Hyvinvointi

HPV-rokote suojaa papilloomatartunnalta

Teksti: Anna.fi

Markkinoille on tullut kaksi HPV-rokotetta. HPV on yleinen virus, jonka eräät muodot voivat aiheuttaa syövän esiasteita.

HPV-rokote suojaa papilloomatartunnalta

1. Mikä on HPV-virus ja kuinka se tarttuu?

Kyseessä on ihmisen papilloomavirus, joita tunnetaan yli 100 erilaista virustyyppiä. Osa HPV-viruksista leviää sukupuoliteitse, ja noin 15 virustyypillä voi olla merkitystä kohdunkaulan syövän sekä eräiden muiden syöpien riskin kannalta. HPV:n kaikkia etenemisreittejä ei tunneta, mutta seksuaalikäyttäytyminen vaikuttaa tartuntariskiin. Kondomikaan ei välttämättä estä tartuntaa, sillä infektio voi olla laajemmalla alueella kuin minkä kondomi suojaa.

2. Mitä HPV aiheuttaa?

HPV sinänsä ei ole sairaus, vaan se voi olla elimistössä aiheuttamatta mitään haittaa. Eräät HPV-virukset aiheuttavat kohdunkaulan solumuutoksia, jotka saattavat hoitamattomana johtaa kohdunkaulan syöpään. Osa HPV-viruksista aiheuttaa genitaalialueen syyliä eli kondyloomaa, joka on kiusallinen ja joskus varsin hankalasti hoidettava vaiva. Syyliä aiheuttavat HPV-virukset eivät lisää syöpäriskiä.

Jopa 90 prosenttia nuorten naisten HPV-tartunnoista paranee spontaanisti, kun elimistön puolustusjärjestelmä tuhoaa viruksen. Pienelle osalle tartunnan saaneista virus voi kuitenkin jäädä elimistöön ja aiheuttaa pitkäaikaisen infektion.

3. Voiko HPV-rokote suojata syövältä?

Periaatteessa voi. Syövän esiasteisiin liittyviä HPV-viruksia on noin 15, ja saatavilla olevat rokotteet ehkäisevät näistä kahta yleisintä, tyyppejä 16 ja 18. On näyttöä siitä, että jos näitä viruksia on kudoksissa, seurauksena voi olla syövän esiaste tai syöpä. HPV 18 -tyyppiä esiintyy muita viruksia useammin adenokarsinoomassa, joka ei löydy papa-kokeessa yhtä helposti kuin levyepiteelisyöpä.

4. Voiko HPV-rokote korvata seulonnat?

Rokote ei vaikuta seulontasuosituksiin. Seulonnoissa käyminen on edelleen erittäin tärkeää. Seulontojen vaikutuksesta kohdunkaulan syöpä on maassamme harvinainen, ja tuoreen ennusteen mukaan se tulee pysymäänkin harvinaisena. Rokotteiden mahdollinen vaikutus syöpätilanteeseen on siksi melko pieni. Rokotuksen ja syöpien ehkäisyn välillä on yhteys, mutta syöpä on hitaasti kehittyvä sairaus. Rokotteen syöpävaikutuksen suuruudesta ei ole saatavilla seurantatutkimuksia, ja kohdunkaulan syöpäriskiin liittyy myös muita HPV-viruksia ja infektioita. Rokotteella voi tosin olla muitakin perusteluja kuin kohdunkaulan syövän ehkäisy, mutta toistaiseksi niistäkin on melko vähän tutkimustietoa.

Asiantuntijana tutkimusjohtaja Ahti Anttila, Joukkotarkastusrekisteri, Suomen Syöpärekisteri.

Teksti: Anu Holopainen

X