Hyvinvointi

Hyvä spinning-tunti

Teksti: Anna.fi

Spinning on loistava aerobisen kunnon nostaja ja hien irrottaja. Vaikka tunti koostuu periaatteessa vain yhdestä asiasta, pyörällä polkemisesta, niin siitä voi saada monenlaisia vaihtelevia ja miellyttäviä kokemuksia. Vastuu tästä on niin asiakkaalla kuin ohjaajallakin.

Hyvä spinning-tunti

Spinnaajan muistilista

Spinning-tunnille lähtijän kannattaa muistaa muutama tärkeä seikka. Ensiksikin mukaan kannattaa pakata juomapullo. Hikoileminen tällä tunnilla on nimittäin takuu varmaa ja jo puolenkin tunnin tunneilla vettä kuluu helposti pullollinen. 75 ja 90 minuutin pitkille tunneille kannattaakin nestettä varata riittävä määrä. Toinen muistettava asia on ottaa mukaan hikipyyhe. Ohimoilta valuvat hikinorot on helpottavaa kuivata puhtaaseen pikkupyyhkeeseen. Samaan hikiteemaan liittyy myös kolmas ennakoitava seikka, varusteiden valinta. Suosi mahdollisimman hengittäviä ja kosteutta imeviä vaatteita. Puuvilla tai erityisesti aerobiciin ja muuhun hikiliikuntaan kehitellyt materiaalit toimivat parhaiten.

Mitä hyvä ohjaaja huomioi

Spinning-tunnilla ohjaajalla on suuri merkitys. Ohjaajan antama kannustus takaa, että spinnaajat saavat tsemppi-vireen päälle. Paljon onkin kiinni ohjaajasta, miten paljon tehoja saadaan irti. Hyvä ohjaaja panostaa myös musiikkiin. Vaihtelevat tempot ja mukaansa tempaavat biisit tukevat tuntia. Monipuolinen valikoima menomusiikkia siivittää tuntia eteenpäin kuin itsestään!

Eräs keskeinen seikka on myös se, että ohjaaja kertoo selvästi ennakkoon mitä aiotaan tehdä. Puristusta polkemiseen löytyy paljon paremmin, jos tietää kauanko spurtti kestää tai kuinka pitkä ylämäki on edessä. Biisin alkaessa ohjaajan kannattaakin lyhyesti kertoa miten pitkä rupeama on, millainen vastus kannattaa laittaa ja aiotaanko vastusta lisäillä tai keventää kappaleen aikana. Toimiva keino on myös kuvailla asiakkaille miltä työn pitäisi tuntua; milloin mennään löysällä, rennolla otteella, milloin vastus saa tuntua pienenä poltteena reisissä ja milloin taas pyörässä pidetään lähes maksimivastusta niin, että jaloista saa irrottaa kaiken mahdollisen voiman polkimien pyörittämiseen. Asiakkaan kannalta on turhauttavaa, jos ohjaajan suunnitelmista ei saa ennakkoon selvää ja koko tunti menee polkiessa ”vääränalaisilla” tehoilla.

Hyvä ohjaaja hakee tuntiin vaihtelevuutta erilasilla rytmeillä, vastuksilla ja ajoasennoilla. Treeniä voi varioida hyvin monella tavalla ja näin polkeminen ei käy pitkäksi. Huolellinen suunnittelu siis auttaa tässäkin asiassa.

Hyvä valmistautuminen puolin ja toisin takaa miellyttäviä spinning-nautintoja ja tehokasta treeniä. Ja ei muuta, kuin polkemaan!

Teksti: Sanna Mönkkönen / tuuli.net 12.1.2005

X