Hyvinvointi

Bariatria – Laihdu leikkauksella

Teksti: Anna.fi

Bariatrialla tarkoitetaan kirurgisia laihdutusleikkauksia. Suomessa niitä tehdään vaikeasti ylipainoisille kolmenlaisia: vatsalaukun ohitusleikkaus (Gastric Bypass), pantaleikkaus (Gastric Banding) ja vatsalaukun pienennysleikkaus (Sleeve Gastrectomy).

Kaikissa kolmessa leikkauksessa vaikutetaan energian saantiin rajoittamalla ruoan kulkua tai imeytymistä: vatsalaukun ohitusleikkauksessa ruoalle tehdään uusi reitti vatsalaukun ja ohutsuolen yläosan ohi, pantaleikkauksessa vatsalaukun kokoa rajoitetaan asettamalla sen ympärille säädettävä panta ja vatsalaukun pienennysleikkauksessa vatsalaukkua kutistetaan poistamalla osa siitä kokonaan.

Vatsalaukun ohitusleikkaus tehokkain

Vatsalaukun ohitusleikkaus on lihavuusleikkauksista tehokkain. Siinä mahalaukun kokoa pienennetään ja ruoansulatusmekanismia muutetaan niin, että jatkossa yhdellä aterialla ei enää pysty syömään yhtä paljon kuin ennen ja syödystä ravinnosta pienempi osa imeytyy. Operaation jälkeen suuria määriä rasvaa tai sokeria ei myöskään pysty enää syömään.

Riskitöntä leikkausta ei ole

Leikkaukseen liittyy aina riskejä, joista yleisimmät ovat haavainfektion, keuhkokuumeen tai veritulpan vaara. Pantaleikkauksen jälkeen elimistö voi alkaa hylkiä pantaa vierasesineenä. Ohitusleikkauksen suurin riski on suolisauman repeäminen. Kaikista komplikaatioista kuolemaan johtaa noin yksi prosentti. Tästä syystä kovin kevyin perustein kirurgin pöydälle ei edes pääse. Laihdutusleikkauksia tehdään ainoastaan sairaalloisen lihaville ja leikkausta voi joutua odottamaan vuosia.

Pitkäaikaisia tuloksia

Tulokset leikkauksista ovat kuitenkin olleet hyviä. Esimerkiksi Swedish Obese Subjects -tutkimuksen mukaan leikkausten tulokset ovat pitkäaikaisia, ne nostavat elämänlaatua ja vähentävät lihavuuteen liittyvien sairauksien kuten korkean verenpaineen ja kakkostyypin diabeteksen riskiä. Leikkaus myös osaksi parantaa jo puhjenneita sairauksia, kuten uniapneaa, kakkostyypin diabetesta, kohonnutta verenpainetta, korkeita kolesteroliarvoja, sydäninfarkteja sekä tiettyjä syöpämuotoja. Keskimäärin 90% diabeetikoista saavuttaa leikkauksen jälkeen normaalin sokeritasapainon. Leikkaus voi myös ehkäistä tuki- ja liikuntaelinvaivoja kuten nivel- ja selkäsärkyä.

Bariatrian plussat

  • Leikkauksilla on saatu merkittäviä terveyshyötyjä vaikeasti lihaville. Leikkaus voi käytännössä parantaa esimerkiksi kakkostyypin diabeteksen.
  • Tulokset ovat pitkäaikaisia.
  • Vakuutusyhtiö saattaa korvata leikkauksen.
  • Tehokkain – ja myös radikaalein – tapa laihtua.

Bariatrian miinukset

  • Leikkaukseen liittyy riskejä, kuten kaikkiin muihinkin leikkauksiin.
  • Tarjontaa on vielä vähemmän kuin kysyntää, joten leikkausta voi joutua odottamaan pitkäänkin.

Lue lisää:
Eiran sairaala
Bariatric Center Helsinki
Foteg eli Finnish Obesity Treatment Expert Group

X