
Auringon vaarat – Suojaudu oikein
Onko aurinko ilonaihe vai terveysriski? Selvitimme riskit ja suojautumiskeinot, joiden avulla voit nauttia kesästä täysin siemauksin.

Pitkän ja pimeän talven jälkeen auringosta tekee mieli nauttia täysillä. Monen iloa kuitenkin sumentaa tieto auringon aiheuttamista vaaroista. Varovaisuus onkin viisautta, mutta myös suojautuminen auttaa.
1. Altistuuko iho syövälle?
– Toistuva palaminen erityisesti lapsena on yksi suurimpia riskitekijöitä, toteaa ihotautilääkäri Laura Bouchard HUS:in Iho- ja allergiasairaalasta. Hän muistuttaa samalla, miten tärkeää on suojata lapsen ihoa. Korkeasuojakertoimisen aurinkovoiteen ohella lasten tulisi käyttää auringossa ihon peittäviä vaatteita ja hattua.
– Syöpäriskiin vaikuttaa myös aurinkoaltistuksen suuri määrä koko elinikänä. Tätä lisäävät asuminen trooppisissa maissa, ulkotyö ja ulkoilmaharrastukset, kuten purjehtiminen ja golf. Solarium on selvä riskitekijä, Bouchard varoittaa.
Vaalea iho palaa tummaa herkemmin ja altistuu näin syövälle. Myös aiemmin sairastettu melanooma kasvattaa riskiä. Joillakin on myös syöpään geneettinen altistus. Lisäksi esimerkiksi elinsiirtopotilaiden käyttämä immunosupressiivinen lääkitys edesauttaa syövän kehittymistä.
2. Mitkä asiat altistavat?
– Usein ajatellaan, että melanoomalle altistaa erityisesti ihon palaminen, Bouchard valistaa.
Okasolusyöpää sen sijaan edistävät koko iän aikana ketynyt aurinkoaltistus ja immunosupressiivinen lääkitys. Okasolusyöpää esiintyykin eniten varttuneella väellä. Parhaimmillaan se rajautuu ihon pintakerroksiin eikä lähetä etäispesäkkeitä.
Melanoomista neljännes kehittyy olemassa olevista luomista ja loput uusina ihomuutoksina. Osa lääkärikeskuksista, kuten Helsingissä sijaitseva Aava Naturalis, tarjoaa ilmaiseksi erikoissairaanhoitajan neuvontaa ihomuutosten ja luomien arvioimiseksi.
3. Mikä on aurinkoallergia?
– Siinä auringonvalo aiheuttaa iholle nokkosrokkomaisen ihottuman, joka kutisee voimakkaasti. Ihottuma ilmestyy kevään tai kesän ensimmäisinä aurinkoisina päivinä paljaille ihoalueille. Oireet häviävät muutamassa päivässä, eikä ihottuma uusiudu enää saman kesän aikana, Bouchard toteaa.
4. Miten suojautua?
– Vältä auringossa oleilua klo 12−15. Parhaiten ihoa suojaavat vaatteet ja aurinkovoide, Bouchard muistuttaa.
Aurinkovoidetta tulee muistaa myös lisätä. Annostelukin saa olla reilua, useamman ruokalusikallisen verran kerralla.
Voiko aurinkovoiteesta sitten olla harmia?
– Aurinkovoiteiden haitoista ei ole tieteellistä näyttöä. Siksi ihotautilääkärit suosittelevat suojakerrointa 50.
Suojakertoimen numero viittaa siihen, kuinka paljon auringossa ilman suojavoidetta vietettävä aika moninkertaistuu voiteen vaikutuksesta. 50 on suojakertoimista korkein, kuluttajista moni suosii 30:a.
Ihon varjeleminen on hyvä muistaa myös kaupunkiolosuhteissa. Monissa meikkivoiteissa on jopa suojakerroin 30, joka estää palamiselta.
Lue lisää:
Suojaa iho auringolta
Rakastatko auringonottoa mutta pelkäät melanoomaa? Näin torjut ihosyövän riskin!
Teksti: Mirva Saukkola
Kuva: Colourbox.com
Kotilääkäri 5/2015
Kommentit
Aurinkovoide myös vanhenee, jote vanhaa viimekesän voidetta ei kannata käyttää.
Kommentit
Ennenkuin ostaa aurinkorasvapurkin kannattaa kiinnittää huomiota siihen mitä kaikkea se pitääkään sisällään.
Ainesosien määrä on pitkä kuin nälkävuosi. Monet kosmetiikan ainesosista sisältävät myös niin kutsuttuja hormooninhäiritsijöitä, jotka ovat omiaan häiritsemään normaalia hormonitoimintaa ja altistavat pahimmillaan hormoniperäisille syöville ja lisääntymishäiriöille.
Ihmiselle auringon valo on välttämätöntä d-vitamiinin muodostamiseksi.Erityisesti meille pohjoisen ihmisille.Ihon ei kuitenkaan pidä antaa päästä palamaan.
Jonkin verran palamista voi estää esimerkiksi Argan-öljyn avulla, mutta ylivertaisen suojan antaa varjoon vetäytyminen tai peittävä vaatetus.
Aurinkovoide myös vanhenee, jote vanhaa viimekesän voidetta ei kannata käyttää.
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous