Hyvinvointi

E-pillereiden lopettamisen jälkeen: Akupunktio ja kuukautiskivut

Teksti:
Anna.fi

Lopetin e-pillereiden syömisen keväällä 2010 yli kymmenen vuoden käytön jälkeen. En ole hetkeäkään katunut päätöstä luopua päivittäisestä hormoniannoksesta. Lopettamisen myötä palasi kuitenkin jotain, jonka viheliäisyyden olin jo ehtinyt unohtaa: voimakkaat kuukautiskivut. Hain kipuihin apua akupunktiosta.

Sietämättömät kuukautiskivut

Ensimmäisen e-pillerireseptin määrännyt lääkäri lupasi, että pillerit auttaisivat rajuihin kuukautiskipuihini. Olin tuolloin 17-vuotias. Pillereiden syöminen teki kivuista siedettävät ja niiden lopettaminen yli kymmenen vuotta myöhemmin sietämättömät.

Lääkkeiden syöminen ei kuulu lempipuuhiini, joten päätin selvittää, millä lääkkeettömällä hoitomenetelmällä kivuille voisi antaa kyytiä. Lähdin akupunkturisti Maria Juseliuksen vastaanotolle ajatuksenani hakea apua pelkkiin kuukautiskipuihin. Sain kelpo opetuksen siitä, että ihminen on useiden erilaisten energioiden kokonaisuus, jonka on pyrittävä tasapainoon. Silloin kivutkin voivat hellittää.

Tarkastelussa kokonaisuus

Kirjassaan Pieni matka kiinalaiseen lääketieteeseen Juselius kirjoittaa muodostavansa asiakkaastaan kokonaiskuvan ensikäynnillä. Kokonaisuuden tarkastelu alkaa jo asiakkaan askelia kuuntelemalla. Astelen ovelle hieman jännittyneenä. Juselius avaa oven hymyillen ja unohdan, että kokonaiskuvan muodostaminen on jo alkanut.

Hoito alkaa haastattelulla. Kerron kuukautishistoriani vaiheet ennen pillereitä, pillereiden aikana ja niiden jälkeen. On menossa kierron päivä numero 12. Kerron olevani melko stressaantunut, ja Juselius piirtää paperiinsa kolme plussaa. Kerron nukkuvani hyvin, vaikka toisinaan näenkin levottomia unia. Saan kuulla, että kiinalaisen ajattelun mukaan unien muistaminen kertoo epätasapainosta.

Lähtökohtana oireettomat kuukautiset

Sitten tulee totuuden aika: kiinalaisen lääketieteen mukaan kuukautisten tulee olla täysin oireettomat. Kaikki muu on epänormaalia ja vaatii hoitoa. Juselius vertaa kuukautisia kehon muihin toimintoihin; mikään kehon toiminto ei aiheuta vaivoja, kun kaikki on kunnossa. Vai miltä kuulostaisi, jos vaikkapa syöminen ja hengittäminen aiheuttaisivat normaalitilanteessa valtavia kipuja?

Me olemme länsimaissa tottuneet siihen, että kuukautiskierto aiheuttaa mielialanvaihteluita, kipua, kramppeja, turvotusta ja finnejä. Ajatus oireettomista kuukautisista tuntuu sekä uskomattomalta että houkuttelevalta. Onko se edes mahdollista? Juseliuksen mukaan on. Joskus haluttu hoitotulos saadaan jo yhden kerran jälkeen, toisinaan siihen vaaditaan pitkäjänteisempää työtä.

Neulojen laittaminen nipistää hieman, pois ottaminen rentouttaa

Hoidon aikana saan maata ja koettaa rentoutua. Juselius kertoo suosivansa vain muutamalla neulalla hoitamista. Neulapelkoisesta se kuulostaa erinomaiselta ajatukselta. Juselius päätyy kuitenkin omassa mittakaavassaan moneen neulaan valitessaan vaivoihini viisi. Hän sijoittaa neulat oikeaan sääreen ja jalkaani sekä vasempaan käsivarteeni.

Tuntemukset neuloja laitettaessa vaihtelevat. Kahdessa pisteessä nipistää aivan pikkuisen, kahdessa hieman enemmän ja yhtä en tunne lainkaan. Tuntemukset vaihtelevat myös, kun neulat otetaan 20 minuutin kuluttua pois. Kivuksi sitä ei kuitenkaan voi kutsua, eikä neulojen paikallaanolo satu tai tunnu juuri miltään. Silti tunnen itseni salaa hieman helpottuneeksi, kun kehoni on taas neulaton.

Juselius kehottaa tulemaan kolmen viikon kuluttua uudelleen. Vähintään toinen hoitokerta on tarpeen, koska kuukautisvaivoihin vaikuttava maksan energia saattaa helposti palata takaisin totuttuun epätasapainoon. Tunteet ja stressi vaikuttavat osaltaan maksan energiaan. Siksi stressini ei ainakaan helpota kipuilua.

Kehoni käynnistää seuraavat kuukautiset hitaasti

Toinen hoitokerta ajoittuu kierron päivälle 35 eli kuukautisteni olisi jo pitänyt alkaa. Viikkoa aikaisemmin olen tuntenut pientä kuumotusta vatsassa, mutta muita merkkejä ei ole. Mieleeni tulee Juseliuksen tarina kiinalaisesta naisesta, joka meni lääkäriin, koska kuukautiset olivat yhden ainokaisen päivän myöhässä. Me länsimaiset naiset olemme taipuneet tottumaan siihen, että kuukautisemme heittelehtivät kalenterissa useilla päivillä.

Juselius toteaa, että kehoni on todennäköisesti reagoinut ensimmäiseen hoitokertaan, muttei ole jaksanut aloittaa seuraavia kuukautisia. Juselius valitsee neljä pistettä: kolme oikeasta säärestäni, neljännen vatsan sivusta. Juselius lohduttaa, että vatsan seudulla hermopäätteitä on varsin vähän. Hän on oikeassa, neula tuskin tuntuu.

Lupaava ensiaskel kohti kivuttomuutta

Hoitoa seuraavana aamuna kuukautiset alkavat ilman varoitusta, vailla pienintäkään nipistystä. Tuttu kipu palaa illalla. Pärjään silti yhdellä lääkkeellä illalla ja toisella aamulla, mikä on huomattavasti vähemmän kuin aikaisemmin. Särkylääkkeiden ottaminen akupunktiohoidon ohella ei ole mitenkään kiellettyä, päinvastoin: akupunktio vahvistaa lääkkeiden tehoa.

Jään mielenkiinnolla odottamaan toisia hoitoa seuraavia kuukautisia. Juselius on todennut, että toisinaan kivut vaativat pidempään hoitoa. Ja joillakin ensimmäiset hoitoa seuraavat kuukautiset voivat olla jopa kivuliaammat kuin aikaisemmat. Valmistaudun tarvittaessa jatkamaan hoitokertoja, sillä ensimmäisten kuukautisten lievempi kipu on kannustava tulos. Muistan Juseliuksen kehotuksen: kipuihin kannattaa hakea apua, sillä apua on saatavissa.

Lue lisää:
Juselius, Maria: Pieni matka kiinalaiseen lääketieteeseen (Helsinki 2006)
Akupiste
E-pillereiden lopettamisen jälkeen: Miten saada iho pysymään kunnossa?

A. S.

X