Hyvinvointi

Hilse — Miten eroon?

Teksti:
Anna.fi

Pesen hiukset kolme kertaa viikossa. Nyt päänahkani on alkanut kutista ja siitä irtoaa kammatessa hilsettä laattoina. Mikä avuksi?

Hilse — Miten eroon?

Hilse johtuu ihon uusiutumisesta

Jokaisen aikuisen päästä löytyy hilsettä ja noin joka viidennellä häiriöksi asti. Hilseilevä päänahka voi olla kuiva tai rasvoittuva. Hilse johtuu ihon pinnan kiihtyneestä uusiutumisesta. Uudet solut nousevat pintaan ja kuolleet tippuvat hilseenä pois. Yleisintä hilseily on talvella.

Vaivan taustalla saattaa piillä stressi, hormonitoiminnan häiriö tai ihotauti, kuten atopia tai psoriaasi. Tavallisin syy on kuitenkin iholla normaalin Malazzesia-hiivasienen lisääntyminen. Kutina johtuu ihon tulehdusreaktiosta.

Hilsettä hoidetaan hilseshampoolla, kunnes päänahka toipuu. Jos hoito ei tepsi 2-4 viikossa tai oireet ovat vaikeita, mene lääkäriin. Tee näin myös, jos hilse leviää muualle kehoon.

Ketokonatsoli on tuttu, pitkään hilseshampoissa käytetty aine. Ketokonatsolishampoot, kuten Ketoconazol Sandoz, Konact ja Nizoral, vähentävät tehokkaasti sienikasvua ja hilsettä. Shampoota käytetään 2-4 viikkoa pari kertaa viikossa ja jatkohoitona kerran viikossa. Iho saattaa joskus ärtyä hoidosta. Joskus lääke myös rasvoittaa hiuksia tai vaalentaa värjättyjä tai harmaantuneita hiuksia.

Stieprox-shampoon siklopiroksi vähentää myös sienikasvua ja lievittää kutinaa. Pää pestään sillä 2-3 kertaa viikossa neljän viikon ajan.

Seleenisulfidi ei varsinaisesti ole lääkeaine, mutta sitä on vaikuttavana aineena joissain hilseshampoissa, esimerkiksi Selsunissa ja Selukosissa. Kosmeettisista apteekkisarjoista myös Vichyn Dercosissa on seleeniä. Seleeni rauhoittaa ihosolujen uusiutumista ja sienikasvua. Seleenishampoo voi ärsyttää ihoa ja rasvoittaa päänahkaa.

Kosmeettisissa apteekkisarjoissa on myös muita hilseshampoita, kuten hilsettä irrottavaa salisyylihappoa ja sinkkisalisylaattia sisältävä Ducray Kertyol, päivittäiseen pesuun sopiva Eucerin Anti Dundruff -hilseshampoo ja Ducray Kelual DS -shampoo.

Häiritsevää kutinaa voidaan lievittää hydrokortisoniliuoksella, joka hoitaa tulehduksesta johtuvaa punoitusta ja ärsytystä. Kuivassa hilseilyssä myös perusvoidepesut saattavat auttaa.

Vähintään kolme pesukertaa viikossa on hyvä pesumäärä – liian usein tai harvoin peseminen voi ärsyttää hiuspohjaa ja lisätä hilseilyä. Varo myös raapimista. Käytä hilseen hellittäessä ja tarvittaessa hoidon aikaisena välishampoona mietoa hoitavaa shampoota, kuten Sebamedia. Vältä voimakkaita hajusteita ja muotoilutuotteiden käyttöä. Hiusten kuivaus kuivattaa päänahkaa ja voi lisätä kuivaa hilseilyä.

Asiantuntija proviisori Ilona Aaljoki, Yliopiston apteekki.

Teksti: Virpi Peura

X