Vaatevaraston uusimisen sijaan säästöt kannattaa käyttää vaikkapa kielikurssiin.
Hyvinvointi

Jos haluat lisätä onnellisuuttasi, tuhlaa rahaa näihin

Voiko rahalla saada onnea? Kyllä, sanovat tutkimukset. Rahat, kuinka vähän tai paljon niitä onkin, täytyy kuitenkin osata sijoittaa oikein. Tavara ei tuo onnea.
Teksti: Hilppa Alanko Kuvat: iStock

Useat eri tutkimukset ovat osoittaneet, että tavaroiden vaikutus onnellisuuteemme on hyvin vähäinen. Vaikka ostohetkellä uusi paita tai kodinkone saattaa tuoda paljon iloa, onni uusista tavaroista häviää nopeasti. Tavaroihin totutaan tai ne saattavat mennä pois muodista.

Mutta jos mielii lisätä tai vaalia omaa onnellisuuttaan, asiantuntijat neuvovat käyttämään rahaa materian sijaan elämyksiin.

San Franciscon yliopiston tutkimuksen mukaan elämyksistä saatu ilo ja muistot voivat kestää jopa koko elämän ja rahansa elämyksiin kuluttavat ovat materiaan penninsä kuluttavia onnellisempia. Elämyksiin panostavat myös kokevat käyttävänsä rahansa järkevästi.

Kun siis seuraavan kerran ajattelet uuden paidan ostamista, harkitse, säästäisitkö rahat sittenkin lomamatkaan tai tanssikurssiin!

Elämyksestä saatu onni voi yllättää

Elämys saattaa tuoda sinulle onnea myös yllättävillä tavoilla: kenties löydät uudesta harrastuksesta intohimosi tai matka kauas kotoa saattaa saada sinut näkemään oman elämäsi aivan uusin silmin. Kun jaat kokemuksen yhdessä ystäväsi tai kumppanisi kanssa, yhteinen elämys luultavasti lähentää teitä.

Osa elämyksen onnesta tulee jo ennen elämystä: lähes jokainen suomalainen on varmasti joskus tarponut loskassa ja miettinyt tulevaa aurinkomatkaa.

Lähteet: Forbes, The Atlantic

Lue myös:

Älä odota onnea, tavoittele sitä – Onnen odottamisesta on tullut ilmiö

Muuta vähän, saat paljon – Neljä keinoa, joilla parannat elämääsi tässä ja nyt

Tavoitellaanko onnellisuutta jo liikaa – Asiantuntijat kertovat

X