Hyvinvointi

E-pillereiden lopettamisen jälkeen: Miten saada iho pysymään kunnossa?

Teksti:
Anna.fi

Lopetin e-pillereiden syömisen yli kymmenen vuoden käytön jälkeen. Hormonivalmisteesta luopumisen hinta oli näppyläiseksi muuttunut ja tolkuttomasti kiiltelevä kasvojen iho. Hain lääkäriltä, ravintovalmentajalta ja kosmetologilta eväitä siihen, miten saan ihoni jälleen kuntoon ja elämänlaadun tältä osin kohdalleen.

E-pillereiden jälkeen iho kuntoon

Sain e-pillerireseptin 17-vuotiaana ehkäisyyn ja aknen hoitoon. Pillerit veivät finnit mukanaan ja antoivat kymmeneksi vuodeksi sileän ihon. Päivittäisen hormoniannoksen ottaminen ei kuitenkaan tuntunut hyvältä, joten yritin lopettamista ensimmäisen kerran viisi vuotta sitten. Lopettamista seurasivat järkyttävät kuukaudet, joiden aikana ihoni oli täynnä kipeitä paiseita. Yliopistolla käydessä hävetti ja iltariennoista jäin mieluummin kotiin. Puolen vuoden kuluttua aloitin pillereiden syömisen uudelleen.

Keväällä 2010 tulin pilleritien päähän. Päivittäinen kehon ulkopuolisten hormonien syöminen sai riittää. Päätin kestää mahdolliset seuraamukset, mutta pelkäsin valtavasti ihoni menevän samanlaiseen kuntoon kuin viisi vuotta aikaisemmin. Parin kuukauden kuluttua lopettamisesta ihoni alkoi jälleen kukkia, joskaan ei aivan yhtä pahasti kuin edellisellä kerralla. Tällä kertaa päätin myös etsiä vastauksia siihen, miten itse voin edesauttaa kehoni ja ihoni palautumista tasapainoon.

Lääkärin tyhjä ohje: aloita pillerit uudelleen

Varasin ajan terveyskeskuslääkärille ja kerroin kärsiväni pillereiden lopettamisen jälkeen jälleen kovista kuukautiskivuista, epäsäännöllisestä kierrosta sekä ennen kaikkea ihoni huononevasta tilasta. Lääkäri totesi oireiden olevan aivan tavallisia pillereistä luopuneelle. Ihon hoitoon voitaisiin tietenkin määrätä aknelääkekuuri.

Tai sitten voisin aloittaa pillerit uudestaan, lääkäri totesi. Sillä oireet varmasti häviäisivät. En tiennyt, pitäisikö itkeä vai nauraa. Olin juuri selostanut, että halusin päästä eroon ylimääräisestä hormonikuormituksesta ja lisäksi lasten toivominenkin oli käynyt mielessä. Nyt lääkäri kehottaa ratkaisemaan ongelman pillereiden käytön jatkamisella. Nauroin ja totesin, etten enää tässä elämässä pillereitä syö. Lääkekuurin olisi oltava toiseksi viimeinen vaihtoehto.

E-pillereiden jälkeen iho kuntoon

Ravintovalmentajan pakeilla: ruokavalio heijastuu ihoon

Optimal Performancen ravintovalmentaja Anne Hämäläisen vastaanotolla iho-ongelmiin löytyy onneksi enemmän näkökulmia. Akne tai ihon lievempi kukkiminen on monen tekijän summa. Ihon puhtaudelle on kuitenkin mahdollista luoda edellytyksiä syömällä puhdasta ruokaa, hoitamalla tulehdustiloja ja laskemalla stressitasoa, edistämällä kehon rasvahappotasapainoa ja karsimalla ruokavaliosta vehnän, sokerin ja maitotuotteet.

Kehomme hormonaalinen tila vaikuttaa myös ihon kuntoon. Hormonitasapainoon voi puolestaan vaikuttaa ruokavaliolla ja elämäntavoilla. Kehoni on tottunut vuosien aikana siihen, että e-pillereiden mukana tulee tietty määrä kehon ulkopuolisia hormoneja. Pillereiden lopettaminen muuttaa kehon hormonaalista tilaa merkittävästi. Pillerittömässä elämässä on haettava uutta tasapainoa.
Ruokavalio vaikuttaa merkittävästi esimerkiksi insuliinihormonin tuotantoon. Runsaalla insuliinintuotannolla ja alhaisella insuliininsietokyvyllä on yhteys akneen. Myös stressihormoni kortisolin runsas tuotanto löytyy useimmiten aknen taustalta. Näin kehon fyysinen stressi tai elämästä muutoin johtuva henkinen stressi yhdistettynä (stressiperäiseen) tulehdukseen pahentaa kukkivaa ihoa.

Kosmetologin apu: räätälöity ja oikein kohdistettu ihonhoito

Iho on kehomme suurin elin, joten sen hoitamista on lähestyttävä kokonaisvaltaisesti, toteaa myös Ihonhoito TUULIn SKY-Cidesco-kosmetologi Birgit Penttinen. Penttinen pitää ruokavalion kartoittamista tärkeänä osana iho-ongelmien hoitoa: suoliston hyvinvointi heijastuu ihomme kuntoon.

Ihonhoito TUULI, kuva: A.S

Naisen elämänkaaren aikana useat hormonaaliset muutokset vaikuttavat ihoon. Teini-ikä, mahdolliset raskaudet, vaihdevuodet sekä hormonaaliseen ehkäisyyn liittyvät muutokset asettavat haasteita keholle. Pillereiden lopettamisen jälkeen ihon hoitamiseen kuntoon tarvitaan sekä aikaa että kärsivällisyyttä. Penttinen lohduttaa, että kosmetologilta löytyy useimpiin tapauksiin räätälöity ja yksilöllinen apu.

Stressistä Penttinen toteaa saman kuin ravintovalmentaja: stressin lievittämisellä on ihonhoidossa keskeinen merkitys. Stressaantunut elimistö erittää hormoneja, jotka kiihdyttävät talirauhasten toimintaa. Stressi saattaa myös vaikuttaa aikuisiän aknen puhkeamiseen. Ihonhoito TUULIn hoitotuolissa stressi tuntuu onneksi etäiseltä.

Ihoni kosteustasapainon järkkymisestä ja liiasta talinerityksestä kertoo finnien ohella ihon kiiltely. Ihoni on alkanut kiiltää niin holtittomasti, että meikin käyttäminen on tuntunut turhalta. Parin tunnin päästä iho hohtaa kuitenkin rasvaisena. Penttinen tekee iholleni analyysin ja toteaa, että liiasta talinerityksestä kärsivää ihoa on kosteutettava maltillisesti niin, ettei talineritystä aktivoida lisää. Rasvaista ihoa ei myöskään saa kuivattaa liian rankoilla tuotteilla. Ihon hoitamisen ohella tulisi käyttää esimerkiksi mineraalimeikkiä, joka ei sisällä ihoa tukkivia ainesosia.

Olen toisinaan jättänyt osallistumatta illanviettoihin ihoni takia. Penttinen kehottaa hankkimaan kotiin hyvän tuotteen, joka sekä puhdistaa että peittää näppyjä. Finnejä ei tule itse ryhtyä puristelemaan, sillä näpyssä piilee valtava bakteerimassa, joka saattaa levitä, jos ihokudos menee puristelusta rikki. Hoidon aikanakin Penttinen antaa varsinaisten näppyjen olla ja poistaa mekaanisesti vain mustapäät.

Dermalogica skinguide, kuva: A.S.

Ihoanalyysin, kemiallisen kuorinnan ja kosteuttavia tehoaineita sisältävän hoidon jälkeen saan kotihoitoreseptiksi päivittäiseen käyttöön soveltuvan kemiallisen mikrokuorinnan, kosteuttavat tehotipat sekä ihon kiiltelyä hillitsevän, bakteereja vähentävän ja ihoa pehmittävän clearing mattifier -voiteen. Kemiallinen kuorinta voidaan tehdä myös kukkivalle iholle, sillä rakeeton kuorinta-aine ei riko näppyjä.

Suhtaudun korkein odotuksin erityisesti kiiltelyä hillitsevään clearing mattifier -voiteeseen. Sen vaikuttava ainesosa, salisyylihappo, tepsii tehokkaasti näppyihin. Parin viikon käytön jälkeen totean voiteen hillitsevän kiiltelyä aivan merkittävästi. Meikki pysyy taas kasvoilla. Kemiallisen kuorinnan ja kosteuttavien tehotippojen yhdistelmällä on myönteinen vaikutus: iho tuntuu sileältä, pehmeältä ja rauhalliselta kuorinnan jälkeen ja kosteutus tehoaa melko nopeasti. Toivoa siis on.

Taisteluun näppylöitä vastaan

Lopulta vaihtoehtoja on aknelääkekuurit pois lukien kolme. Ensimmäinen vaihtoehto on pillereiden aloittaminen uudelleen, mikä siirtäisi ongelmaa vain tuonnemmaksi ja ylläpitäisi pelkoa siitä, että pillereiden lopettamisen jälkeen odottaisivat samat ongelmat. Toinen vaihtoehto on välttyä hormoniannokselta ja olla syömättä pillereitä, mutta kärsiä samalla jokaiseen päivään vaikuttavista iho-ongelmista. Kolmas polku on tarttua tuumasta toimeen: unohtaa pillerit, nauttia hormonilisättömästä elämästä ja pyrkiä parantamaan ihon kuntoa sisäisten ja ulkoisten keinojen avulla. Tämä tehtävä vaatii eniten kärsivällisyyttä ja aikaa, muttei selkeästi ole aivan mahdoton. Se on myös palkitsevin sekä ihon että koko kehon hyvinvoinnin kannalta.

Lue lisää:
Optimal Performance
Ihonhoito TUULI

A. S.

X