Hyvinvointi

Eva-Riitta Siitonen puhuu Seurassa arvokkaan kuoleman puolesta: ”Meillä pitää olla oikeus hyvään saattohoitoon”

Eva-Riitta Siitonen oli tyttärensä Hanna-Riikan rinnalla loppuun saakka. Hän valmistautui myös tukemaan leikkauksesta toipuvaa miestään Matti ”Fredi” Siitosta, mutta ei koskaan saanut siihen mahdollisuutta.

Teksti:
Tiina Torikka
Kuvat:
Pekka Nieminen

Eva-Riitta Siitonen ja Hanna-Riikka Siitonen kuvattuna yhdessä vuonna 2004 – kaksi vuotta ennen Hanna-Riikan Vieno-tyttären syntymää.

Eva-Riitta Siitonen oli tyttärensä Hanna-Riikan rinnalla loppuun saakka. Hän valmistautui myös tukemaan leikkauksesta toipuvaa miestään Matti ”Fredi” Siitosta, mutta ei koskaan saanut siihen mahdollisuutta.

Eva-Riitta Siitonen puhuu Seuran haastattelussa vahvasti arvokkaan lähdön puolesta. Vaikka saattohoitoa on kehitetty viime vuosina, Eva-Riitan mukaan ei ole tehty riittävästi. Hänen mielestään saattohoidon edistämisen pitäisi olla tärkeysjärjestyksessä ennen mahdollisia eutanasiapäätöksiä.

”Jos tietäisimme saavamme kivuttoman ja arvokkaan lähdön, voisimme elää pelotta ja täydesti tätä päivää. Hyvinvointivaltiossamme on oikeus moniin asioihin, kuten lasten päivähoitoon ja koulutukseen. Meillä pitää myös olla oikeus hyvään saattohoitoon ja arvokkaaseen lähtöön”, Eva-Riitta sanoo Seurassa.

Eva-Riitta oli puolitoista vuotta tyttärensä, näyttelijänä ja laulajana tunnetun Hanna-Riikka Siitosen omaishoitaja. Hän vietti tuon ajan myös monista kotitöistä huolehtien, ja se on jälkeenpäin kaduttanut. Hanna-Riikka kuoli syöpään 47-vuotiaana kolme vuotta sitten.

”Joskus Hanna-Riikka toivoikin, että istuisin enemmän hänen sänkynsä vieressä, mutta en ehtinyt. Karrikoiden ilmaisten viivähdin siinä kauhan kanssa hetken, mutta en jäänyt, kuten hän olisi halunnut”, Eva-Riitta muistelee Seuran haastattelussa.

”Minun ymmärtämättömyyttäni oli se, että olin liian kiinni arkisissa asioissa.”

Koska Eva-Riitta ei ollut virallinen omaishoitaja, hän ei ottanut myöskään vastaan omaishoidon tukea. Se olisi piristänyt sekä äitiä että tytärtä, kun apuna oleva sairaanhoitaja olisi vapauttanut aikaa muuhun, Eva-Riitta käsittää nyt. Hän kehottaa kaikkia hakemaan omaishoitajan tukea välittömästi, kun tilanne tulee kohdalle.

Kun Eva-Riitan Matti-puoliso kaatui vuosi sitten ja joutui lonkkaleikkaukseen, Eva-Riitta uskoi onnistuvansa omaishoitajuudesta tällä kertaa paremmin.

”Sitä onnea en enää saanut”, hän toteaa Seurassa.

Koronapandemian vuoksi Mattia ei päässyt tapaamaan sairaalaan, mutta puhelin soi tiuhaan. Lapsenlapsi, Hanna-Riikan tytär Vieno kertoi koskettavasti Matin kuolemaa edeltäneen päivän soitossa, että rakastaa häntä.

”Hän ehti sanoa sen, minkä me kaikki läheiset olisimme halunneet vielä kerran sanoa, jos olisimme tienneet tulevan”, Eva-Riitta toteaa.

”Olen pystynyt elämäni aikana suorittamaan joitain kursseja ja nousemaan pieniä mäkiäkin, mutta Hanna-Riikkaa ja Mattia koskevat kurssit jäivät minulta kesken.”

Eva-Riitta Siitosen haastattelu on luettavissa kokonaisuudessaan Seuran numerossa 49/2021.

X