Hyvinvointi

Emätin kutistuu ja tiukentuu, mitä ihmettä? Näin ikääntyminen muuttaa vaginaa

Teksti:
Anna.fi

Emätin vanhentuu, kuten keho muutenkin. Listasimme alapään ikääntymisen merkit, joita lähes kaikilla yli 45-vuotiailla naisilla on – ja joita moni häpeää. Emättimen kauneusleikkauksia lääkärit eivät suosittele.

Emätin kutistuu ja tiukentuu, mitä ihmettä? Näin ikääntyminen muuttaa vaginaa

Häpykarvat harmaantuvat

Häpykarvat harmaantuvat ja harventuvat iän myötä. Karvanlähdön voi kääntää positiiviseksi asiaksi: Enää alapään siistiminen ei vie niin paljon aikaa kuin silloin, kun karvoitus oli tuuheampaa.

Keskustele: Millaisia vaihdevuosien oireita teillä on?

Häpyhuulten väri muuttuu

Hormonimuutokset voivat muuttaa häpyhuulten väriä. Ensimmäiset muutokset tapahtuvat raskausaikana, jolloin häpyhuulet voivat tummua. Vaihdevuosien aikaan estrogeenin tuotanto vähentyy rajusti, ja häpyhuulet voivat vaalentua. Niiden iho voi myös silottua ja ohentua.

Lue myös: Perimenopaussi eli vaihdevuodet – 10 kysymystä

Häpykumpu voi kutistua

Estrogeenitason lasku vähentää emättimen kimmoisuutta ja ohentaa ihonalaista rasvakerrosta. Häpykumpu saattaa tuntua kutistuneelta. Klitorista suojaava iho voi vetäytyä, jolloin klitoris tuntuu suuremmalta ja herkemmältä.

Keskustele: Alapää tuntuu vanhentuneen

Emätin pienentyy ja limakalvot kuivuvat

Emätin voi lyhentyä ja tiukentua vaihdevuosina, koska estrogeenitason lasku vähentää kudosten joustavuutta. Limakalvot kuivuvat usein. Muutokset saattavat aiheuttaa yhdyntäkipuja ja kutinaa, ja liikunta voi sattua. Oireita voi helpottaa estrogeenivoiteilla ja liukasteilla.

Lue myös: Kasvihormonit – Voiko vaihdevuosioireet kesyttää luonnonmukaisesti?

Kuivuus aiheuttaa yhdyntäkipua ja haavoja

Limakalvojen kuivuus tekee seksistä kivuliasta. Emättimeen voi tulla haavoja, jotka altistavat tulehduksille. Estrogeeni- ja liukastusvoiteet vahvistavat limakalvoja ja helpottavat seksiä. Lääkärit suosittelevat masturboinnin ja seksin jatkamista liukasteiden avulla. Seksitauot voivat lisätä emättimen lihasjännitystä ja pahentaa kipuja. Seksi vilkastuttaa myös emättimen verenkiertoa, mikä helpottaa kostumista.

Lue myös: Tekeekö seksi kipeää vaihdevuosissa? Näin yhdyntä muuttuu taas nautinnolliseksi

Emätintulehdusten riski kasvaa

Hiivatulehdukset vähentyvät vaihdevuosien jälkeen, mutta muiden emätintulehdusten riski kasvaa. Virtsaputkea suojaavat kudokset ja limakalvot ohentuvat, mikä altistaa virtsatietulehdukselle. Hiv-tartunnan voi saada herkemmin suojaamattomassa seksissä, jos limakalvoissa on haavoja. Emättimen bakteeritasapaino muuttuu, mikä voi aiheuttaa bakteerivaginoosin. Sen oireita ovat kalamainen haju ja vaahtoinen vuoto.

Lue myös: Millainen valkovuoto on normaalia? Valkovuoto paljastaa hiivataudin tai herpeksen

Voit saada kohdunlaskeuman, vaikket olisi synnyttänyt

Kudosten löystyminen voi aiheuttaa laskeuman. Virtsarakko tai kohtu voivat laskeutua, mikä aiheuttaa paineen tunnetta alapäässä ja virtsankarkailua. Synnyttäneillä naisilla on usein lievä laskeuma, mutta synnyttämätönkin voi saada laskeuman ikääntyessään. Laskeumaa voi hoitaa tehokkaasti lantionpohjalihasten jumpalla, ja korjausleikkausta tarvitaan harvoin.

Lue myös: Jumppaa lantionpohja tiukaksi

Älä häpeile alapään ikääntymistä

Ikääntymisen merkit alkavat näkyä emättimessä 45-55-vuotiaana. Gynekologit arvioivat, että ikääntyminen aiheuttaa haittaa jopa 40 prosentille naisista. Silti vain neljännes heistä kertoo emätinoireistaan lääkärille.

Oireista kannattaa puhua lääkärille, joka varmistaa, etteivät kivut ja vuodot johdu kasvaimesta. Monia vaivoja voidaan helpottaa huomattavasti estrogeeni- ja liukuvoiteilla ja lantionpohjajumpalla. Estrogeenivoiteita voi käyttää kuureina, eikä säännöllistä hormonikorvaushoitoa aina tarvita. Jo pelkkä oireista puhuminen voi vähentää stressiä, joka aiheuttaa osittain yhdyntäkipuja.

Emättimen nuorennusleikkaukset kasvattavat suosiotaan ulkomailla. Lääkärit suhtautuvat emättimen kauneusleikkauksiin kriittisesti, sillä riskit voivat olla suurempia kuin mainostetut hyödyt. Operaatiot voivat aiheuttaa kroonista kipua, tunnottomuutta ja runsasta arpikudosta. Alapään ikääntyminen on helpompi hyväksyä, kun ymmärtää, että se on normaalia. Seksielämää kannattaa jatkaa liukasteiden avulla, jotta tuntuma omiin sukuelimiin ja seksuaalisuuteen ei katoa.

Lue myös: Näin otat ilon irti vaihdevuosista

Lue lisää:

Vaihtoehtoja vaihdevuosiin – 11 vinkkiä
Vaihdevuodet valvottavat
Hormonijooga auttaa vaihdevuosiin

Teksti: Janica Brander
Kuva: Colourbox

Lähteet: Huffington Post, Sexpo, Terve.fi, Terveyskirjasto, Women´s Health Mag, Womhealth

X