Hyvinvointi

Apua erektio-ongelmiin

Teksti:
Anna.fi

Erektiovaivan oikea hoito ei ole aina sininen pilleri. Ratkaisu ongelmiin löytyy useimmiten muualta.

mies ja nainen makoilevat

Toisin kuin lääkemainosten nuorekkaista, vain hitusen harmaantuneista komistuksista voisi päätellä, fyysisistä syistä johtuvat erektio-ongelmat ilmaantuvat useimmiten seniori-iällä ja muiden terveysongelmien kylkiäisinä. Ajoittaisia nuupahduksia sen sijaan on melkein kaikilla miehillä.

Erektiohäiriö tarkoittaa kyvyttömyyttä saada tai ylläpitää erektio tyydyttävän sukupuoliyhdynnän onnistumiseksi. Se voi tarkoittaa, että mies ei kiihottuneenakaan saa erektiota. Tai sitten erektio ei pysy yllä ennen yhdyntää tai yhdynnän aikana. Lievät erektiohäiriöt ovat osa tavallista miehen elämää, eikä niistä kannata yleensä tehdä sen suurempaa numeroa. Jos ne kuitenkin paisuvat ongelmaksi asti, on viisainta selvittää ongelman luonne.

Kelpaanko tällaisena?

Se, millainen kaava erektio-ongelmilla on, auttaa selvittämään, vaaditaanko niiden ratkaisemiseksi urologia vai seksologia. Alle nelikymppisillä miehillä fyysisistä syistä johtuvat erektio-ongelmat ovat hyvin harvinaisia, ja syyt seksuaalielämän ongelmiin ovat tässä ikäryhmässä useimmiten psykologisia. Mikäli ongelmia ei ilmaannu masturboidessa vaan ainoastaan kumppanin kanssa, kehon fyysisessä toiminnassa ei ole ongelmia. Tällaiset häiriöt ovat yleensä ohimeneviä – ja hyvin yleisiä.

Suorituspaineet ovat yksi yleisimmistä erektiohäiriöiden syistä. Itsetunto-ongelmat voivat viedä erektion: jos oma peilikuva ei miellytä itseä, on vaikeaa kuvitella olevansa haluttava toisenkaan mielestä. Myös omat taidot ja kyvyt rakastajana voivat arveluttaa. Paineet voivat näkyä esimerkiksi kondomia laittaessa ‒ jopa 25 prosenttia miehistä on joskus kokenut ”kondomikuoleman”. Miehet murehtivat alituiseen myös peniksensä kokoa, vaikka aiheesta tehdyn tutkimuksen mukaan peniksen pituus on tärkeä asia vain prosentille naisista.

Millaista elämää elät?

Erektio-ongelmat voivat kertoa siitäkin, että elämässä on juuri nyt meneillään jotakin haastavaa. YT-neuvottelut, talolainat ja moottoriremontit voivat tehdä tepposet, vaikka ihmissuhde olisikin kunnossa; mielen on vaikeaa päästää niistä irti edes makuuhuoneessa. Henkiset pahoinvointitekijät ovat syynä noin 20 prosenttiin erektio-ongelmista.

Uupumus on yksi tyypillinen erektiovaikeuksien syy. Väsyneenä seksi ei edes kiinnosta, vaan kroonisesti yliväsynyt vuorotyöläinen, yrittäjä tai ylitöiden paiskija tarvitsee makuuhuoneeseen päästyään lähinnä kunnon yöunet. Uupumuksen syynä voivat olla myös unihäiriöt tai uniapnea, ja näissä tapauksissa erektiohäiriön hoitamiseksi on etsittävä helpotusta uniongelmaan.

Miltä tuntuu kun ei seiso?

Erektiohäiriö on paha paikka. Naisellakin voi olla ”erektiohäiriö”, mutta se ei näy päälle päin yhtä ilmiselvästi. Nainen voi hätätilassa ohittaa kiihottumisvaikeudet vaikkapa liukastusvoiteella, mutta mies ei voi olla yhdynnässä ilman erektiota. Miehet kuvailevat tilannetta turhauttavaksi ja noloksi. Vaikka koko keho päästä varpaisiin haluaisi rakastella, yksi ruumiinosa pilaa temppuilullaan kaiken, eikä sitä voi komentaa toimimaan millään keinolla. Pahimmassa tapauksessa kumppani alkaa epäillä, ettei ole riittävän haluttava. Myöskään uskottomuusepäilyt eivät ole tavattomia.

Koska erektio on niin tulenarka asia, siitä pitää pystyä puhumaan. Moni mies menee kuitenkin pattitilanteessa lukkoon ja haluaa sulkeutua kuoreensa. Kumppanista taas toisen puhumattomuus ja hellittely-yritysten torjunta tuntuu hirvittävän pahalta. Siksi ensimmäinen askel ongelman selättämiseksi on unohtaa mykkäkoulu ja lausua asia julki: näin kävi vaikka kuinka yritin, mitäs nyt tehtäisiin?

Kun rakkaalla ihmisellä on erektiohäiriö, hyvä kumppani osaa olla tässäkin tilanteessa kanssakulkija. On tärkeää unohtaa omat turhautumisen tunteet, olla ymmärtäväinen ja kuunnella toisen tuntemuksia herkällä korvalla. Joskus jo pelkkä avoimen keskustelun avaaminen voi laskea suorituspaineita niin, että yhdyntä onnistuu.

Lääkkeeksi selibaattia

Lievissä ja väliaikaisissa erektiohäiriöissä ongelma ratkeaa useimmiten yksinkertaisesti sillä, että yhdynnän yrittäminen lopetetaan joksikin aikaa kokonaan. Yhdynnän tilalle astuu kiireetön yhdessäolo ilman vaatteita, jutellen ja hellästi kosketellen. Jos kiihottumista tapahtuu, sen voi antaa tapahtua ja siitä voi nauttia, mutta erektiota ei kiirehditä ”hyödyntämään”. Tavoitteena on pelkkä seksuaalinen lataus ja kiihottuminen.

Erektion uudelleen löytäminen merkitsee usein myös muiden rakastelun ja lähellä olon tapojen aktivoimista. Suuteleminen, hellittely, hyväilyt ja halailut unohtuvat arjessa yllättävän helposti. Hieronta, jalkahoito tai pitkä keskustelu ovat hyviä vastineita kymmenen uutisten jälkeiselle rutiinirakastelulle. Omaa kelvottomuuttaan potevan miehen on hyvä palauttaa mieleen, että yhdyntä on vain yksi keino antaa naiselle mielihyvää – eikä aina edes se paras.

Se, kuinka kauan yhdyntälakkoa on syytä jatkaa, riippuu täysin lakon tuloksista. Mikäli yhdessäoloon alkaa jälleen löytyä tarvittavaa kipinää, jännitystä voi pitkittää vielä päivän tai pari. Jos taas yhdyntälakon aikana tuntuu, että fyysinen etäisyys vain kasvaa, on hyvä ajatus hakea lisäapua parisuhdeterapiasta tai seksologilta.

Lähteet ja lisätietoa:
Seksuaaliterveysklinikka.fi
Miesinfo.fi
Erektio-ongelmat. Helsingin ja uudenmaan sairaanhoitopiiri.

Teksti: Nina Sarell

X