Hyvinvointi

Humantool-istuin Ellien testissä – Hyvä ryhti istumalla

Teksti:
Anna.fi

Päätteen ääressä istuessa selkä kipeytyy ja hartioiden seutu jännittyy. Olisiko satulatuolia muistuttava Humantool-istuin ratkaisu huonoon ryhtiin ja selkävaivoihin? Lue, mitä mieltä Ellit olivat istuimesta ja sen vaikutuksista!

Humantool-istuin kääntää lantion automaattisesti hyvään pystyasentoon, jolloin koko selkäranka suoristuu. Istuin opettaa myös alaselän neutraaliasennon, mikä on erityisen tärkeää selkävaivojen kanssa kamppailtaessa.

Humantool-istuin Ellien testissä – Hyvä ryhti istumalla

Istuimen pallomainen rakenne synnyttää keinuvat liikeradat kaikkiin suuntiin ja houkuttelee istujan terveelliseen liikuntaan työn lomassa. Tasapainoilu istuimella aktivoi tehokkaasti kehon syvät lihakset aina lantionpohjasta yläselän lihaksiin.

Humantool-istuimen mukana tulee erityisesti istuimelle suunniteltu liikuntaohjelma, joka suositellaan toteutettavaksi päivittäin. Istuimen vähittäismyyntihinta on 149 euroa.

Humantool-istuin Ellien testissä – Hyvä ryhti istumalla

Humantool-istuimen terveysvaikutukset

  • Ryhti paranee.
  • Keskivartalon syvät lihakset vahvistuvat.
  • Lantiopohjan lihakset vahvistuvat, mikä auttaa mm. hallitsemaan virtsankarkailuongelmia.
  • Genitaalialueille kohdistuva paine vähenee istuimen pehmeän keskiosan ansiosta.
  • Aineenvaihdunta ja verenkierto nopeutuu.
  • Selkäkivut ja muut -vaivat helpottuvat.
  • Alaselän asento paranee, jonka ansiosta hartioiden ja niskan lihasten jännittämisen tarve pienenee.
  • Syvien lihasten käyttö lisää energiankulutusta – kalorit kuluvat.
Humantool-istuin Ellien testissä – Hyvä ryhti istumalla

Testitulokset

Hilppa, 21

”Olen aiemmin harrastanut aktiivisesti ratsastusta, joten satulaistuimen testaaminen kuulosti todella mielenkiintoiselta. Olen aiemmin käyttänyt satulatuolia, johon olen ollut todella tyytyväinen.

Satulaistuin oli todella helppo ottaa käyttöön: istuin tuolille ja tuoli sekä käsinojat oikealle korkeudelle. Melko pehmeään tuoliini kokeilin alkuun istuimen mukana tullutta alustaa, mutta sitten istuin alkoi tuntua turhan kiikkerältä.

Oikea asento löytyi nopeasti, mutta itseni piti kyllä vahtia, etten siinä läsähdä takaisin vanhaan asentooni. Automaattisesti Humantool-istuimessa en siis ainakaan minä ryhdissä istu. Alkuun alaselkäni kipeytyi, mutta kivut kaikkosivat muutamassa päivässä.

Käytän itse todella usein hameita, mikä on hieman ongelmallista istuinta käyttäessä. Mikäli hame on tiukka (kynähameen mallinen), ei tuolilla pysty istumaan.”

Anna-Mari, 28

”Myönnän, että työpöydän ääressä tulee hyvin usein istuttua melko epäergonomisessa asennossa. Satulatuoli pakottaa istumaan ryhdikkäästi ja keskivartalo saa samalla treeniä.

Alkuun haasteena oli saada istuin oikealle korkeudelle suhteessa pöytään. Tuolin käsinojia täytyi nostaa todella ylös, jotta kyynärpäät lepäsivät tuettuina.

Satulatuoli oli aluksi hieman kiikkerä, kunnes siihen tottui ja oikea asento löytyi. Käytön alkuvaiheessa alaselkä hieman kipeytyi, mutta se johtui täysin siitä, että lihakset joutuivat uudella tavalla töihin. Pieni kipu hävisi parissa päivässä.

Yksi pieni miinupuoli satulatuolissa on: hameen kanssa (etenkin kesällä) sen käyttö on hieman haasteellista…”

Hanna, 29

”Minulla on aina ollut huono ryhti ja tapana retkottaa työtuolissakin mitä järkyttävimmissä asennoissa. Keskivartalon lihakset ovatkin varmasti olleet aika heikossa kunnossa.

Humantool-istuin tuli siis todelliseen tarpeeseen ja olen kokenut todella saavani siitä apua. Istuin ei varsinaisesti pakota minua oikeanlaiseen asentoon, ja Humantoolillakin on mahdollista röhnöttää rumasti. Se kuitenkin muistuttaa minua tasaisin väliajoin tsemppaamaan asennon kanssa.

Ensialkuun satula tuntui hassulta, mutta aika pian osasin jo keskittyä töihini tuolilla pysymisen sijaan. Ensimmäisinä päivinä noudatin suositusta ja istuin satulalla vain lyhyitä pätkiä, mutta uudenlaisen rasituksen aiheuttama alaselän kipeytyminen meni pian ohi ja pystyin istumaan istuimella jo kokonaisia päiviä.

Ainakin minulla istuin toimii niin erinomaisesti, etten enää edes osaisi istua työtuolilla ilman keinuistuinta!”

Lilli, 38

”Olen kärsinyt alaselän vaivoista aina kaksosraskauden alusta lähtien. Olen oppinut hoitamaan itseäni niin, että vaivan kanssa pärjää. Oireettomaksi en ole selkää, yrityksistä huolimatta, saanut ja siitä toiveesta olen osittain jo luopunutkin.

Satulatuoli tuntui aluksi melko kiikkerältä. Olisi hyvä, jos työpöytää voisi säätää itse helposti. Meillä näin ei ole. Kun lopulta sain pöydän, tuolin ja näytön oikeaan asentoon, niin satulan päällä istuminen lähti sujumaan. Aluksi selkä kipeytyi hieman lisää ja asennon ylläpitämiseen meni energiaa tehtävän työn kustannuksella.

En pysty istumaan satulan päällä tuntikausia vaan haluan vaihtaa edes osaksi päivää tavalliseen tuoliin. Tämän tyyppinen vaihtelu on työpaikallani ongelmallista sillä pöydän nostamiseen ja laskemiseen tarvitaan työkalu ja tekijä.

En ole oikein päässyt sinuiksi tuolin kanssa vaikka olen sitä useamman kerran yrittänyt. Periaatteessa satulan päällä istuminen tuntuu hyvältä, vaikkakin hameeseen yhdistettynä vaikutelma on mallia ”drag queen” mutta ei niin hyvältä, että haluaisin istua siinä päivästä toiseen. Tuolinkäytön etujen toteamiseen tarvittaisiin ehkä enemmän pitkäjännitteisyyttä kuin mitä minulla on tällä hetkellä tarjota. Ehkä otan keväämmällä tuolin uudelleen testaukseen.”

Elina, 47

”Aluksi istuin tuntui miellyttävältä ja mukavalta. Se, että istuimen saa kaikenlaisten tuolien päälle, on iso plussa. Pidemmän päälle istuin oli kuitenkin pettymys: jalat roikkuivat (olisiko pöytä liian korkea?), niska-hartiaseutu jäykistyi ja selkä väsyi. Oli pakko jaloitella useammin kuin tavallisesti. Ehkä käyttö vaatiikin pidempää harjoittelua/kärsivällisyyttä.”

Kirsi, 57

”Muutaman kerran vuosien varrella on työterveyshoitaja tai muu työergonomiasta huolissaan ollut on käynyt katsomassa työpistettäni ja tehnyt joitain ns. parannuksia työtuolini korkeuteen ja tietokoneen ruudun asentoon. Yleensä olen pian ergonomiamestarin käynnin jälkeen palauttanut istuimena entiseen korkeuteen ja säätänyt näyttöruudunkin taas ”omaan” asentoonsa. En silti kiistä, etteikö hyvällä ergonomialla olisi vissiä vaikutusta minunkin hartiakipuihini ja selkäsärkyyni. Niinpä olin heti halukas testaamaan Humantoolia.

Tuntui kyllä erikoiselta asetella tuolilleen irtonainen istuinlisäke. Joudun madaltamaan tuolini alimmalle mahdolliselle tasolle, jotta ylipäätään sain jalkani mahtumaan työpöytäni alle. Istuma-asennon löytäminen sujui kyllä vaivatta. Ensimmäisenä kokeilupäivänä käytin Humantoolia koko päivän, vaikka minua oli varoiteltu mahdollisesta selkäkivusta. Ehkä illalla tunsin selässäni jotakin jännitystä, mutta en missään tapauksessa mitään erityistä särkyä.

Yhtäjaksoinen koekäyttöni jatkui kaksi viikkoa. Vaikka minusta kaiken aikaa tuntuikin merkilliseltä, että tuolillani oli jotakin irtonaista, jonka päälle jouduin aina ikään kuin asettumaan, tuntui vekotin ihan hyvältä. Normaali näppäimistön päällä röhnötykseni loppui ja istuin selkä suorana hyvässä asennossa. Kaikki tuntui ihan hyvältä.

Sitten vaan eräänä päivänä en jaksanut asettautua Humantoolin päälle, vaan otin sen pois tuoliltani. Nostin tuolin aiemmalle korkeudelle ja aloin taas vanhaan tapaani röhnöttää. Tunnen ehdottomasti, ettei työasentoni ole nyt hyvä, mutta jotenkin en vain ole saanut asetettua ”istuinkoroketta” takaisin, mutta mielessä asia on melkein päivittäin.”

Lue lisää Humantool-istuimesta ja katso, mistä voit hankkia omasi: Humantool

X