Hyvinvointi

Crossfit – Rankalla treenillä huippukuntoon

Teksti:
Anna.fi

Jos sinulle luvattaisiin lisää voimaa, kestävyyttä ja nopeutta – kokonaisvaltaisesti kovempaa kuntoa, kiinnostuisitko? Entäpä jos sinulle luvattaisiin näkyviä tuloksia jopa kahdessa viikossa, uskoisitko? Kovaa vauhtia Suomeenkin levittäytyvä crossfit lupaa juuri tätä. Kaiken lisäksi lajin kerrotaan soveltuvan kenelle tahansa, kuntotasosta riippumatta.

Crossfit – Rankalla treenillä huippukuntoon

Valmentajan näkökulma

Anu Puonti (37) toimii valmentajana Espoon ja Porin CrossFit-saleilla. Hänen taipaleensa kohti crossfit-elämäntapaa käynnistyi neljännen lapsen syntymän jälkeen, kun hyvä ystävä toi potkuhousujen sijaan äidille lahjaksi kahvakuulan.

Crossfit on monipuolinen voima- ja kuntoiluohjelma, joka kehittää tasaisesti kaikkia fyysisiä ominaisuuksia. Vaikka Anu on aina liikkunut aktiivisesti ja pitänyt erityisesti juoksemisesta, oli oma kuntotaso crossfitin aloituksen myötä melkoinen yllätys.

– Monet lajit, esimerkiksi lenkkeily, treenaavat kehoa aika yksipuolisesti. Itsellänikin oli vahvat jalat, mutta yläkropasta ei löytynytkään voimaa juuri lainkaan. Crossfitin tehokkuus piilee sen monipuolisuudessa ja intensiivisyydessä, Anu kertoo.

– Kaksi vuotta sitten en vielä saanut vedettyä yhtään leukaa ja ainoa asia, mitä uskalsin tuoda pääni yläpuolelle, oli luudan varsi, Anu toteaa nauraen. Tänä päivänä Anu on koulutettu crossfit-valmentaja, ja leukoja saattaa yhdellä harjoituskerralla tulla vedettyä jopa sata.

Crossfit – Rankalla treenillä huippukuntoon

Vaikka laji on rankka ja alkujaan esimerkiksi amerikkalaisten ammattisotilaiden ja palomiesten harjoittama, se sopii kaikentasoisille treenaajille ikään tai sukupuoleen katsomatta.

– Porin salilla olemme pitäneet vaatimustasona, että jaksaa kävellä meidän salin kolmanteen kerrokseen johtavat rappuset, Anu hymyilee.

– Tiedän mahtavia menestystarinoita jo keski-iän ylittäneistä naisista ja miehistä sekä siitä, miten Crossfit on nostanut heidän elämänlaatuaan.

– Moni saattaa saada vääristyneen kuva lajistamme, sillä julkisuudessa näkyvät yleensä kovakuntoisimmat ja lajin nuoremmat harrastajat. Tosiasiassa laji sopii skaalautuvuutensa ansioista kaikille, Anu toteaa.

Skaalautuvuudella tarkoitetaan sitä, että esimerkiksi leuanvedossa voidaan apuna käyttää jalkojen alle vedettävää kuminauhaa, jolloin liike on kevyempi. Näin samaa liikettä voivat tehdä eri kuntoiset henkilöt. Crossfit tunteja järjestetäänkin myös esimerkiksi lapsille.

Crossfit – Rankalla treenillä huippukuntoon

Entäs itse crossfit-treeni sitten?

Suomesta löytyy tällä hetkellä crossfit-saleja esimerkiksi Espoosta, Porista, Tampereelta ja Lappeenrannasta – ja uusia ollaan avaamassa. Crossfit-salit ovat yksinkertaisia, askeettisiakin. Saleilta löytyy esimerkiksi voimistelurenkaita, kahvakuulia, kuntopalloja ja soutulaitteita. Liikkeet ovat toiminnallisia ja osin tuttuja kuntoiluliikkeitä, mutta ne tehdään kovalla intensiteetillä ja teknisesti oikein, jolloin vältytään vammoilta ja saadaan toisaalta harjoituksesta mahdollisimman suuri hyöty.

Esimerkiksi Espoon CrossFit-salilla treenit ovat ohjattuja. Tällöin koko ryhmä tekee valmentajan ohjaamana saman, tunnin kestävän harjoituksen. Valmentaja huolehtii, että liikkeet tehdään oikein.

Anun mukaan crossfit-harjoittelu on hyvin yhteisöllistä. Vahva yhteisöllisyys syntyy yhdessä treenaamisesta, innokkaista crossfittaajista ja erilaisista valmentajista.

– Crossfit-saleja on maailmanlaajuisesti jo yli 2000. Eri saleilla käyvät crossfittaajat ovat luoneet internetin välityksellä todella ainutlaatuisen ja tiiviin yhteisön, joka ulottuu ympäri maailman, Anu kertoo.

Crossfit – Rankalla treenillä huippukuntoon

Lupaus on annettu – pitäsiköhän siihen tarttua?

Monet meistä liikkuvat minkä ehtivät: kävelevät, lenkkeilevät, käyvät ties monettako vuotta salilla harjoittelemassa. Samalla ehkä vaihdetaan kaverin kanssa kuulumiset ja luetaan päivän lehti. Kunto nousee – vai nouseeko?

Viime aikoina on keskusteltu siitä, että vaikka esimerkiksi kuntosalien jäsenyydet ja muiden liikuntamuotojen jäsenmäärät ovat kasvussa, ei tämä itseasiassa näy tilastoissa pienentyneinä painolukemina tai kohentuneena terveytenä. Vuodesta toiseen samoilla liikkeillä, tutuilla lajeilla, ja ehkä vajaalla teholla treenaten saamme kyllä ehkä jotain terveyshyötyjä ja erityisesti paremman omatunnon, mutta emme välttämättä näkyviä tuloksia.

Kun aikaa on työn ja kotiasioiden tiimellyksessä vähän, voisi ollakin kiinnostavaa keskittää liikuntaan liikenevä aika lajiin, joka lupaa oikeita tuloksia kohtuullisen nopeasti. Järkevää voisi olla myös valita silloin mahdollisimman monipuolinen harjoittelumuoto.

Crossfit – Rankalla treenillä huippukuntoon

– Crossfitin avulla saa lisää voimaa, kestävyyttä, tasapainoa ja muitakin ominaisuuksia, jotka auttavat selviämään paremmin arjen askarreista”, Anu Puonti kertoo.

– Toki jokaisen tulisi muistaa pitää huoli kehostaan muutenkin kuin liikkumalla. Tämä tapahtuu nukkumalla riittävästi, syömällä oikein ja huoltamalla kehoaan. Crossfit tuo kyllä eväitä jonkin verran myös näihin seikkoihin, Anu jatkaa.

– Jos tavoitteenasi ei ole menestyä yksittäisessä urheilulajissa, vaan haluat pitää itsesi valmiina erilaisiin elämän asettamiin haasteisiin, sillon crossfit voisi hyvinkin olla sinunkin lajisi.

Teksti ja kuvat: Unna Reitamo

X