Hyvinvointi

Hyvän olon kesämenu

Teksti:
Emma Suominen
Tonnikala

Helsinkiläisen ravintola Oasiksen listalle ilmestyy heinäkuussa erilainen menu. Sen suunnittelun lähtökohtana on ollut hyvä olo, joka ei synny kaloreja ja hiilihydraatteja laskemalla vaan tuntemalla eri ainesosien terveysvaikutukset.

– Menun suunnittelun pääajatus on se, miten syömällä oikein voi lisätä hyvää oloa. Useimmat ovat tilanneet ravintolassa pihvin ja kermaperunat. Se on hyvää, mutta ruuan jälkeen olo on raskas ja ähkyinen. Day Spa -menusta elimistö saa tarvitsemansa, mutta syöjälle jää pirteä olo, kertoo Helsinki Day Span markkinointipäällikkö Tiina Vainio.

Oasiksen ravintolapäällikkö Jouni Salokannel ja ravintoloitsija Mikko Merivirta vastaavat suunnittelusta ja toteutuksesta, mutta Vainio on ollut tiukasti mukana Day Span nimikkomenun ideoinnissa.

Suomen ensimmäinen

Menu on lähtökohdiltaan Suomessa ensimmäinen laatuaan. Ainesosia esitellessään Vainio puhuu ”holistisuudesta” ja ”kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista” niin innostuneesti, että se tarttuu väkisinkin kuulijaan.

Idea terveysmenusta on asiantuntijoidenkin keskuudessa otettu positiivisesti vastaan. Menu lähetettiin tutkittavaksi Elintarvikkeiden terveysvaikutusten tutkimuskeskukseen. Sieltä saadussa ravitsemusterapeutti Anne-Mari Ottelinin raportissa kerrotaan, että Helsinki Day Spa -menu täyttää sydänmerkkikriteerin rasvan ja kolesterolin osalta. Se sisältää reilusti D-vitamiinia ja siitä saa lähes puolet päivän kuitujen saantisuosituksesta. Plussaa antavat myös ruoka-aineallergikot. Menu on laktoositon ja maidoton. Ilman salaattiin tulevia saaristolaisleivästä tehtyjä krutonkeja se on myös gluteeniton.

Syksyksi on jo suunnitteilla uusi terveysvaikutteinen menu.

– Muitakin ideoita on heitetty ilmaan, Vainio vihjaa.

Kiinalainen lääketiede avuksi

Vainio uskoo, että kiinalaisella lääketieteellä on paljon tarjottavaa suomalaiselle ruokakulttuurille. Sen mukaan kaikilla ruoka-aineilla on jonkinlainen vaikutus ihmisen elimistöön. Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä pyritään hoitamaan sairauksia ensin ruualla ja vasta sitten jollakin lääkkeellä.

Kiinalaisen lääketieteen ajattelutapaa hyödyntämällä voi suunnitella itselleen omaa hyvää oloa edistävän ruokavalion. Esimerkiksi Helsinki Day Spa -menun alkuruokana on hunajameloni-korianterisnapsi. Kiinalaisen lääketieteen mukaan hunajameloni edistää ruuansulatusta ja korianteri puolestaan avaa ruuansulatuselimistön vastaanottamaan ruokaa. Näin keho on valmiimpi sulattamaan raskaampaa ruokaa verrattuna siihen, että aloittaisi aterian syömällä tyhjään vatsaan paistetun pihvin. Menun pääruoka sisältää muun muassa parsasta ja rucolasta tehdyn salaatin. Raakojen vihannesten syöminen saattaa aiheuttaa varsinkin herkkävatsaisille vatsan turpoamista. Siksi jälkiruokana oleva sorbetti on valmistettu valkoisesta teestä. Siinä on paljon antioksidantteja ja lisäksi valkoisella teellä on vatsaa harmonisoiva vaikutus.

– Monet naiset ovat unohtaneet ruuasta saatavan hyvän olon kaiken tämän light-tuotetarjonnan keskellä. Kevyemmiksi luokitellut tuotteet sisältävät usein turvotusta aiheuttavia lisäaineita, eivätkä ole välttämättä kaikkein terveellisin vaihtoehto. Pelkkä painon pudotus ei muutenkaan takaa hyvää oloa, Vainio muistuttaa.

Nähtäväksi jää, tuleeko uusi terveysvaikutuksiin perustuva ajattelumalli syrjäyttämään kalorien ja pisteiden laskennan. Ainakin se tarjoaa vaihtoehdon niiden rinnalle.

 


Sorbetti - oasis

Helsinki Day Spa -menu
Hinta 29 € (jäsenille 25 €)

Hunajameloni-korianterisnapsi

Kevyesti grillattua tonnikalaa
Salaattia parsasta, semikuivatuista tomaateista ja rucolasta
Kylmää kiwi-kastiketta

Sorbetti valkoisesta teestä
Tuoreita mansikoita

 

 

 


Kokeile kotona:

Hunajameloni-korianteri-snapsi

30g hunajamelonia
3g limen mehua
2g hunajaa
ujosti suolaa (2,5-3%), pippuria, tabascoa ja hakattua korianteria

Kuori ja pilko hunajameloni pieniksi kuutioiksi. Aja sauvasekoittimella tasaiseksi ja lisää muut ainekset paitsi korianteri. Korianteri hakataan veitsellä pieneksi ja lisätään valmiin snapsin sekaan.

Snapsit kannattaa tehdä pari tuntia ennen nauttimista ja antaa maustua. Tarjoile kylmänä.

Helsinki Day Spa -menu saatavilla:

Ravintola Oasis
Hietalahdenranta 6
00120 Helsinki
Puh (09) 681 1510
Fax (09) 681 15155
www.oasisclub.net

X