Lohipastrami
Lohi loistaa joulun ruokapöydässä perinteisesti maustettuna tai uudella twistillä.
Hyvinvointi

Dukan-dieetti – kilojen kimppuun runsasproteiinisella ruokavaliolla

Jos pidät lihasta, tarkoista ohjeista ja olet halukas pudottamaan painoa, kannattaa tutustua Dukan-dieettiin. Se on hurmannut lukuisia Hollywood-staroja, ja huhujen mukaan jopa Cambridgen herttuatar Catherine Middleton karisti aikoinaan sen avulla kiloja. Sinäkin voit onnistua!
Teksti: Anna.fi

Dukan-dieetti on ranskalaisen lääkärin, Pierre Dukanin, lanseeraama ruokavalio. Se lupaa nopeita tuloksia, jotka säilyvät loppuiän – kunhan ohjeita noudattaa säntillisesti. Kaloreita ei tarvitse laskea eikä kärsiä nälästä. Sallittujen ruoka-aineiden lisäksi päivittäin tulee nauttia kauraleseitä ja tehdä esimerkiksi kävelylenkkejä, jotta vatsa toimii ja dieetti pysyy hyvässä vauhdissa.

Dukan-dieetti

Hyökkää dieetin kimppuun!

Dieetissä on neljä vaihetta: hyökkäys, pudotus, tasaus ja ylläpito. Näistä ensimmäinen on kenties brutaalein, sillä tämän 1–10 päivää kestävän hyökkäysvaiheen aikana syödään pelkästään proteiinirikkaita vähärasvaisia ruokia. Edes kasviksia ei ole lupa nauttia, mutta muun muassa nautaa, kanaa, kalaa ja rasvattomia sekä vähähiilihydraattisia maitotuotteita voi syödä lähestulkoon mielin määrin. Paino putoaa monilla huimaa vauhtia, ja se kannustaa jatkamaan!

Pudotuksella tavoitepainoon

Hyökkäystä seuraa pudotusvaihe, jota jatketaan, kunnes tavoitepaino on saavutettu. Ensimmäisestä vaiheesta tutut sallitut ruoka-aineet saavat nyt seurakseen myös tietyt kasvikset, kuten kurkun, tomaatin, pinaatin, parsan ja paprikan. Vuoropäivinä syödään pelkkää proteiinia, seuraavana taas proteiinia ja kasviksia. Vaihtoehtoisesti voi pitää esimerkiksi viisi proteiinipäivää ja viisi proteiini- ja kasvispäivää putkeen.

Tasausvaihe sallii herkuttelunkin

Kolmannessa vaiheessa, tasauksessa, ruokavalioon lisätään maltillisesti hiilihydraatteja. Proteiinipäivää vietetään kerran viikossa, jopa pastaa voi syödä maksimissaan kahdesti viikon aikana. Kerran päivässä saa edellisen vaiheen ruokien lisäksi nauttia yhden vähähiilihydraattisen hedelmän, kaksi palaa täysjyväleipää ja 40 g juustoa. Tasausvaihe sallii myös viikoittaisen juhla-aterialla herkuttelun, johon kuuluu jälkiruoka ja halutessaan lasillinen viiniä. Tasausvaihetta noudatetaan kymmenen päivää aina jokaista pudotettua kiloa kohti: esimerkiksi 10 kiloa pudottanut noudattaa ruokavaliota hieman yli kolme kuukautta.

Ylläpidolla koko loppuikä

Dukan-dieetin viimeinen vaihe, ylläpito, kestääkin sitten loppuelämän ajan. Kaikki ruoka-aineet ovat sallittuja, kunhan pitää kerran viikossa proteiinipäivän. Tämä riittää Pierre Dukanin mukaan ylläpitämään saavutettua tavoitepainoa.

Dukan-dieetti

Näin onnistut – vinkit uudelle Dukan-dieettiläiselle

  1. Osta tai lainaa kirjastosta Pierre Dukanin Dukan-dieetti kirja ja lue se ajatuksella.
  2. Juo riittävästi vettä. Dukan-dieetissä sallitaan myös sokerittomat virvoitusjuomat, mutta älä korvaa niillä puhdasta vettä.
  3. Älä säästele kasviksissa, sillä ne vauhdittavat painonpudotusta proteiini- ja kasvispäivinä.
  4. Kasvissosekeitot ovat helppoja, maukkaita ja edullisia valmistaa. Samalla nautit vaivattomasti aimo annoksen vihanneksia yhdellä ateriointikerralla.
  5. Syö säännöllisesti ja kuuntele kroppaasi. Tässä dieetissä saa syödä, kun on nälkä!
  6. Muista nauttia kauraleseitä päivittäin, kuten Dukan-dieetissä kuuluukin. Näin vatsa pysyy toiminnassa.
  7. Vaikket innostuisi hikiliikunnasta, liiku kuitenkin päivittäin. Pierre Dukan kieltää käyttämästä hissiä ja rohkaisee suosimaan kaikenlaista arkiliikuntaa.
  8. Valmista kerralla kunnon satsi proteiinipitoisia ruokia. Kun valmiit ateriat odottavat jääkaapissa, repsahtaminen on epätodennäköisempää.
  9. Ole kaupassa tarkkana erityisesti vähärasvaisten maitotuotteiden kanssa. Moniin jogurtteihin ja valmisrahkoihin on lisätty liikaa sokeria. Mitä vähemmän tuotteissa on hiilihydraatteja, sitä parempi.
  10. Hae vertaistukea. Netissä on monta Dukan-dieettiä noudattavien blogeja, samoin Facebookissa toimii kannustava Dukan Suomi -dieettiryhmä. Oman tavoitepainon ja aikataulun eri vaiheille voi käydä laskemassa Dukandiet.co.uk -sivustolla.

Lähde: Pierre Dukan: Dukan-dieetti, Suomalainen kirjakauppa

X