Hyvinvointi

Harjoita mindfulnessia kävelemällä – 5 harjoitusta, jotka onnistuvat missä vain

Hyötyliikunnan lisäksi kävely hellii loistavasti mieltä. Kokosimme Jarko Taivasmaan Metsässä-kirjasta viisi rentouttavaa kävelyharjoitusta, joiden avulla mindfulness onnistuu myös lenkkipolulla.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Seuraavan kerran kun kävelet, älä ajattele muuta. Keskity vain askeliisi ja anna kehosi rentoutua.

Hyötyliikunnan lisäksi kävely hellii loistavasti mieltä. Kokosimme Jarko Taivasmaan Metsässä-kirjasta viisi rentouttavaa kävelyharjoitusta, joiden avulla mindfulness onnistuu myös lenkkipolulla.

Kävelyllä on monia terveysvaikutuksia. Jo päivittäin tehty puolen tunnin kävelylenkki parantaa ryhtiä, helpottaa nukahtamista ja auttaa sydäntä pysymään terveenä.

Kunnon lisäksi kävely hoitaa myös mieltä ja se onkin loistava tapa harjoittaa mindfulnessia. Kokosimme Jarko Taivasmaan Metsässä-kirjasta viisi erilaista kävelyharjoitusta, joita voit kokeille metsän lisäksi hyvin myös kadulla lenkeillessäsi. Metsässä käveleville nämä harjoitukset auttavat vahvistamaan läsnäolon lisäksi myös luontoyhteyttä.

1. Luonnollinen kävely

Milloin viimeksi olet keskittynyt vain syömiseen lehden lukemisen tai television katselun sijaan? Milloin viimeksi olet istunut julkisessa kulkuvälineessä ilman, että kuulokkeistasi ei kuuluisi uusinta podcastia tai soittolistasi meneviä rytmejä?

Arjessa zen tarkoittaa sitä, että keskitymme vain siihen asiaan, mitä olemme tekemässä juuri sillä hetkellä.

Harjoitus

Luonnollisessa kävelyssä harjoitellaan keskittymistä vain yhteen asiaan. Kun kävelet, vain kävelet. Et tee ajatustyötä tai muuta harjoitusta. Keskityt vain siihen, että jalkasi vievät sinua rauhallisesti eteenpäin lenkkipolulla tai kadulla.

2. Minivoimakävely

Sohvalla makoilun sijaan rentoutuminen onnistuu hyvin myös kävellessä. Kevyen liikunnan avulla nautit myös kävelyn muista terveyshyödyistä.

Harjoitus

Tarkkaile kävelyäsi. Miten rennosti kehosi liikkuu? Tunnetko ylimääräistä painolastia hartioillasi? Pyri käyttämään mahdollisimman vähän voimaa. Aloita rentouttamalla kasvosi ja lantiosi. Jatka sitten pikkuhiljaa kehosi rentouttamista. Kuvittele, kuinka rennosti kissa tai koira kävelisi. Yritä selkeyttää mielesi jännitykseltä tai huolelta.

Tämä mielikuvaleikki auttaa sinua seuraavassa harjoituksessa: ”Kävelen niin rennosti, että perhosen laskeutuessa päälaelleni valahtaisin heti maahan”.

3. Huomiointikävely

Kuinka usein kävelet omiin ajatuksiisi niin uppoutuneena, ettet edes huomaa ympärilläsi olevia asioita?

Huomiointikävely auttaa sinua olemaan läsnä ja aistimaan ympärillä olevaa maailmaa.

Harjoitus

Kävele rennosti aistit avoimina. Salli itsesi huomioida kaikenlaisia asioita ympärilläsi, mutta vältä vajoamasta omiin ajatuksiisi. Sinun ei tarvitse huomioida kaikkea, vaan tärkeintä on, että aistit ympäristöä rennosti ja vaivattomasti.

4. Olen keho -kävely

Kuvittele tilanne, jossa olet täysin siinä hetkessä, jossa nyt elät. Ajatuksesi eivät ole tulevassa tai menneisyydessä, vaan keskityt täysin tähän hetkeen.

Olen keho -kävelyssä harjoitellaan oivallusta, jossa mielesi ja kehosi ovat yhtä. Et ole ajatuksiesi kanssa erillinen osa, vaan tajuat todellisuutta kehollasi.

Harjoitus

Olet siinä, missä kehosi liikkuu. Tämä ajatus on kävelyharjoituksen ydin ja voit tutkiskella sitä rauhassa seuraavalla kävelylenkillä.

5. Anna luonnon ravita -kävely

Annan luonnon ravita -harjoitus onnistuu parhaiten metsässä. Sen perustana on rentous, jossa luonnon annetaan ravita koko olemustamme.

Harjoitus

Kun kävelet metsäpolkua pitkin, anna itsesi rentoutua ja ole avoin. Ota vastaan se, mitä luonnolla on sinulle tarjottavana.

Valitse metsä, joka on vehreä ja voi hyvin. Harjoitus voi tuntua aluksi mystiseltä, mutta tutki ja kokeile sitä omalla tavallasi. Voit kuvitella itsesi esimerkiksi teepussiksi, joka ajelehtii luonnon ja vehreyden valtameressä.

Lähde: Jarko Taivasmaa: Metsässä (Otava 2019)

X