Hyvinvointi

Hyvä olo bakteereista

Teksti:
Anna.fi

Suolistobakteerit ovat terveydelle välttämättömiä. Kokeile sinäkin, paraneeko vointisi, kun hoidat hyvin bakteereitasi.

Hyvä olo bakteereista

Kiehtovat kaverit. Ihmisen geeniperimä on jo osattu selvittää, ja tällä hetkellä tutkijat ovat kiinnostuneita ihmisen suolistossa olevien bakteereiden perimästä, sillä me kuljetamme suolistossa mukanamme kymmenen kertaista perimää verrattuna muuhun perimäämme.

Osa bakteereista on pysyviä, erityisesti sellaiset, jotka tarttuvat suolen pintaan kiinni, mutta osa vaihtelee sen mukaan mitä syömme tai juomme. Bakteerit saadaan jo syntyessä ja erillään eläneillä identtisillä kaksosilla on samankaltainen bakteeristo vielä vuosien jälkeen. Syödyllä ruualla ja juomalla on toki vaikutuksensa. Kasvissyöjän suolistobakteerit ovat toisenlaisia kuin karppaajan, ja eri rotuisilla ihmisillä on myös erilaiset bakteerit.

Bakteeritutkimuksissa ollaan vasta ottamassa ensi askeleita ja selvitettävää on paljon. Eläinkokeissa on saatu lihava hiiri laihaksi siirtämällä siihen laihan hiiren suolistobakteereita, mutta vielä ei ole tietoa onko vaikutus pysyvä ja toimisiko se ihmisillä laihdutuksen apuna.

Proobiootit ovat bakteereita

Suoliston normaali bakteerikasvusto sisältää eri lajin maitohappobakteereita. Aikuisella elävien bakteereiden massa suolistossa painaa melkein kaksi kiloa, joten kyse on valtavasta määrästä eliöitä. On aivan selvää, että näin suurella mikrobimäärällä on vaikutusta kokonaishyvinvointiin.

Probioottisia eli terveydelle hyödyllisiä bakteereita ovat esimerkiksi Lactobacillus GG, Bifidobacterium bifidum ja Lactobacillus asidophilus. Ruuissa ja juomissa olevat bakteerit joutuvat kulkemaan mahalaukun rankkojen happo-olosuhteiden läpi, mutta probiootit säilyvät siellä toimintakykyisinä ja kiinnittyvät suolen pintaan. Osa probiooteista toimii jo suussa, ne myös tarttuvat hampaiden pintaan ja haittaavat kariesbakteerin toimintaa.

Bakteerit tarvitsevat kuitua

Ruuan sulamaton hiilihydraatti, ravintokuitu, on prebiootti, joka on edellytys probiootin toiminnalle. Koska kuitu on imeytymätöntä hiilihydraattia, sitä on ainoastaan hiilihydraatteja sisältävissä ruuissa. Pääasiassa kasvikunnan tuotteissa ja jonkin verran maidossa, mutta ei lainkaan muissa eläinkunnan proteiinipitoisissa ruoissa eikä rasvoissa.

Ruokavalion kuitupitoisuudella voidaan mitata ruokavalion terveellisyyttä, koska se kertoo miten paljon kasvikunnan tuotteita syöt. Täysjyväviljassa on eniten kuituja ja siinä ovat kuorikerroksen mukana tallella myös viljan kivennäisaineet ja vitamiinit. Kuitua pitäisi saada 25-35 grammaa vuorokaudessa.

Kuidut ja bakteerit terveyden edistäjinä

Jos laihduttaja haluaa päästä tehokkaasti eroon rasvakudoksesta eikä vain alentaa painoa, hiilihydraattipitoiset kuitupommit ovat hyvällä rasvalla terästettyinä aterioiden perusta. Koska kuitu hidastaa mahalaukun tyhjenemistä, se antaa pitkään kylläisyyden tunteen ja samalla tasoittaa verensokerin nousua, mistä on hyötyä diabeetikoille. Karppauksessa paino laskee ketoosin avulla, jolloin menetetään lihaskudosta ja vettä.

Kuitu alentaa myös veren kolesterolitasoa ja estrogeenipitoisuutta. Epämääräiset vatsaoireet helpottuvat säännöllisellä probioottien ja kuidun syönnillä ja ne voivat myös ehkäistä rotavirus- ja turistiripulia ja lyhentää niiden kestoa.

Antibioottikuurit tuhoavat myös elimistön hyvät bakteerit, joten niitä kannattaa syödä lääkekurin aikana. Älä kuitenkaan ota antibioottia ja probiootteja sisältäviä tuotteita samalla aterialla, vaan pidä parin tunnin tauko. Probiootit vähentävät ärtyneen vatsan kaasunmuodostusta ja ehkäisevät ummetusta.

Suomalaisten kuidut tulevat rukiista

Länsimaissa kuidun saanti on vähäisempää kuin meillä suomalaisilla, vaikka mekään emme ole suositusten tasolla. Naiset saavat noin 18 grammaa ja miehet 22 grammaa kuitua vuorokaudessa.

Meillä noin 40 prosenttia kuidusta saadaan ruisleivästä, mikä leivän kulutuksen laskiessa on huolestuttavaa. Muita hyviä kuitulähteitä ovat puurot ja täysjyvätuotteet, esimerkiksi ohra-riisiseos, kauramakaroni, tumma pasta, spelttimannaryynit, herneet, pavut, linssit, marjat ja siemenet sekä maitotuotteet, joihin on lisätty polydekstroosia (Olo- ja ProFeel-tuotteet).

Sepelvaltimotaudin riskitekijöitä kartoittavassa STRIP-projektissa osoitettiin, että runsaskuituisesta ruokavaliosta on hyötyä jo lapsuudessa. Runsaasti kuitua syövien lasten ruokavaliossa oli vähemmän sokeria ja kovaa rasvaa ja enemmän vitamiineja, kivennäisaineita ja pehmeää rasvaa kuin vähäkuituisessa ruokavaliossa. Runsas kuidun saanti laski myös lasten kolesteroliarvoja. Yllättäen huomattiin myös, että runsaasti sokeria syövien lasten pituuskasvu jäi jälkeen runsaasti kuitua syövien lasten kasvusta. Asia vaatii vielä jatkotutkimuksia, mutta sokerin syönnillä ja ylipainolla ei ollut yhteyttä.

4 x bakteereita

Yosa on suomalaisen Biofermen maidoton kauravalmiste. Sen nimen takana ovat sanat yoghurt ja Kiesa, eli hapatettu kaurakiisseli. Koska Yosa on viljapohjainen, se sisältää valmiiksi paljon bakteerien tarvitsemia kuituja. Yosan vaikutuksista on julkaistu useita tieteellisiä tutkimuksia. Yosa sisältää luomukauraa ja marjat ovat kotimaisia.

OloValion kuitupitoinen jogurtti valmistetaan tarkasti tutkitusta bakteericocktailista ja maissi- ja maitopohjaisista kuiduista. Yksi pikarillinen (125 g) sisältää viidenneksen päivän kuiduntarpeesta.

Activia Danonen valmistama Activia sisältää Acti Regularis® -probioottia, joka auttaa ruuansulatukseen, kun sitä käytetään osana terveellistä ruokavaliota vähintään 14 vuorokauden ajan. Acti Regulariksen® on kliinisesti todistettu lyhentävän ruuansulatusaikaa.

Rela on Arla-Ingmanin tuoteryhmä, joka sisältää Lactobacillus reuteria, jonka käytön on osoitettu vähentävän antibioottihoidon sivuvaikutuksia. Päiväannos juomaa on 2 desilitraa.

Teksti: Heli Kuusipalo

X