Hyvinvointi

Frisbeegolf – poimi valmentajan tekniikkavinkit!

Teksti: Satu Alavalkama Kuvat: Suvi Elo

Frisbeegolfkiekko liitää tarkasti kohteeseensa. Poimi sinäkin valmentajan tekniikkavinkit ja anna lätyn lentää kotipihalla.

Turkulainen puheterapeutiksi opiskeleva Sari Valtonen koki elämänsä yllätyksen, kun poikaystävä kertoi ilmoittaneensa Sarin Kotilääkärin Tämän lajin haluaisin oppia -treeniin harjoittelemaan frisbeegolfia. Sari suostui mukaan mielellään, sillä laji on kiinnostanut häntä pikkutytöstä lähtien.

– Miehet puhuvat voimalla heittämisestä, mutta minä uskon, että tämä on tekniikkalaji. Olen peruskuntoinen hyötyliikkuja, ja pidän lajeista, joissa voi edistyä ilman kovaa rääkkiä, Sari pohtii.

Treenipaikaksi sovittiin Turussa sijaitseva Lausteen kilpafrisbeegolfrata, ja valmentajaksi lähti Juho Rantalaiho, joka on tehnyt lajin pituusheiton Suomen ennätyksen, 209 metriä. Aluksi hän esitteli pelivälineet: litteän aloitusdraiverin, lähestymiskiekon ja pyöreäreunaisen putterin.

Sari saa aloittaa harjoittelun vakaasti lentävillä puttereilla. Kymmenen kappaleen pino kainaloon, ja harjoitus alkaa.

14.25 hartiat ja rinta vetreiksi

Juho ja Sari verryttelevät ylä- ja keskivartalon kentän reunalla olevilla kuntolaitteilla. Hyviä liikkeitä ovat rintaa lämmittävä punnerrus ja hartioita avaava kevyt leuanveto.

14.30 heittoja verkkoseinään

Sari ottaa frisbeen käteensä ja koukistaa sormia kevyesti. Heittoliike lähtee lantiosta. Heitettäessä paino siirtyy taaempana olevalta vasemmalta jalalta eteen. Vauhdinoton takaa aloittanut heittokäsi kulkee rinnan ohi eteen, ja heitto päättyy terävään ojennukseen. Ensimmäinen heitto on naisellisen siro.

– Enemmän meininkiä! Heitä lujaa, kuin käynnistäisit perämoottorin, kannustaa Juho.

– On yllättävän vaikea tietää, miten omat kädet liikkuvat, nauraa Sari.

14.45 pituusheittoa harjoitusradalla

Siirrytään nurmipintaiselle kentälle, jossa harjoitellaan heittämään kauas. Lähinkin 50 metrin merkkipaalu näyttää olevan hurjan kaukana. Vastatuulen puuskat antavat lisää haastetta.

– Nyt meni aika nätisti, ja tuntuikin hyvältä, Sari huomaa 40-metrisen kaaren jälkeen.

15.07 hyvä puttaus

Mennään varsinaiselle radalle. Juho näyttää griinillä, miten frisbee putataan metallista tehtyyn koriin. Kiekko solahtaa ketjujen välistä sisään kuin lintu pesäänsä.

– Työnnä vartalo eteen ja tee kädellä saattoliike. Käytä voimakkaasti rannetta, niin kiekko lentää riittävän kauas, Juho neuvoo

Sari puttaa hienosti neljän metrin päästä.

– Puttaaminen onkin helppoa, kun on tarpeeksi lähellä!

15.13 pari väylää peliä

Sari ja Juho pelaavat kaksi noin sadan metrin mittaista väylää, joiden ihannetulos eli par on kolme. Ensimmäisellä väylällä Sarin tulos on kuusi.

– Mainio suoritus aloittelijalta, sanoo Juho.

Toisella väylällä Sarin frisbee kiertää tuuhean puuryhmän keskelle. Juhon ohjeen mukaan Sari kallistaa ylävartalonsa alas, ja sinkoaa kiekon isossa kaaressa takaisin väylälle.

– Tosi mielenkiintoista, että painonsiirrolla voi vaikuttaa noin paljon, hän iloitsee.

15.30 frisbeet kantokassiin

Pelin lopuksi kerätään kiekot talteen, sillä kentän siisteys on pelaajien vastuulla. Turkulainen seura 7k ry huolehtii alueesta yhdessä kaupungin kanssa. Pelaamisesta ei peritä maksua.

Juho neuvoo Saria ostamaan monta samanlaista frisbeetä, jotta niitä voi heittää sarjoissa. Hinnat liikkuvat 10-20 euron paikkeilla. Sopiva pelikertojen määrä viikossa on noin 2-3. Sari lupaa haastaa uusilla opeillaan myös poikaystävänsä pelaamaan.

Frisbeegolf-sanastoa

  • Rata > 2-4 kilometrin mittainen ja 9-18 -väyläinen reitti metsämaastossa tai puistossa
  • Väylä > 50-250 metrin kokonaisuus, johon kuuluvat aloitusheittopaikka eli tii, pelialue ja maalikori
  • Griini > maa-alue kymmenen metrin etäisyydellä korista
  • Par > väylän tai radan ihannetulos, suurimmalla osalla väylistä par on 3
  • Draiveri > avausheittokiekko
  • Putteri > kiekko, jolla heitetään lähietäisyydeltä
  • FORE! > varoitushuuto golfradalla, huudetaan FOOOOOOR!
  • Holari > hole-in-one, eli suoraan avauksella koriin
  • Lätty, pannari tai pizza > frisbeekiekko

Etsi lähin pelipaikka: www.frisbeegolfradat.fi
Lue lisää: Frisbeegolfkirja.com ja Frisbeeliitto

X