Elätkö muistoissa?
Menneisyyteen takertuminen on turvallista, sillä muistoissa eläminen ei tarjoa yllätyksiä – ei hyviä, eikä huonoja.
Hyvinvointi

Elätkö muistoissa? Opettele katsomaan tulevaisuuteen – muistoissa eläminen kahlitsee helposti

Muisteletko usein asioita, jotka ovat jo tapahtuneet, sen sijaan, että suunnittelisit tulevaa? Muistoissa roikkuminen jarruttaa unelmiesi toteuttamista ja aiheuttaa turhaa ahdistusta. Et voi muuttaa mennyttä, mutta voit saada paremman huomisen.
Teksti: Anna Nummisto Kuvat: iStock

Oi niitä aikoja! Ihanat villit nuoruuskesät, romanttiset reissut exän kanssa – kaikki ne asiat, jotka ennen olivat niin paljon paremmin. Nostalginen tunne saattaa herätä vanhasta valokuvasta tai tutusta paikasta, jossa vierailet pitkästä aikaa.

Hetkittäinen herkistely on osa elämää ja mikä sen ihanampaa kuin kahlata välillä läpi vanhoja valokuvia tai päiväkirjan sivuja. Liika muistoihin takertuminen on kuitenkin tapa, joka estää sinua nauttimasta nykyhetkestä.

Miksi liika muistojen ihannointi on haitallista?

Menneisyyteen takertuminen on turvallista, sillä muistoissa eläminen ei tarjoa yllätyksiä – ei hyviä, eikä huonoja. Jos uusien asioiden kohtaaminen tai omalta mukavuusalueelta poistuminen hirvittää, saat todennäköisesti lohtua jo tapahtuneista asioista ja niiden läpi käymisestä. Tuttu ja turvallinen saman kaavan toistaminen on kuin eläisit joka päivä uudestaan lempi tv-sarjasi jaksoa.

Olipa syy nostalgiapakoon mikä hyvänsä, menneisyydessä vellominen voi muuttua esteeksi sinun ja tulevaisuutesi välille.

Haitalliseksi muistoissa eläminen muuttuu, jos ajatuksista tulee pakonomaisia. Jos kertaat mielessäsi jo tapahtuneita asioita, saatat jäädä niihin kiinni ja alat ajatella, ettet koskaan enää tule olemaan yhtä onnellinen tai hyväksytty. Lähipiirissäsi saattaa olla ihmisiä, jotka jatkuvasti muistuttavat sinua, kuinka paljon paremmin asiasi ennen olivat. Tai ehkäpä negatiivinen kokemus tai trauma on heikentänyt itsetuntoasi niin, ettet tunne enää ansaitsevasi onnellisempaa huomista.

Olipa syy nostalgiapakoon mikä hyvänsä, menneisyydessä vellominen voi muuttua esteeksi sinun ja tulevaisuutesi välille. Et pysty nauttimaan nykyisyydestä, jos uskottelet itsellesi, etteivät asiat koskaan enää parane.

Tee lista asioista jotka ovat hyvin

Jos nostalgianälkäsi johtuu siitä, että tunnet ahdistusta epävarmasta tulevaisuudestasi, käännä ensin katseesi nykytilanteeseesi ja tähän hetkeen. Kirjoita lista asioista, jotka ovat hyvin juuri nyt. Mistä olet kiitollinen? Mikä tekee sinut onnelliseksi?

Älä suodata tunteitasi, vaan hyväksy listalle pienet arkisetkin asiat. Tärkeintä on löytää onnea tuovia asioita juuri tästä elämäntilanteesta. Tarkastelemalla listaasi huomaat, että nykyisyydessäsikin on paljon hyvää – ei pelkästään menneisyydessä.

Lue myös: Kiitollisuushaaste – 21 päivässä lisää energiaa, itsearvostusta ja hetkessä elämistä

Suunnittele tulevaisuutesi

Kun olet tarkastellut asioita, jotka ovat elämässäsi hyvin juuri nyt, tee suunnitelma tulevaisuudestasi. Jatkuva nostalgiannälkäsi saattaa johtua siitä, että olet juuri nyt sellaisessa elämänvaiheessa, jossa tulevaisuus tuntuu epävarmalta. Edessäsi saattaa olla pelottavia haasteita, liittyen esimerkiksi työhön tai parisuhteeseen.

Siirtymävaiheissa muistot tuovat turvaa ja lohtua. Tulevaisuus taas ahdistaa, jos et tiedä, mitä huominen tuo tullessaan. Älä siis alistu olemaan kaarnavene tuulen armoilla, vaan päätä itse mihin suuntaan purttasi ohjaat. Aseta tulevaisuuteesi selkeitä ja konkreettisia päämääriä. Valitse etappeja, jotka ovat helposti saavutettavissa ja joista saat onnistumisen tunteita, sekä suuria linjoja, jotka ohjaavat kulkuasi pitkällä tähtäimellä. Muista myös palkita ja kannustaa itseäsi eteenpäin kohti tavoitteitasi.

Hyväksy asiat, joita et voi muuttaa

Opettele tunnistamaan ja hyväksymään asiat, joita et voi muuttaa. Nykyhetkessä eläminen sekä positiivinen asennoituminen tulevaisuuteen helpottuu, kun poistat harteiltasi turhan ahdistuksen taakan asioista, jotka eivät ole sinun vallassasi. Huoli tulevasta ajaa sinut helposti tuttujen ja turvallisten muistojen pariin. Pakenet kuitenkin turhaan, jos edessä on asioita, joille et voi mitään.

Päästä irti murheista, joita ei ole tarkoitettu sinun kannettavaksesi. Päästämällä irti voit katsoa rennommin tulevaisuuteen ja suhtautua positiivisella utelaisuudella tuleviin tapahtumiin, joista tulee sinulle uusia ihania muistoja.

Päästä irti elämääsi jarruttavista ihmisistä

Saatat huomata, että menneisyydessä eläminen ei ehkä olekaan ollut oma valintasi. Ehkäpä vanhempasi eivät ole hyväksyneet kaikkia elämänvalintojasi ja siksi muistuttavat sinua jatkuvasti asioista, jotka olivat heidän mielestään ennen paremmin. Ehkä he ihannoivat vieläkin eksääsi tai haikailevat vanhan työpaikkasi perään. Parisuhdekriisissä kumppani saattaa takertua yhteisiin muistoihinne, sillä hän pelkää tulevaisuutenne puolesta ja saa lohtua ajasta, jolloin kaikki oli vielä hyvin.

Et välttämättä pysty vaientamaan vanhempiasi tai puolisoasi, mutta pystyt valitsemaan, kuinka paljon olet heidän kanssaan tekemisissä. Joskus eteenpäin pääsemiseksi ainoa keino voi olla katkaista vaikkapa väliaikaisesti välit ihmiseen, joka toimii elämääsi jarruttavana ankkurina.

Lähteet: Huffington Post, LonerWolf, LifeHack

Lue myös:

Hyvinvointi ja onnellisuus koostuvat pienistä teoista – 74 arkista tapaa, jotka tekevät elämästäsi parempaa

Vaivaako jatkuva riittämättömyyden tunne? 4 tapaa opetella sietämään keskeneräisyyttä

Vapaudu negatiivisuudesta – näin muutat ikävät muistot ja kipeät kokemukset positiiviseksi energiaksi

X