Anna Golf

Kenttärankingin kärjessä yllätystuloksia: Naisten suosikkikentät hivelevät silmää

Naiset ja miehet arvostavat golfkentissä eri asioita. Kun Golflehden Kenttärankingin tuloksia tarkastellaan naisnäkökulmasta, moni miesten hylkimä kenttä nousee suosioon.

Teksti:
Jere Jaakkola
Kuvat:
Lassi Pekka Tilander, Golfpiste

Suomen paras ja kaunein kenttä, Viipurin Golfin Etelä-Saimaa.

Naiset ja miehet arvostavat golfkentissä eri asioita. Kun Golflehden Kenttärankingin tuloksia tarkastellaan naisnäkökulmasta, moni miesten hylkimä kenttä nousee suosioon.

Naiset harrastavat tutkitusti sosiaalisempaa golfia kuin miehet, miehet taas pitävät enemmän kilpailemisesta. Miehet ovat hieman naisia kiinnostuneempia golfkenttien pelistrategiasta, naiset taas kenttien estetiikasta ja luonnonympäristöstä. Erot heijastuvat luonnollisesti golfkenttien arviointiin.

Kahden vuoden välein tehtävä Suomen suurin golfkenttien arviointitutkimus, Golflehden Kenttäranking, julkaistiin viimeksi marraskuussa. Miltä sen tulokset näyttävät vain naisten antamien äänien pohjalta? Entä kuinka eri tavoin naiset ja miehet arvioivat golfkenttiä?

Naiset antavat parempia arvosanoja kuin miehet

Tutkimuksesta käy ilmi, että naiset arvioivat golfkenttiä selvästi suopeammin silmin kuin miehet. Kenttien kokonaispisteiden keskiarvo on naisilla (80,51/100) lähes kaksi pistettä korkeampi kuin miehillä (78,52/100). Piste-eroa ei selitä mikään yksittäinen arviointikategoria: naiset antavat eri kategorioissa kautta linjan parempia arvosanoja kuin miehet.

Kategorioita oli kahdeksan, ja niille annettiin pisteitä 4–10. Kokonaispistemäärässä painotettiin design, reititys ja pelattavuus -kategoriaa kertoimella 2. Kunto ja viimeistely- sekä esteettisyyskategoria saivat kertoimen 1,5.

Eri kategorioiden pistekeskiarvojen suuruusjärjestys on naisilla ja miehillä täsmälleen sama: keskimäärin korkeimmat pisteet annetaan palvelu- sekä design ja reititys -kategorioissa. Kriittisimmin arvioidaan golfkenttien hinta-laatusuhdetta.

Naisten ja miesten välinen ero on suurimmillaan hinta-laatusuhteessa, jonka naiset arvioivat keskimäärin 0,26 pistettä miehiä paremmaksi. Kentän esteettisyys, ilmapiiri, kunto ja viimeistely sekä design, reititys ja pelattavuus saavat naisilta keskimäärin 0,21–0,22 pistettä paremmat arviot. Palvelu-, ravintola- ja klubitalo ja oheispalvelut -kategorioissa ero on puolestaan 0,15–0,16 pistettä.
Entä sitten ne rankingtulokset?

Suosituin kenttä on ennen kaikkea esteettinen elämys

Naisten suosikkikenttä Suomessa on sama kuin Golflehden Kenttärankingin ykköskenttä: Viipurin Golfin Etelä-Saimaa. Kenttä ottaa rankingin ykköstilan nimiinsä selvällä erolla ennen Paltamo Golfia.

Tuloksia tarkasteltaessa käy itse asiassa ilmi, että juuri naiset ovat nostaneet Lappeenrannan golfylpeyden Suomen ykköskentäksi myös Golflehden arvioinnissa. Etelä-Saimaa saa toki hyvät pisteet myös miehiltä, mutta miesvastaajille Ahvenanmaan Slottsbanan on ykkönen Etelä-Saimaan sijoittuessa kakkoseksi.

Naisille kierros Etelä-Saimaan kentällä on ennen kaikkea esteettinen elämys. Esteettisyys-kategorian arvosana on arvioinnin ylivoimaisesti korkein yksittäinen pistemäärä: se saa lähes täydet pisteet eli 9,65 .

6. Sija. 36-reikäiseksi golfkeskukseksi syksyllä 2016 laajentuneen Nokia River Golfin molemmat kentät kuuluvat naisten ehdottomiin suosikkeihin.

Kaunis kenttä on usein myös toimiva

Kokemus kentän kauneudesta heijastuu tutkitusti myös muihin kategorioihin. Kentän kuntoon ja viimeistelyyn sillä on luonnollisesti selvä yhteys. Esteettisesti miellyttävä kenttä koetaan paremmin suunnitelluksi kuin kenttä, jonka kauneusarvot eivät pelaajaa yhtä lailla miellytä.

Näin on Etelä-Saimaankin tapauksessa. Esteettisyyden lisäksi kenttä on ykkönen kolmessa muussa kategoriassa: designissa ja reitityksessä, kunnossa ja viimeistelyssä sekä ilmapiirissä. Hinta-laatusuhde arvioidaan toiseksi parhaaksi, ja palvelu-kategoriassa kenttä yltää sijalle kolme.

Golflehden Kenttärankingissa viime vuosina vahvasti noussut Paltamo Golf kipuaa naisten rankingissa peräti kakkoseksi. Etelä-Saimaan tavoin Paltamossa kentän kulisseina ovat sykähdyttävät järvimaisemat. Oulujärven syleilemä kenttä yltää kaikissa arviointikategorioissa kymmenen joukkoon, vaikka jääkin ilman kategoriavoittoa.

Kärkikolmikon täydentää myös Golflehden Kenttärankingissa pronssia pokannut Vanajanlinna Golf & Country Club. Se menestyy erinomaisesti kenttää ja palvelua koskevissa arvioissa, mutta hinta-laatusuhteessa se jää kauas kärjestä. Ilmapiiriltään Vanajanlinna arvioidaan keskikastiin.

7. Sija. Lapin eksotiikka kirittää Kittilän Levi Golfin kenttärankingissa peräti sijalle seitsemän.

Kärkikymmenikössä mukana yllätyksiä

Naisten kärkikymmenikköön nousee peräti neljä kenttää, jotka eivät mahdu miehillä 20 parhaan joukkoon. Näistä korkeimmalle nousee Nokia River Golfin vanhempi kenttä River. Se peittoaa selvästi syksyllä 2016 avatun Rock-kentän, joka nousi Golflehden Kenttärankingissa tulokkaana sijalle 11.

Sijalle seitsemän kiipeää eksoottisen golfelämyksen tarjoava Levi Golf (miehissä sijalla 21). Kunnossa ja viimeistelyssä kenttä antaa Kittilän haastavissa olosuhteissa muille tasoitusta, mutta siitä huolimatta kyseessä on naisten mielestä maamme kolmanneksi kaunein golfkenttä.

Varsinaiset yllätyskentät naisten rankingista löytyvät sijoilta 9, 10 ja 12. Yhdeksänneksi sijoittuu Siilinjärven 36-reikäisen Tarina Golfin Vanha Tarina -kenttä, jonka miehet arvioivat vasta sijalle 40.

Kovan nousun naisten kärkikymmenikköön Tarinan vanavedessä tekee Hirsala Golf, joka sijoittuu Golflehden Kenttärankingissa sijalle 32 ja miesten listalla vielä kaksi pykälää heikommin sijalle 34. Ero selittyy ainakin osaksi sillä, että monen miespelaajan tiedetään pitävän Hirsalaa liian haastavana kenttänä. Useilla rei’illä erityisesti avauslyönnit aiheuttavat miehille päänvaivaa. Keskimäärin lyhyempiä mutta suorempia avauksia lyöville naisille Hirsala näyttäytyy mitä ilmeisemmin lempeämpänä kenttänä.

Suuri yllätys on niin ikään naisten listalla sijalle kaksitoista nouseva Nurmijärven Golfklubi, joka ei mahdu miehillä 50 parhaan kentän joukkoon. Golflehden Kenttärankingissa Nurmijärvi ylsi sijalle 41.

Vielä Nurmijärveäkin kauempaa ponnistaa Nurmon Ruuhikoskella sijaitseva Etelä-Pohjanmaan Golf. Golflehden Kenttärankingissa sijalle 71 ja miehillä vielä pykälää heikommin rankattu kenttä sijoittuu naisten listalla sijalle 19. Naiset antavat kentälle peräti 5,78 pistettä korkeamman kokonaisarvosanan kuin miehet.

Yllätysputoajia naisten listalla ovat viime vuosien kenttäarvioinneissa asemiaan menettäneet Kytäjä Golfin kentät. Miehet arvioivat South East -kentän sijalle yhdeksän ja North Westin sijalle 13, mutta naisilla kumpikaan kentistä ei mahdu 20 parhaan joukkoon.

Osa kentistä on pudonnut naisten listalta kokonaan pois. Jos vastaajia on alle 20, tuloksia ei voida pitää tilastollisesti vertailukelpoisina. Vastaajamäärä jää niukasti liian pieneksi muun muassa Golflehden Kenttärankingissa erinomaisesti menestyneillä Ålands Golfklubbin kahdella kentällä.

X