juhlimaan ilman poikaystäväänsä. Etäsuhteen toinen osapuoli on nimittäin töissä Lontoossa, eikä sikäläisestä finanssimaailmasta pääse aina vapuksi Helsinkiin.

Mikään ei muutu, jos ei kukaan toimi

Urheilujohtaminen on äijien hommaa. Monissa suomalaisjärjestöissä johdossa on vain miehiä, ja esimerkiksi Euroopan Olympiakomiteassa on vain kaksi naista.

Koska naisia on vähän, eivät tasa-arvoasiat ole useinkaan prioriteettilistan kärkipäässä.

Tilanne herättää Emiliassa ristiriitaisia tunteita: Haluaako noin vanhoillisessa toiminnassa edes olla mukana? Toisaalta mikään ei muutu, jos kukaan ei toimi.

Hän on itse tottunut pärjäämään miesvaltaisessa työpaikassa ja ajattelemaan työkuvioita pätevyys edellä. On hän silti miettinyt, että väliaikaisena työkaluna sukupuolikiintiöistäkin voisi olla hyötyä. Tosin kyse on myös naisten asenteista.

– Vaikka olisi ainoa nainen, pitää uskaltaa avata suunsa ja sanoa mielipiteensä, hän neuvoo.

Hän itse on rohkea, ja häntä on Golfliitossa kuunneltu.

– Lajin mielikuva kaipaa kohennusta. Golf on urheilua, liikuntaa ja yhdessäoloa. Perinteet ja tiukka etiketti ovat kiva mauste, mutta ne eivät saa olla rajoite, hän sanoo.

Työssä yhdistyy rakas harrastus

Emilia aloitti golfin 16-vuotiaana. Hänellä oli taitoluistelutausta ja kova kilpailuvietti, ja jo 17-vuotiaana hän kilpaili SM-tasolla.

– Mietin golfista jopa uraakin, mutta tajusin, että leipä olisi liian tiukassa. Valmistuin Kauppakorkeakoulusta ja siirryin työelämään, hän muistelee.

Vuonna 2013 hän lopetti kilpailemisen ja miltei pelaamisenkin.

– Parin vuoden huilin jälkeen olen pelannut vuosi vuodelta enemmän. Nyt golf on minulle ennen muuta sosiaalinen ja rento harrastus, mukavaa liikuntaa hyvässä porukassa.

Golfliittoon Emilia eksyi sattuman kautta. Hän työskenteli taloushallinnon yrityksessä, joka teki liitolle projektin, ja sen jälkeen hän sai tarjouksen, josta ei voinut kieltäytyä.

– Tajusin, että tässä yhdistyvät rakas harrastus ja työ.

Vastuun jakamista ja byrokratian purkamista

Hyvä hallinto harrastelemisen tilalle, voisi olla Emilian motto urheilujohtamisessa.

– Seurat jumiutuvat, jos pienet porukat isännöivät liittoja vuodesta toiseen. Vapaaehtoistyön lisäksi tarvitaan tiukkaa työtä. Golfliitossa tavoitteemme on auttaa golfyhteisöjä myös hyvän hallinnon kehittämisessä. Vallalla ovat samat trendit kuin muuallakin liiketoiminnassa. Asiakkaiden kulutuskäyttäytyminen on muuttunut, ja esimerkiksi dynaaminen hinnoittelu on tullut golfliiketoimintaan jäädäkseen.

Emilia uskoo joustavaan organisaatioon, vastuun jakamiseen ja yhteistyöhön eri liittojen välillä.

– Byrokratiaa voisi purkaa roimasti. Joka liitossa ei todellakaan tarvita esimerkiksi omaa hallinto- ja henkilöstöihmistä, hän pohtii.

Emilia pääsi viime syksynä Olympiakomitean koordinoimaan pohjoismaiseen urheilujohtamisen Nordic International Leadership Education -koulutukseen.
Sitä kautta hän on mukana suomalaisessa ryhmässä, joka osallistuu kansainvälisen naisjärjestön konferenssiin Botswanassa. Siellä esitellään konkreettisia tekoja, joilla Suomessa on edistetty tasa-arvoa urheilujohtamisessa.

– Suomen Olympiakomitea koordinoi Valmentaa kuin nainen- ja Johtaa kuin nainen -hankkeita. Tästä on hyvä jatkaa, hän sanoo.

X