Hyvinvointi

Hollywoodin juorumyllyt

Teksti: Anna.fi

Juorublogit ovat internetin kahvihuone. Siellä odottaa rääväsuisia kavereita, joilla on aina tuoreimmat ja törkeimmät juorut. Moraali ja etiketti saavat jäädä sivuun, kun blogeissa ruoditaan julkkisten sekoiluja.

Julkkikset

Blogien, eli web logien tai nettipäiväkirjojen, skaala kattaa kaiken yksityisistä elämäntarinoista ruokavinkkeihin ja poliittisiin raportteihin. Yksi suosituimmista blogigenreistä ei kuitenkaan vetoa älyyn, vaan vahingoniloon ja tirkistelynhaluun. Julkkisblogit raportoivat kuvien kera starojen vaatteista, vartaloista, kommenteista ja toilailuista. Päähenkilöinä ovat julkisuuden hahmot, joiden saippuasarjamaista elämää seurataan silmä kovana. Internetissä myötäeletään Britney Spearsin päihdeongelmat ja Paris Hiltonin vankeustuomiot. Kuten parhaassakin TV-sarjassa, julkkisten elämä on täynnä riitoja, rikoksia, päihteitä ja irtosuhteita.

Kukaan ei halua tunnustaa nauttivansa toisten nälvimisestä tai nöyryyttämisestä, mutta Perez Hiltonin sivuilla vierailee 3 miljoonaa ihmistä päivässä. Sivusto alkoi 29-vuotiaan kalifornialaisen Mario Armando Lavandeira Juniorin omana projektina, mutta on kasvanut täyspäiväiseksi työksi. Perez Hiltonin tiedottaa julkkismaailman uutiset lyhyin, pirullisin kommentein varustetuin raportein kuvia säästelemättä. Kukaan, edes lapset, eivät ole suojassa Perezin kannanotoilta.

Perezin suora, spekuloiva ja skandaalinhakuinen kirjoitustyyli on kerännyt sekä lukijoita että vihamiehiä. Nettisivujen kävijämääriä seuraavan Media Metrixin mukaan Perezhilton.com on yksi Yhdysvaltojen suosituimmista viihdesivustoista. Yhden päivän kävijäennätys on tällä hetkellä yli seitsemän miljoonaa vierailijaa. Runsaat kävijämäärät tuovat mukanaan mainostajia ja julkisuutta. Perez Hilton on muuttunut uudenlaisen juoruilun ikoniksi. Nettisivustosta on siinnyt oma televisiosarja, lehtiartikkeleja, vaatemallisto ja esiintyminen Victoria Beckhamin TV-sarjassa.

Menestyksen kääntöpuoli on jatkuva virta syytteitä tekijänoikeuksien rikkomisesta ja loukkauksista. Muusikko Fergien tekemä kappale Pedestal onkin omistettu Perez Hiltonin juoruilulle. Kirjoitukset ovat röyhkeitä, loukkaavia, usein moraalittomia, mutta harmittavan viihdyttäviä. Nettisivuilla pyörivä kauniiden, rikkaiden ja ongelmaisten universumi imee mukaansa seuraamaan tarua ihmeellisempää todellisuutta.

Muotiin erikoistuvaa julkkissolvausta löytyy Go Fug Yourself-sivustolta. Kalifornialaiset bloggaajat Jessica Morgan ja Heather Cocks ruotivat julkisuuden henkilöiden asuvalintoja ja ulkonäköä työkseen. Naisten humoristiset kirjoitukset ovat keränneet laajan lukijakunnan lisäksi kehuja lehdiltä, kuten Vanity Fair, Harper’s Bazaar, Variety ja Cosmopolitan. Bloggaaminen ei rajoitukaan enää vain internetin virtuaalimaailmaan, vaan sen vaikutukset ulottuvat ruudun toisellekin puolelle. Morganin ja Cocksin maalaisjärjellä toimiva muotikritiikki on päässyt jo lehtiin ja televisioon arvioimaan julkkisten tyylitaitoa. Go Fug Yourself tarjoaa hauskempaa ja älykkäämpää luettavaa kuin monet muut julkkisblogit. Legginsit, oranssit rusketukset ja korkeavyötäröiset housut saavat kyytiä.

Michael K:n kirjoittama Dlisted.com voitti parhaan juorublogin palkinnon Weblog Awardsien 2006 äänestyksessä. Michael K uutisoi Hollywoodin viihde-elämän tapahtumia lisäillen väliin muitakin omituisia uutisia. Sivuilla tunnustetaan, että kirjoitukset ovat juoruja, kuulopuhetta, spekulaatiota ja mielipiteitä, joiden todenmukaisuudesta kirjoittaja ei ota mitään vastuuta. Perättömät juorut kuitenkin kiinnostavat nettisurffaajia sekä myyvät mainoksia ja T-paitoja.

Useissa yksityisten blogeissa heijastuu kirjoittajan oma persoona ja mielipiteet. Oman tyylin ilmaiseminen taitaakin olla yksi blogien suosion syy. Kiinnostaakohan lukijaa enemmän Britneyn uusi peruukki, vai bloggaajan mielipide siitä? Yksityishenkilöiden lisäksi mediayrityksetkin ovat löytäneet bloggaamisen markkinaraon. The Superficial- sivuston omistama Anticlown media lupaa vastata lukijoiden julkkisnälkään. Sivuilla on reilusti paparazzikuvia ja foorumi, jonne pääsee purkamaan mieltään starojen edesottamuksista. Eonline TV-kanavan valtavalta viihdesivustolta taas löytää kuvia, haastatteluja ja monta juorubloggaajaa.

Juorublogit eivät tarjoa luotettavaa, fiksua tai kehittävää informaatiota. Kuvien tekijänoikeudet eivät ole kunnossa, julkkisten solvaus ylittää monesti hyvän tavan ja joskus lain rajat. Blogien tekstit ovat joskus moraalittomia ja ilkeitä. Toisaalta, haitanneeko tuo, kunhan ei itse ole se julkkis, joka ajaa pilvessä moottoritietä väärään suuntaan.

Häpeällistä nautintoa löytyy osoitteista:

www.perezhilton.com
gofugyourself.typepad.com
www.dlisted.com
www.thesuperficial.com
www.eonline.com

X