Hyvinvointi

Helokki auttaa hilseilevää, kutisevaa ja atooppista ihoa

Teksti:
Anna.fi
Helokki

Keltainen helokki on todellinen naisten kukka, sillä se elähdyttää ihoa ja hoitaa hormonaalisia vaivoja PMS-oireista vaihdevuosivaivoihin.

Helokki on kaksivuotinen horsmakasveihin kuuluva kukkakasvi. Se viihtyy lähes kaikissa maailman kolkissa, mutta eurooppalaiset tutustuivat jättihelokkiin vasta 1500-luvulla Pohjois-Amerikan intiaanien avulla. Intiaanit käyttivät kasvia rohdoksena peräpukamien, ihovaivojen ja mustelmien hoitoon, mutta myös ravinnoksi. Koko kasvi sopii syötäväksi, ja maukasta juurta voi käyttää esimerkiksi mustajuuren tapaan.

Jättihelokki eli iltahelokki (Oenothera biennis) kasvaa jopa yli metrin korkuiseksi, lehdet ovat syvänvihreät, karkeat ja liuskamaiset. Jättihelokin kukka on kirkkaan keltainen, ja kukat avautuvat vasta iltapäivällä tai iltahämärissä. Kukkien tuoksu muistuttaa sitruunaa. Siemenkota on sekin näyttävä, kookas ja pitkulainen. Jättihelokki kukkii pitkin kesää jopa syyskuulle saakka ja kestää melko hyvin kuivuutta, joka tekee siitä kauniin ja helppohoitoisen puutarhakasvin. Jättihelokkia viljellään myös laajalti rohdoskäyttöön.

Mitä sisältää?

Jättihelokin tärkein terveydelle hyödyllinen aine on siemenistä saatavan öljyn sisältämä gammalinoleenihappo (GLA). Se on omega-6-rasvoihin kuuluva elimistölle välttämätön rasvahappo, jonka vaikutuksia on tutkittu runsaasti. Elimistö tarvitsee rasvahappoja muun muassa hermoston välittäjäaineiden sekä hormonien, esimerkiksi prostaglandiinin, valmistamiseen. Gammalinoleenihapolla on myös tulehdusta hillitsevä vaikutus.

Mihin auttaa?

Helokkiöljyä käytetään erityisesti iho-ongelmiin ja hormonitoiminnan tasapainottamiseen. Useissa tutkimuksissa sen on todettu auttavan hilseilevää, kutisevaa ja atooppista ihoa. Ihon hoidossa helokkiöljyä käytetään sisäisesti kapseleina sekä ulkoisesti, esimerkiksi ihovoiteiden ainesosana tai suoraan helokkiöljykapselista iholle levitettynä. Helokkiöljyä käytetään myös premenstruaalisyndrooman eli PMS-oireiden, erityisesti aristavien rintojen hoitoon sekä vaihdevuosivaivoja lievittämään.

Helokkiöljyn on todettu olevan hyväksi nivelien hyvinvoinnille sekä rasvakoostumuksensa että tulehdusta hillitsevän vaikutuksensa ansiosta. Se sopii esimerkiksi nivelreuman ja nivelrikon tukihoidoksi yhdessä kalaöljyn kanssa. Lasten ylivilkkauden ja keskittymisvaikeuksien hoidossa on helokki- ja kalaöljy -yhdistelmän käytöstä saatu lupaavia tuloksia. Eräissä tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että helokkiöljystä saattaa olla apua myös diabeteksen, ylipainon ja MS-taudin hoidossa.

Noudata annosteluohjetta

Kuten kaikkia rohdosvalmisteita, helokkiöljyä nauttiessa tulee noudattaa annosteluohjetta. Helokkiöljy itsessään ei ole vaarallista suurinakaan annoksina, mutta elimistön toiminnalle on tärkeää, että omega-3- ja omega-6-rasvahappojen saanti on tasapainossa. Lisäksi useissa helokkiöljyvalmisteissa on mukana E-vitamiinia, jonka pitkäaikainen yliannostus voi olla terveydelle haitallista.

Asiantuntijana dosentti Yvonne Holm, Farmakognosian osasto, Helsingin yliopisto.

Teksti: Anu Holopainen

X