Hyvinvointi

Hyvää työpäivää

Teksti:
Anna.fi

Ergonomia tarkastelee ihmisen ja hänen työnsä välistä suhdetta. Päämääränä on elimistön tarpeettoman rasituksen vaurioittamisen välttäminen sekä työympäristön suunnittelu ihmiselle sopivaksi, terveellisemmäksi. Ergonomia lisää työturvallisuutta ja työssä viihtyvyyttä.

Hyvää työpäivää

Suomalaiset työssä

Suomalaisista työntekijöistä melkein puolet tekevät istumatyötä. Työn luonne on usein staattista eli lihakset pidetään samassa jännittyneessä asennossa pidemmän aikaa. Lihasten veren tarve on suuri, mutta jännitystilan vuoksi niiden läpi virtaa vähän verta. Lihasten aineenvaihdunta häiriintyy, ne kipeytyvät ja väsyvät nopeasti. Seisomatyön haittoja ovat selkävaivat, suonikohjut, lihaskivut ja jalkojen kipeytyminen.

Liikunnallinen työ on dynaamista lihastyötä, eli ponnistus ja lepovaihe vuorottelevat. Lihastyössä verenkierto pysyy hyvänä näin lihakset saavat happea ja ravintoaineita sekä kuona-aineet pääsevät poistumaan. Liikunnallisessa työssä on erittäin tärkeää oikeat työskentelytavat. Väärät liikeradat usein kipeyttävät lihaksia, pahimmissa tapauksissa aiheuttavat vammoja ja tulehduksia. Selkäranka on ihmisen tukiranka, ja joutuukin usein kovalle rasitukselle. Mitä paremmin selän liiallinen ja väärä kuormittuminen vältetään ja mitä paremmassa kunnossa selkä- ja vatsalihakset pidetään, sitä vähemmän syntyy kipeän selän aiheuttamia ongelmia.

Kuuntele kehoasi

Liiallinen rasitus aiheuttaa ihmisen elimistössä hermoston toiminnan vaihtelua, verenkiertohäiriöitä, aineenvaihdunnan häiriöitä, lihasten ja nivelten kipeytymistä, hormonihäiriöitä ja muita terveydentilan muutoksia. Muutokset aiheuttavat työsuorituksen hidastumista, epätarkkuutta ja virhesuoritusten lisääntyessä työtapaturmat lisääntyvät. Työn tuomat paineet voivat olla myös henkisiä, kuten ahdistuneisuutta ja kyllästyneisyyttä.

Pelastava taukojumppa

Työympäristön ergonominen suunnittelu tulisi toteuttaa jokaiselle työntekijälle sopivaksi, jotta työstä ei aiheutuisi terveydellistä haittaa tai vaaraa. Oikein ajoitettuna ja suunniteltuna taukoliikunta lepuuttaa työssä rasittuneita lihaksia. Muutaman minuutin liikuntahetki parantaa lihasten verenkiertoa, ravinnon- ja hapensaantia. Useat lyhyet tauot työpäivän aikana pitävät yllä työvireyttä ja elvyttävät rasittuneita kohtia kehossa.

Lähde: Työsuojelu ja terveystieto

Teksti: Anne Soini / tuuli.net 15.9.2004

X