Hyvinvointi

Hoida couperosa-ihoa oikein

Teksti: Emma Suominen

CouperosaPunottavatko poskesi kiusallisesti? Valtaosalla suomalaisista on kuivuuteen taipuvainen iho. Kun siihen lisätään radikaalisti vaihtelevat sääolosuhteet, innokkuus saunoa ja käydä avannossa sekä pitkät perinteet kahvin ja alkoholin juomisessa, ei ole mikään ihme, että niin moni taistelee couperosan kanssa.

Mikä couperosa sitten oikein on?

”Teleangiektasialla tarkoitetaan hiusverisuonen laajentumaa. Kun niitä on paljon, puhutaan couperosasta”, vastaa SKY-kosmetologi Samira El Nahhal Helsingin Beauty & Healthcare Centeristä.

Punaisuus ihon pinnalla johtuu näkyvistä hiussuoniverkostoista. Hiusverisuonien laajentumia esiintyy yleensä kasvoilla nenänpielissä ja poskipäillä. Jossain tapauksissa sitä esiintyy myös läikittäin kaulan iholla tai dekolteen alueella

”Taipumus couperosaan on usein perinnöllinen. Se kehittyy juuri ihoon jonka verisuonet ovat rakenteeltaan heikot, iho kuiva, herkkä ja ohut”, El Nahhal kertoo.

Suojaa ihoasi sisältä ja ulkoa

Couperosaa vastaan voi yrittää taistella sisältä päin. El Nahhal kehottaa karttamaan kuumia juomia ja voimakkaita mausteita, kuten pippureita, chiliä ja currya. Myös tupakka, alkoholi ja kofeiini saattaa vahvistaa couperosaa. Stressi on tietenkin pahasta – kuten aina.

”Couperosan syntyyn vaikuttavat myös jotkin sairaudet, hormonitoiminta, tulehdukset, verenkiertohäiriöt, erilaiset allergiat sekä muutamat lääkevalmisteet”, El Nahhal luettelee.

Ulkoisista tekijöistä couperosaa lisäävät ainakin voimakkaat lämpötilan vaihtelut, pakkanen, tuuli ja uv-säteily. Couperosaa voi tietämättään pahentaa myös vääränlaisilla hoitotavoilla, kuten pesemällä kasvot liian kylmällä tai kuumalla vedellä. Myös sauna ja kortisonivoiteet voivat pahentaa punoitusta.

Kosteuta ja vahvista

Couperosaihon hoidossa keskitytään ennaltaehkäisyyn, tärkeimpänä ihon suojaus ulkoisilta haittatekijöiltä, kuten auringossa vähintään sk 15 uv-suoja, pakkasella suojaavat couperosavoiteet, saunassa naamio tai voide paikallisesti couperosa-alueelle.

Puhdistustuotteiden tulisi olla hellävaraisia, kasvoveden alkoholiton ja voiteet, ampullit ja naamiot rauhoittavia, kosteuttavia ja hajusteettomia. Mekaanista kuorintaa, jossa on rakeita ei suositella laisinkaan. Joillakin merkeillä löytyy myös couperosa-ihollekin sopivia kuorintoja. Jos sinulla on vaikea couperosa, kuorinnasta on ehkä parasta kuitenkin luopua kokonaan.

”Ihon suojaamiseen ja peittämiseen sopivat hoitavat ja suojaavat mineraalimeikkisarjat. Kosmetologin ihoanalyysissä katsotaan juuri sinun ihollesi sopivat tuotteet. Terveelliset elintavat ja mahdollisten sairauksien poistaminen edistävät ihon kuntoa. Myös ravintoa kannattaa tarkkailla, verisuonten toiminnalle ovat ehdottomia E, A ja C -vitamiinit ja välttämättömät rasvahapot”, El Nahhal suosittelee.

Kauneushoitoloissa on tarjolla erilaisia couperosaihon hoitoja.

”Niissä pääperiaatteina ovat ihon rauhoittaminen, kosteuttaminen, verenkierron tasapainottaminen ja kapillaarien vahvistaminen sekä ihon suojaaminen”, El Nahhal kertoo.

Kosmetologit poistavat pintaverisuonia myös sähkövirran avulla (diatermia) ja laajentuneet pintaverisuonet voidaan sulkea laserilla. Jotkut ovat saaneet couperosaan apua myös valoterapiasta tai ultraäänihoidoista.

Jos sinulla on couperosaa, hoida sitä. Kosteuta ja pese kasvosi hellävaraisesti, älä hankaa ihoa. Hoitamaton couperosa voi muuttua rosaceaksi eli ruusufinniksi, joka vaatii lääkärin hoitoa.

 

X