Hyvinvointi

10 minuutin hieronta kertoo, että rakastat! Katso ammattilaisen ohjeet videolta

Hieronta on upea aineeton lahja. Videolta saat ohjeen 10 minuutin rentouttavaan niska-hartiahierontaan, joka onnistuu niin lapselta kuin aikuiselta.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
iStock

Äidille lahjaksi hieronta?

Hieronta on upea aineeton lahja. Videolta saat ohjeen 10 minuutin rentouttavaan niska-hartiahierontaan, joka onnistuu niin lapselta kuin aikuiselta.

Hieronta on aineeton lahja, josta rakas ihminen taatusti ilahtuu. Vielä parempaa, jos sen tekee äidille rakas ja tärkeä läheinen kuten oma lapsi tai kumppani!

Mitäpä siis jos antaisit tänä vuonna äidille äitienpäivälahjaksi tavaran sijasta tai kukkien lisäksi rentouttavan niska-hartiahieronnan?

Hieronta on lahja, jota jokainen niskajumeista kärsivä arvostaa

Niska-hartia-alueen jumit ovat erittäin yleinen vaiva. Erityisesti päätetyötä tekevälle kireät lihakset näillä alueilla ovat enemmän sääntö kuin poikkeus.

Ja vaikkei kireyksiä olisikaan, hieronta rentouttaa aina – etenkin kun sen tekee tärkeä, rakas ja läheinen ihminen kuten puoliso tai oma lapsi.

– Lihaksia hierotaan, mutta hermot aistivat kosketuksen ja tuottavat mielihyvää. Sitä kautta äiti rentoutuu, kuvaa koulutettu hieroja Sakari Ijas hierontapiste Sinisestä Kuulasta.

Kotihierojan jaksaminenkaan ei joudu tässä hieronnassa koetukselle eikä lahjan antaminen vie ylettömästi aikaa äitienpäivän ohjelmasta, sillä tämä ihana niskahieronta kestää 10 minuuttia. Lisäksi siinä ovat sekä hierojan asento että otteet kohdallaan.

Rentous on hieronnassa kaiken a ja o

Kotihieronnan tyypillisiä ”virheitä” on, että hieroja istuu sohvalla ja hierottava hänen edessään lattialla. Tämä asetelma ei ole optimaalinen, sillä istuma-asennossa hierontaan ei saa riittävästi tehoa, mutta se on raskaampi tehdä.

Lattialla istuminen ei ole hierottavalle kovin mukava asento, vaan esimerkiksi selkä painuu siinä usein notkolle ja lihakset jännittyvät.

– Rentous on hieronnassa kaiken a ja o, Ijas muistuttaa.

Myöskään hierontaotteet eivät ole tällaisessa asennossa useinkaan kohdallaan. Kun hieroja seisoo, otteisiin saa paremmin napakkuutta.

Kotihierojan yleinen tyyli on puristella, nyplätä ja rouhia olkapäitä ja niskaa summamutikassa. Samalla vilkuillaan kelloa käsien väsyessä vatkaamiseen. Sillä toki saa lihasten verenkiertoa liikkeelle ja se on kireille lihaksille tyhjää parempi, mutta tehokkaampi ja rentouttavampi hieronta syntyy parilla yksinkertaisella kikalla.

Parhaat ohjeet kotihierojalle

Ijas antaa niska-hartiaseudun kotihierojalle ensin muutaman yleisen ohjeen:

 • Käsittele niska-hartiaseutu puoli kerrallaan eli hiero jokaisen hierontaliikkeen kohdalla ensin esimerkiksi oikea puoli, sitten vasen.
 • Vältä hieromasta keskeltä eli selkä-kaularangan kohdalta.
 • Käytä lämmittelevissä sivelyissä laajaa pintaa, esimerkiksi koko kämmentä.
 • Hiero sormilla ja sormenpäilläsi (2–3 sormella) ja napakalla mutta pehmeällä otteella. Useissa hierontaliikkeissä työnnön jälkeen pieni poikittainen liike on toimiva.
 • Kysy hierottavalta, onko kosketus sopivan luja.
 • Hyvä yleinen ohje on mahdollisuuksien mukaan hieroa lihaksen suuntaisesti sen lähtöpisteestä kohti kiinnityspistettä.
 • Kaulan alueelta ei kotihierojan pidä koskaan hieroa, sillä siellä sijaitsevat imusolmukkeet, pinnalla kulkevat verisuonet ja henkitorvi ovat herkkää aluetta. Hieronta siellä ei tunnu mukavalta ja voi pahimmillaan vaurioittaa.
 • Keskity lihaksiin eli älä painele luiden päältä.

Lue myös: Näin teet rentouttavan hartiahieronnan kotona – 8 vinkkiä

Hieronta: näin se tehdään

Katso alta video esimerkiksi äitienpäivän, naistenpäivän tai syntymäpäivän rentouttavaan lahjaan:

Ohje 10 minuutin ihanaan lahjahierontaan:

Valmistelut

 • Aseta lahjansaaja mukavaan tuoliin ja tue tarvittaessa selkää tyynyllä.
 • Jos hierottava haluaa, laita taustalle hänen lempimusiikkiaan.
 • Jos iho on paljaana, levitä sormiisi pari tippaa hierontaöljyä (tai esim. oliiviöljyä). Perusvoidekin käy.
hieronta: epäkäslihas
Epäkäslihas on niska-hartiaseudun isoimpia lihaksia ja erityisesti päätetyöläisellä usein jumissa.

10 minuutin rentouttava hieronta

1. Aloita lämmittelemällä hartiat: Aseta käsivartesi epäkäslihasten päälle eli olkapäiden pehmeään keskikohtaan ja painele kevyesti. Älä painele olkaluiden päältä.

2. Jatka lämmittelyä sivelemällä pehmeästi mutta napakasti ylhäältä alaspäin niskan juurta ja olkapäitä. Muutama kerta riittää.

3. Paina sormet tiukasti yhteen ja lähde hieromaan epäkäslihaksen keskikohdasta (ks. kuva yllä), selkärangan vierestä alhaalta ylöspäin.

4. Tunne lihas sormiesi alla ja ota sitä ikään kuin mukaan ylöspäin menevään liikkeeseen ja käännä hieman sivuun. Jatka tällä pyörittelevällä liikkeellä koko epäkäslihaksen alue hartioihin saakka.

5. Seuraavaksi alaspäin menevä pyörittelevä liike: sormet edelleen tiukasti yhdessä etene hiusrajasta alaspäin ja tähtää olkanivelen huipun suuntaan eli olkapäiden korkeimpaan kohtaa päin.

6. Tämän jälkeen on vuorossa niskan ja kallonpohjan alue, puoli kerrallaan: Aseta toinen kätesi tueksi hierottavan otsalle, paina kevyesti. Aloita hierominen alhaalta niskan tyvestä niskarangan vierestä yhdellä tai kahdella sormella, ensin lihasta lämmittävät sivelyt ja sitten hankaavalla liikkeellä.

7. Etene lavankohottajanlihaksen (ks. kuva alla) kautta hitaasti kohti kallonpohjaa eli takaraivon alaosaa. Käy läpi koko kallonpohjan alue. Muista pysyä selkärangan jommalla kummalla puolella, ei rangan päällä.

hieronta: lavankohottajalihas
Yleinen niskakipujen aiheuttaja ovat jumittuneet lavankohottajalihakset.

8. Voit myös käsitellä sormenpäillä sormet levitettyinä koko päänahan pyörittelevällä liikkeellä.

9. Tee epäkäslihasvenytys: Ota kämmensyrjällä ote epäkäslihaksen kiinnityskohdasta eli olkalisäkkeen reunalta selän puolelta, missä tuntuu pieni kuoppa. Pyydä äitiä taivuttamaan leukaa kohti rintaa ja taivuta sitten päätä hieman sivulle. Tee vastavenytys venyttämällä päätä ja epäkäslihaksen kohtaa varovasti vastakkaisiin suuntiin. Toista molemmin puolin.

10. Päätä hieronta lopputaputteluun: Taputtele kämmenet ylöspäin hartioita ja olkapäitä hyvässä rytmissä muutamia kertoja.

Hierontaohjeet antoi koulutettu hieroja Sakari Ijas.

X