Hyvinvointi

Hammaseroosio syövyttää kiilteen

Teksti:
Anna.fi

Happamat ruuat ja juomat aiheuttavat hammaseroosiota, joka syövyttää hammaskiillettä. Salakavalasti etenevään eroosioon tepsii vain yksi lääke: ennaltaehkäisy.

Hammaseroosio syövyttää kiilteen

Hammaseroosiossa hammaskudos liukenee happoihin, jotka tulevat suuhun vatsasta, happamista ruuista ja juomista sekä joskus hengitysilman mukana.

– Eroosiota aiheuttavat kaikki ravintoaineet ja juomat, joiden happamuus alittaa hammaskiilteen kriittisen pH-arvon 5,5, kertoo professori, ylilääkäri Jukka Meurman.

Hammaskudoksen liukeneminen alkaa suoraan hampaan pinnalta eikä pinnan alta kuten karieksessa. Hammas menettää osan luonnollisesta kiillostaan ja muuttuu himmeän mattamaiseksi.

Yleisimpiä hammaseroosiota aiheuttavia elintarvikkeita ovat appelsiini, greippi ja muut sitrushedelmät, hedelmämehut, virvoitus- ja urheilujuomat, etikkasäilykkeet, omenaviinietikka sekä happopitoiset lääkkeet, kuten C-vitamiinivalmisteet.

– Englannissa ja Saudi-Arabiassa tehdyt tutkimukset osoittavat, että hammaseroosio lisääntyy huolestuttavaa vauhtia. Vaarassa ovat erityisesti lasten ja nuorten hampaat, mikäli virvoitusjuomien kulutus pysyy nykyisissä lukemissa, Meurman ennustaa.

Kasvisdieetti on riski

Eroosiota esiintyy noin 10 prosentilla väestöstä. Kasvissyöjillä sitä on huomattavasti enemmän kuin sekaruokailijoilla: arviolta 70 prosenttia laktovegaanista ruokavaliota noudattavista kärsii jonkinasteisesta hammaseroosiosta.

– Runsas happamien juuresten ja marjojen käyttö syövyttää kiillettä. Terveellinen kasvisdieetti ei siis välttämättä edistä hammasterveyttä.

Hampaan omia rakennusaineita sisältävät happamat ruoka-aineet, kuten kalsium ja fosfori, eivät aiheuta hammaseroosiota. Näitä ovat esimerkiksi hapanmaitotuotteet. Happamista juomista myöskään tee, kahvi ja olut eivät syövytä kiillettä, sillä ne eivät sisällä kiilteen mineraaleja sitovia happoja.

Sylki suojelee hampaita vähentämällä hapontuotannon määrää ja aikaa sekä kovettamalla hammaspintoja happohyökkäyksen jälkeen. Tehokkaat suojaukset kuitenkin murenevat, kun syljeneritys jostakin syystä vähenee.

– Haitallisimpia hampaiden kannalta ovat urheilujuomat, joita lipitetään fyysisen rasituksen aikana. Elimistö menettää nestettä ja suu kuivuu, mikä hidastaa happojen neutralointia ja sokerin poistumista suuontelosta.

Noin puolet eroosioista aiheutuu muista kuin ravintotekijöistä. Esimerkiksi röyhtäisyt ja oksentelu voivat liuottaa hampaiden sisäpintoja ja kärkiä. Mahahaava, refluksitauti tai jokin muu häiriö ruuansulatuskanavassa nostaa mahahapot suuhun, jolloin jatkuva happopommitus kuluttaa hampaita. Toistuvat oksentelut liittyvät myös tiettyihin sairauksiin, kuten bulimiaan ja anoreksiaan.

Ennaltaehkäisy tehokkain ase

Eroosiota voi esiintyä missä hampaassa tahansa. Herkimmin se iskee yläetuhampaisiin, jotka ensimmäisinä vastaanottavat happaman ruuan ja juoman. Hammaskudoksen liukeneminen syövyttää kiillettä, jolloin hampaan pinta himmenee mattamaiseksi. Pahimmassa tapauksessa kiille häviää kokonaan ja hammasluu paljastuu. Eroosiohampaat saattavat olla kipuherkkiä, jolloin hampaita vihloo sekä kosketus että hapan tai kylmä ruoka.

– Raparperin syönnin jälkeen hampaat tuntuvat karheilta, koska hapan aines on aavistuksen verran syövyttänyt niiden pintaa. Joskus hampaita voi ruveta vihlomaan, kun on syönyt paljon appelsiineja. Syljeneritys kuitenkin korjaa nämä satunnaiset happohyökkäykset.

Tehokkain ase hammaseroosiota vastaan on ennaltaehkäisy, sillä syöpynyttä hammaskiillettä ei saa takaisin ja alkavaa eroosiota on vaikea tunnistaa. Useimmiten eroosio kuitenkin etenee salakavalasti aiheuttamatta potilaalle mitään oireita.

– Pitkälle edenneen eroosion hoito on erittäin hankalaa, joskin vakavia vaurioita voidaan korjata paikkausaineilla tai kalliilla kruunuproteeseilla.

Tehokas tapa ehkäistä hammaseroosiota on lopettaa sitä lisäävien ruokien ja juomien nauttiminen kokonaan tai ainakin vähentää niiden käyttöä. Hampaita ei pidä harjata tuntiin happorasituksen jälkeen, sillä hankaaminen kuluttaa hapon pehmentämää pintaa entisestään.

– Vatsaoireista kärsivät voivat käyttää neutraloivia happolääkkeitä. Jos happo-oireiden taustalla olevia syitä ei ole tutkittu, on hakeuduttava lääkäriin. Eroosion aiheuttamiin kipuihin ja hammaspintojen vahvistamiseen on olemassa erilaisia fluorivalmisteita, joskin niiden teho on vähäinen.

Asiantuntijana professori, ylilääkäri Jukka Meurman, Helsingin yliopiston hammaslääketieteen laitos.

Teksti: Ulla Saikkonen

X