Hyvinvointi

Haavat ja hiertymät kuntoon

Teksti: Anna.fi

Haluan päivittää kodin haavanhoitovarusteet ja omat hoitotaitoni. Mitä tarvitsen ja miten toimin?

Haavat ja hiertymät kuntoon

Vaikeat vammat hoidetaan lääkärissä

Hoida lääkärissä syvät, verta vuotavat tai vaikeasti puhdistettavat haavat. Myös yli viiden prosentin alalla olevat ja hankalat palovammat, lasten palovammat ja puremahaavat vaativat aina lääkärissä käynnin, sillä niiden infektioriski on suuri. Pieni punoitus, eritys ja kuumotus on haavoissa normaalia 2-3 päivää sen syntymisen jälkeen. Mene lääkäriin, jos tulehdusvaihe kestää yli viikon.

Varaa lääkekaappiin desinfiointiainetta, erilaisia laastareita, puhtaita kuitutaitoksia, haavateippiä, rakkolaastareita, rasvataitoksia sekä kertakäyttöinen kylmäpussi. Esimerkiksi Nexcaren First aid kit sisältää pienen lajitelman ensi hätään.

Puhdista lika pois haavasta juoksevalla juomakelpoisella vedellä. Antiseptistä ainetta käytetään vain kerran. Myöhemmin se hidastaa paranemista. Tyrehdytä vuoto painamalla haavaa kuitutaitoksella.

Pieni pisto- ja viiltohaava tai puhdas asfaltti-ihottuma paranee nopeimmin kostealla haavanhoidolla, joka edesauttaa solujen uusiutumista ja ehkäisee arpia. Kosteat haavatuotteet imevät eritettä eikä niitä tarvitse vaihtaa päivittäin. Ne vähentävät myös kipua. Pieniin puhtaisiin haavoihin käy myös suihkelaastari.

Jos haavaa ei saa puhtaaksi, se on tulehtunut tai erittää runsaasti, käytetään haavasidettä tai kuivahoitolaastaria. Haava suihkutetaan ja side vaihdetaan päivittäin. Asfaltti-ihottuman voi peittää myös rasvasidoksella, joka kiinnitetään taitoksella ja teipillä. Hopeahaavalaastari voi vähentää infektioriskiä.

Rakoille sopii kostea haavanhoito, joka onnistuu kätevästi rakkolaastareilla. Rakkoa ei tarvitse puhkaista. Isoihin hiertymiin voi käyttää esimerkiksi rasvataitosta, jonka päälle teipataan kuitukangastaitos. Bepanthenilla rasvaus ehkäisee hiertymiä ennalta.

Kertakäyttöinen kylmäpussi viilentää palovammat ja nyrjähdykset, jos kylmää vettä tai pakastinta ei ole. Viilennä palanutta kohtaa 20 minuuttia kerrallaan. Älä laita kylmäpussia suoraan iholle vaan kääri se kankaaseen. Peitä palanut kohta rasva- ja sidetaitoksella. Parantunutta haavaa voi hoitaa Bepanthen-voiteella.

Varmistathan, että jäykkäkouristusrokotuksesi on voimassa. Tehoste tarvitaan kymmenen vuoden välein.

Asiantuntija proviisori Ilona Aaljoki, Yliopiston apteekki.

Teksti: Virpi Peura

X