Hyvinvointi

Hoitoa haavereille – Luonnon keinoin

Teksti:
Anna.fi

Suuret haavat vaativat neulaa, lankaa ja joskus antibioottiakin, mutta pikkuhaavat paranevat useimmiten luonnon voimin.

haavanhoito

1. Pihka

Pihka sisältää runsaasti mikrobeja tuhoavia aineita, esimerkiksi fenoleja ja hartsiaineita, ja pihkasalvaa on käytetty jopa vaikeiden painehaavojen hoitoon. Pihkan tehoaineet saattavat edistää myös ihon uusiutumista, jolloin arpi paranee nopeammin. Tuore, notkea kuusenpihka on sellaisenaan nopea ensiapu pieneen haavaan, eikä sitä tarvitse erikseen puhdistaa, kunhan ottaa pihkaa puhtaasta paikasta. Tarvittaessa pihkaa voi pehmentää vesihauteessa lämmittämällä. Tahmea pihka on kuitenkin sellaisenaan hiukan hankalaa käyttää, joten sen voi sekoittaa esimerkiksi valkovaseliiniin. Saatavilla on myös valmiita pihkasalvatuotteita, joita voi varata lääkekaappiin tai ottaa purkin metsäretkelle taskuun. Hartsiallergiasta kärsivälle pihka ei kuitenkaan sovi.

2. Ratamo

Lähes jokaisessa kesäisessä pihassa, nurmikon reunoilla ja joskus asvaltin läpi puskienkin rehottaa ratamoa. Piharatamo on helppo tunnistaa pyöreähköistä lehdistä, joiden juuresta jää irti vetäessä roikkumaan lankamaisia lehtisuonia. Piharatamo on kansanperinteen hyvin tuntema ”laastari”, joka painettiin muitta mutkitta haavan suojaksi. Ratamo sisältää muun muassa parkkiaineita, jotka voivat nopeuttaa verenvuodon tyrehtymistä sekä useita tulehdusta hillitseviä ainesosia. Ratamon lehti tulee puhdistaa hyvin ennen haavalle asettamista, ja lehden pintaa kannattaa hiertää hieman rikki, jotta vaikuttavat aineet irtoavat paremmin. Varsinkin eteläisissä osissa Suomea esiintyy piharatamon ohella myös pitkälehtisempää heinäratamoa, jota voi käyttää samaan tapaan kuin piharatamoa.

3. Aloe vera

Aloe vera tunnetaan rohdosperinteessä erityisesti auringon polttaman ihon hoidossa, jossa se onkin tehokas apu. Aloe veran tulehdusta hillitsevä vaikutus on kuitenkin hyödyksi myös muissa lievissä ihovaivoissa, kuten pikkunaarmuissa tai hyönteisenpureman rauhoittamisessa. Vaikuttavat ainesosat piilevät aloe veran paksun, nahkean lehden sisällä. Käyttövalmiita aloe vera -tuotteita löytyy sekä ulkoiseen että sisäiseen käyttöön, mutta aloeta voi myös kasvattaa kotiruukussa. Joskin Suomen oloissa sitä on vaikea saada kasvamaan yhtä näyttäviin mittoihin kuin kasvin kuumilla kotiseuduilla Afrikassa. Esimerkiksi auringonpolttaman ihon ensiavuksi voi halkaista aloe veran lehden ja hieroa leikkauspinnasta tihkuvaa nestettä kevyesti palaneisiin kohtiin.

4. Siankärsämö

Sitkeävartinen, valkokukkainen siankärsämö sisältää monipuolisen valikoiman hoitavia yhdisteitä, esimerkiksi steroleja, haihtuvaa öljyä sekä parkkiaineita. Siankärsämöllä on sekä supistavaa että mikrobeja tuhoavaa vaikutusta, lisäksi sen sisältämä salisyylihappo lievittää kipua. Kansanviisauden mukaan haavaa voi hoitaa tuoreilla ja hierretyillä siankärsämön lehdillä – toki ne ensin puhdistetaan – mutta kasvista voi myös keittää uutteen jolla haavaa huuhdellaan tai haudotaan. Siankärsämöuute sopii myös suuvedeksi, hammassärkyyn sekä peräpukamien hoitoon. Siankärsämöä löytää melkein mistä tahansa kotimaan kolkasta, mutta erityisen hyvin se viihtyy niityillä, pellonlaidoilla ja tienvarsilla. Rohdos- ja ravintokäyttöön kasvi kannattaa poimia mahdollisimman puhtaasta paikasta.

Asiantuntijana dosentti Yvonne Holm, Farmaseuttisen biologian osasto, Helsingin yliopisto.
Lähteet: www.terveyskirjasto.fi ja www.thl.fi
Linkkejä: www.yrttitarha.fi

Teksti: Anu Holopainen
 

X