Hyvinvointi

Energiaa rentoutuksesta

Teksti: Anna.fi

Syvärentoutus tarkoittaa mielen ja kehon jännitystilojen poistamista. Se auttaa keskittymään ja luo harmoniaa ja tasapainoa. Opettele seuraava rentoutumistekniikka parantamaan unenlaatuasi ja tuomaan lisäenergiaa päivääsi.

Energiaa rentoutuksesta

Varaa 5 minuutista 15 minuuttiin aikaa sekä iltaisin että aamuisin, jos haluat voit helpottaa rentoutumista ja keskittymistä rauhoittavalla taustamusiikilla. Musiikiksi sopii kaikki sinuun rentouttavasti vaikuttava musiikki. Vältä liikaa mielikuvien ja muistojen herättämää musiikkia, jotta pystyt keskittymään paremmin aikaan ja paikkaan.

Asetu selin makuulle, jalat pieneen haara-asentoon, kädet vapaasti vartalon vierellä kämmenselät lattiaa vasten, paina niska, hartiat ja pää lattiaa vasten ja sulje silmäsi kevyesti. Jos haluat voit koukistaa jalat, painaa polvet yhteen tai laittaa ohut tyyny tukemaan ristiselän alle. Hae sopiva asento rauhassa, mukava asennon löytyessä keskittyminen ja rentoutuminenkin on helpompaa. Kun olet löytänyt hyvän asennon, keskity itseesi. Tule tietoiseksi ympäristön äänille, tuoksuille… Älä torju mitään, vaan vastaanota kaikki ”viestit”. Anna ajatusten tulla ja mennä, älä takerru yhteen ajatukseen, päivän töihin, tapahtumiin tai huoliin ja ongelmiin.

Keskity ja tarkkaile seuraavaksi hengitystäsi. Korosta sisään hengitystä ja huomaa kuinka rintakehä nousee ja laajenee, ulos hengityksen aikana rintakehä palaa ja keuhkot supistuvat kokoon. Jokaisella ulos hengityksellä tunnet itsesi ja kehosi rentoutuneemmaksi ja painavammaksi. Keskittyessäsi hengitykseesi huomaat kuinka se hidastuu ja syvenee, älä yritä vaikuttaa siihen, vaan anna sen kulkea vapaasti sisään… ja ulos.

Voit auttaa kehosi rentoutumista keskittämällä ajatuksesi kiristäviin jäseniin ja lihaksiin. Sisään hengityksen aikana voit suunnata ajatuksesi jännityskohtiin, ehkä hieman korostaa jännitystä ja ulos hengityksen aikana vapauttaa jännitys kiristävistä kohdista. Ulos hengityksen ilman mukana poistuvat myös jännitystilat kehostasi.

Kun olet käynyt läpi koko vartalosi, tiedostanut kiristävät kohdat ja vapauttanut hengityksen, tunne rentoutunut ja hyvä olo kehossasi. Lisää mielihyvän tunnetta palauttamalla mieleesi joku mukava muisto tai henkilö joka saa sinut hyvälle mielelle. Nauti tilanteesta, ja jos tuntuu hyvältä voit vaikka naurahtaa ajatukselle.

Nyt kun olet rentoutunut ja mielessäsi on mukava muisto, on aika herätellä kehosi taas aikaan ja paikkaan. Liikuttele sormia ja varpaita samalla kun tiedostat taas ympäristön äänet ja tuoksut… Hengitä syvään sisään, venytä samalla jalat suoraksi ja kädet vartalon jatkoksi, uloshengityksellä nosta polvet koukkuun vatsan päälle. Ota käsillä kiinni polvien päältä ja pyöristä alaselkä, tunne lämpö ja venytys ristiselän lihaksissa ja pysy asennossa pieni hetki. Pysy pienessä keräasennossa ja käänny oikealle kyljelle.

Jos on kyseessä iltarentoutuminen voit jatkaa rentoutumista vaipumalla uneen. Aamulla rentoutuessasi voit nousta istumaan, hengittää syvään sisään, kurottaa kädet kohti kattoa ja ulos hengityksellä tuoda kädet alas, avata silmät, ja toivottaa itsellesi HYVÄÄ HUOMENTA!

Teksti: Anne Soini / tuuli.net 14.7.04

X