Hyvinvointi

Huuliherpes – apua apteekista

Teksti: Anna.fi

Kekkerit tiedossa, rakkula huulessa. Vikkelä ehtii hoitaa huuliherpeksen ennen tärkeää tilaisuutta.

Huuliherpes

Yskänrokoksikin kutsuttu huuliherpes on herpes simplex -viruksen, useimmiten HSV-1-viruksen aiheuttama rakkulatauti. Virusta ei pidä sekoittaa saman virusperheen kakkostyypin virukseen, joka yleensä aiheuttaa sukuelinherpestä. Huuliherpes tulee useimmiten nimensä mukaisesti huuleen, joskus suun yläpuolelle, sieraimeen, poskeen tai leukaan. Silmän lähelle pukkaava herpesrakkula vaatii lääkärin hoitoa.

Herpesvirus tarttuu kosketuksen mukana. Sen voi saada kumppanilta suukon kylkiäisenä, mutta yhtä hyvin se voi levitä yhteisestä juomalasista tai lapselle äidin nuolaisemasta tutista – usein tartunta saadaankin lapsena. Tartunnan jälkeen virus jää pysyvästi tuntohermosolmukkeisiin ja aktivoituu osalla ihmisistä aika ajoin – usein flunssan ja stressin yhteydessä. Joillakin auringonvalo laukaisee herpeksen, toisilla kuukautiset. Tutkimusten mukaan 80 prosenttia väestöstä kantaa herpesvirusta.

Herpesvirus varoittaa tulostaan punoituksena ja kutinana. Päivän, parin jälkeen samalle alueelle nousee näkyviä, kirkkaita, nesteen täyttämiä rakkuloita. Ne rikkoutuvat ja saavat aikaan kipeän haavauman. Myöhemmin haavauman päälle muodostuu rupi, joka lähtee kun haavauma on parantunut. Herpes koristaa huulta tavallisesti noin viikon ajan. Joskus se voi jämähtää alkuoireisiin, kutinaan ja kihelmöintiin eikä nostata iholle lainkaan rakkuloita.

Huuliherpes ei yleensä ole vaarallinen. Siitä saattaa tulla ongelmallinen merkittävästi sairaille ihmisille, joiden puolustuskyky on häiriintynyt, kuten syövän vuoksi solunsalpaajahoitoa saaville.

Nopea hoito

Huuliherpes paranee itsestään, eikä sitä tarvitse välttämättä hoitaa, jos oireet ovat lieviä. Kivulias huuliherpes nujerretaan asikloviirin tai pensikloviirin avulla.

Hoito kannattaa aloittaa heti, kun huuliherpes varoittaa tulostaan kihelmöinnillä. Pikainen hoito saattaa estää herpeksen etenemisen rakkulavaiheeseen kokonaan. Huuliherpekseen taipuvaisen kannattaa pitää pientä voidetuubia aina mukanaan. Kutinakohtaan levitettävä voide nopeuttaa paranemista, lievittää kipua ja pienentää taudin tarttumisvaaraa. Virus tarttuu helpoimmin rakkuloiden puhkeamisaikaan. Voiteita levitetään viidesti päivässä viiden päivän ajan (asikloviiri) tai kahden tunnin välein neljän päivän ajan (pensikloviiri). Kädet pestään voiteen levittämisen jälkeen, jottei virus leviä käsien mukana.

Herpesrakkulan voi peittää vaihtoehtoisesti huuliherpeslaastarilla. Aivan kuten voiteetkin laastari lievittää kutinaa ja kuumotusta. Laastari sisältää hydrokolloideja, jotka pitävät kohdan kosteana. Ne estävät haavan rupeutumisen ja jouduttavat paranemista.

Laastari pysyy iholla noin kahdeksan tuntia, jonka jälkeen se vaihdetaan uuteen. Laastarin päälle voi meikata. Herpes ei jätä iholle arpea.

Sinkkipasta saattaa rauhoittaa kipeää rakkula-aluetta ja nopeuttaa rakkuloiden kuivumista. Jos huuliherpes on kovin kipeä, kipua voidaan lievittää tulehduskipulääkkeillä: ibuprofeenilla ja ketoprofeenilla.

Useimmiten huuliherpes hoituu apteekin itsehoitotuotteilla. Lääkärissä on hyvä käydä, jos huuliherpes puhkeaa eri lailla kuin aiemmin, pahenee, on silmän lähellä tai kestää pitkään. Jos herpesvirus kiusaa usein, lääkäri voi määrätä suun kautta otettavaa asikloviiriä ja valasikloviiriä – joskus harvoin estolääkityksen.

Asiantuntijana proviisori Eija Leskinen, Yliopiston Apteekki, Helsinki Keskusta.

Teksti: Virve Järvinen

X