Hyvinvointi

Tunnista ja avaa omat tunnelukkosi

Kun yhä uudestaan ja uudestaan löydämme itsemme samasta ikävästä tilanteesta, on syynä mieltämme ohjaava tunnelukko. Kun tunnelukot tunnistaa, voi opetella toimimaan toisin.
Teksti: Anna.fi

Avaa tunnelukkosi

Yksi ei osaa sanoa ”Ei”, vaan uhrautuu liian kilttinä ja uuvuttaa itsensä. Toisen sisäinen turvattomuus saa hänet pysymään mukavuusalueella ja omat mahdollisuudet jäävät kokeilematta. Kolmas kokee itsensä aina ulkopuoliseksi. Näin tunnelukot haittaavat elämäämme.

Tunnelukot ovat lapsuudessa ja nuoruudessa opittuja selviytymiskeinoja, jotka ovat pinttyneet mieleemme niin, että niistä on tullut kuin osa persoonallisuutta. Pienen lapsen elämässä ne saattoivat olla välttämättömiä. Aikuisen elämässä ne ovat turhia taakkoja, joista voi olla paljon haittaa. Onneksi tunnelukkoja voi avata.

Ensimmäinen askel on, että tunnistaa omat lukkonsa.

– Et edes voi muuttaa sellaista, jota et tiedosta. Siksi on turha neuvoa liian kilttiä, että opettele jämäkäksi. Järjellä ei voi muuttaa sitä, mitä tunteet ohjaavat. Liian kiltti tuntisi vain syyllisyyttä ja kokisi, että ”ein” sanomisessa on jotain väärää mikä ei tunnu oikealta, terapeutti Kimmo Takanen kertoo.

Myötätunto auttaa

Kun on tunnistanut omat lukkonsa, on seuraava askel oivaltaa, miksi ja missä tilanteissa ne ovat syntyneet.

– Silloin ymmärtää, että ne olivat lapsen selviytymiskeinoja vaikeissa tilanteissa.

Tämä antaa mahdollisuuden tuntea myötätuntoa itseä ja omia kokemuksia kohtaan. Ja silloin, pikkuhiljaa, voi päästää irti lapsen keinoista ja ottaa käyttöön aikuisten keinoja.

Takanen kertoo, että lapsi reagoi vaikeaan tilanteeseen joko pakenemalla eli välttämällä, antautumalla tai hyökkäämällä. Kun aikuisena toimimme tämän ”sisäisen lapsen” ohjaamina, vie se meitä kauemmas siitä, mitä oikeasti haluamme. Ongelmia välttelemällä en voi saada mitä tarvitsen, antautuminen on passiivista ja usein tarvitaan aktiivisuutta. Hyökkääminen taas saa aikaan sen, että muut eivät halua antaa sitä, mitä haluan, joten sekään ei ole hyvä keino.

Aikuisen pitää kohdata vaikeatkin tilanteet, toimia aktiivisesti ja maltillisesti.

Mutta riittääkö tiedostaminen, jos lukko tuntuu kuin osalta omaa persoonaa?

– Ei se riitä. Pinttyneistä tavoista on vaikea luopua; ne ovat kuin haitallinen mekanismi aivoissa. Edessä on pitkä tie. Sen tueksi on erilaisia työskentelymenetelmiä, kuten kirjeen kirjoittaminen omalle sisäiselle lapselle. Avainasemassa on tunnelukkojen ymmärtäminen ja myötätunnon tunteminen itseä kohtaan. Sitä kautta voi muuttaa omaa sisäistä puhettaan.

Tunnista lukkosi

Tunnelukkojen avaaminen lähtee siitä, että tunnistaa ne.

Alistuminen

Sinusta tuntuu, että pitää olla mieliksi läheisille, jopa ventovieraille. Vältät konflikteja ja myönnyt, vaikka et haluaisi. Et ilmaise omia tarpeitasi, annat muiden päättää ja piilotat tunteesi, varsinkin vihan. Patoutunut viha purkautuu passiivisesti, esimerkiksi juoruiluna ja viivästelynä.

Emotionaalinen estyneisyys

Sinun on vaikea ilmaista tunteitasi, varsinkin välittämistä. Kontrolloit itseäsi. Todennäköisesti sisälläsi on paljon tukahdutettuja tunteita, kuten vihaa. Pelkäät että se purkautuu hallitsemattomasti.

Epäonnistuminen

Uskot, että sinut on tuomittu epäonnistumaan. Siksi välttelet haasteita varsinkin uralla. Vertailet itseäsi muihin ja näet vain epäonnistumiset ja huonommuuden. Et arvosta omia saavutuksiasi, vaan vaadit itseltäsi virheettömyyttä.

Hylkääminen

Menetyksen pelko ohjaa elämääsi. Uskot, että läheisesi kuolevat tai jättävät sinut ja se voi saada sinut takertumaan heihin. Siksi voit olla mustasukkainen ja kontrolloiva. Tavallisetkin erotilanteet ahdistavat. Tulkitset herkästi, että toinen on aikeissa erota. Saatat uhkailla erolla testataksesi toista.

Hyväksynnän haku

Haluat olla pidetty ja siksi yrität miellyttää muita, vaikka et pitäisi heistä. Teet sitä, mitä luulet muiden odottavan sinulta ja mukaudut muiden tahtoon. Saatat hankkia menestystä ja statusta, jotta sinua arvostettaisiin. Sinun on vaikea arvostaa itseäsi: muiden arvostus on sinulle peili.

Kaltoin kohtelu

Ihmiset ovat sinulle uhka: pelkäät että sinua käytetään hyväksi, haavoitetaan tai huijataan. Sinun on vaikea luottaa muihin. Epäilet että läheisetkin pettävät sinua. Et päästä ketään helposti lähellesi ja testaat ihmisiä. Kuitenkin saatat viehättyä juuri hyväksikäyttäjistä.

Kietoutuneisuus

Voit olla niin kietoutunut vanhempiisi tai kumppaniisi, että et tunne itseäsi ja omia mielipiteitäsi. Saatat kokea, ettei sinulla ole omaa elämää; et edes tiedä mitä haluat. Et ole itsenäistynyt vanhemmistasi

Oikeutus

Omat tarpeesi ylittävät kaiken. Haluat, että kaikki sujuu sinun mielesi mukaan, etkä tee kompromisseja. Et siedä vastustusta. Saatat rikkoa lakia, vaikka hurjastella tai huijata verotuksessa, sillä koet että sinulla on siihen oikeus.

Pessimistisyys

Olet murehtija, joka pelkää etukäteen kaikkia mahdollisia murheita. Kun asiat ovat hyvin, se tuntuu väliaikaiselta. Huomiosi kiinnittyy kielteisiin seikkoihin. Pelkäät virheitä.

Rankaisevuus

Olet ankara itsellesi ja näet vain virheesi ja puutteesi. Et salli itsellesi heikkoutta. Voit olla rankaiseva myös läheisillesi, kuten lapsillesi.

Riippuvuus

Tarvitset muita kannattelemaan itseäsi, et luota itseesi. Siksi olet riippuvainen läheisistäsi, kuten vanhemmistasi. Päätösten tekeminen on sinulle vaikeaa ja muutat mieltäsi usein. Välttelet vastuuta, sillä vastuu ahdistaa sinua.

Riittämätön itsekontrolli

Olet impulsiivinen etkä jaksa keskittyä pitkään mihinkään, niinpä asiat jäävät usein kesken. Sinun on vaikea hallita halujasi ja tunteitasi. Et mieti seurauksia ja siksi joudut konfliktiin auktoriteettien kanssa. Voit ilmaista vihasi raivokohtauksina.

Suojattomuus

Tunnet itsesi turvattomaksi. Siksi huolehdit ja murehdit esimerkiksi terveyttäsi ja vaaroja. Pelokkuuden vuoksi et osaa nauttia arjesta. Saatat saada ahdistuskohtauksia. Välttelet riskejä, kuten investointeja ja jopa matkustamista. Muutoksen pelossa pitäydyt vanhassa tutussa. Pelot rajoittavat elämääsi.

Tunnevaje

Uskot että kukaan ei rakasta ja ymmärrä sinua, kuten haluaisit. Välttelet ehkä rakkaussuhteita tai rakastut kylmään, pidättyvään ihmiseen tai ihmiseen, joka ei ole saatavilla. Odotat että rakastettusi lukee ajatuksesi, vaikka et ilmaise niitä.

Uhrautuminen

Uhraat omat tarpeesi toisten tarpeille, muuten koet syyllisyyttä. Olet vastuunkantaja. Kuuntelet muiden ongelmia mutta et puhu omistasi.

Ulkopuolisuus

Välttelet sosiaalisia tilanteita koska tunnet itsesi ulkopuoliseksi. Kuitenkin kaipaat osallisuutta. Tunnet itsesi ehkä erilaiseksi, etkä tiedä mitä sanoisit. Jännität esiintymistä.

Vaativuus

Olet vaativa itseäsi kohtaan. Tuntuu ettei mikään riitä. Saat stressiä ja unettomuutta, kenties verenpainetta tai vatsahaavan koska ponnistelet niin paljon. Rentoutuminen on vaikeaa samoin kuin elämästä nauttiminen. Elämä on suorittamista. Silti saavutuksista jää vain tyhjä olo. Olet usein ärtynyt ja lyöt laimin ystäviä ja läheisiä.

Vajavuus

Koet itsesi arvottomaksi. Puhut itsestäsi ehkä vähättelevästi ja olet kriittinen itseäsi kohtaan aivan kuin häpeäisit itseäsi. Et paljasta tarvitsevuuttasi. Koet muiden sanat usein kritiikkinä. Saatat itse olla kriittinen ja vähättelevä muita kohtaan, sillä pohjimmiltasi hyökkäät silloin omaa vajavuuttasi vastaan.

Voit tehdä tunnelukkotestin netissä.

Lue lisää: Kimmo Takanen: Tunne lukkosi – vapaudu tunteiden vallasta. WSOY 2011.

Teksti: Marja Aalto

Lue myös:

Pura tunnelukot – Näin vapautat kehon jännitystiloja

Arvot auttavat vaikeuksien hetkellä ja tekevät onnelliseksi – Tunnista omat arvosi

Nämä merkit paljastavat, että olet herkkä mutta vahva

X