Hyvinvointi

Atoopikon ihottumakierre voi olla kolikkoihottumaa

Teksti:
Anna.fi

11-vuotias lapseni sai elokuussa märkäruven. Hänellä on taipumusta atooppiseen ihoon, joka näkyy talvisin kuivina, pieninä, kutittavina läiskinä iholla. Märkärupeen on syöty neljä kymmenen päivän antibioottikuuria.

Atoopikon ihottumakierre voi olla kolikkoihottumaa

Märkärupikohta on käsivarressa, olkapäässä ja kainalon liepeillä molemmin puolin. Rupikohtiin on kokeiltu useita voiteita: Bacibact (ei mitään vaikutusta), Duocort (auttoi aluksi, mutta tuli uudestaan) ja Locoid Fatty. Fucidinia on käytetty kahden viimeisen antibioottikuurin aikana ja se menee edelleen.
Onko kyseessä märkärupi, kun mikään ei auta ja rupi ilmestyy uudestaan, vaikka näyttäisi ensin paranevan? Verikokeita ei ole otettu. Ensimmäisen antibioottikuurin jälkeen otettu bakteeriviljely oli puhdas.

Miten märkäruven saa pois? Olen antanut lapselle maitohappobakteereja ja eräs tuttavani ehdotti kokeilla osterivinokas-ravintolisää. Tyttäreni on muuten terve, ei allergioita, sopusuhtainen ja vointi on hyvä. Taloudessa on kaksi kissaa, jotka ovat öisin ulkona.

Äiti

Lääkärin vastaus

Atoopikoilla on taipumus huonompaan puolustukseen bakteereita, viruksia ja sieniä vastaan. Siksi atoopikot sairastuvat herkemmin märkärupeen, herpesinfektioihin ja sienitulehduksiin. On mahdollista, että kyseessä on märkärupityyppisesti käyttäytyvä allergia eli niin sanottu kolikkoihottuma. Sekin on yleinen atoopikoilla. Molempia ihottumia hoidetaan sisäisillä antibioottikuureilla ja paikallisilla kortisonivoiteilla.

Jos tilanne kroonistuu, ihoa voi hoitaa valohoidolla. Auringonvalo rauhoittaa immuniteettia ja on antiseptista. Talvella käytämme UVB-valohoitoa, jota yleensä annetaan kolmesti viikossa. Hoitoa saa ihotautiklinikoilla, joita on keskussairaaloissa, yliopistosairaaloissa ja yksityisillä lääkäriasemilla.

Kannattaa mennä ihotautilääkärille, jotta ihottumakierre rauhoittuu. Samalla voi myös tarkistaa, ettei hänellä ole kissa-allergiaa.

Kirsti Visa, Iho- ja sukupuolitautien sekä allergologian erikoislääkäri

X