Itsetuntemus

Hyvinvointi ja onnellisuus koostuvat pienistä teoista – 74 arkista tapaa, jotka tekevät elämästäsi parempaa

Terveelliset elämäntavat koostuvat loppujen lopuksi pienistä asioista. Katso huima lista vinkkejä parempaan ruokailuun, liikuntaan sekä mielenterveyden ja ihmissuhteiden ylläpitoon.

Teksti:
Anniina Nirhamo
Kuvat:
Istock

Omaksu tavat, joiden avulla jaksat paremmin päivittäisessä elämässä.

Terveelliset elämäntavat koostuvat loppujen lopuksi pienistä asioista. Katso huima lista vinkkejä parempaan ruokailuun, liikuntaan sekä mielenterveyden ja ihmissuhteiden ylläpitoon.

Henkinen ja fyysinen hyvinvointi sekä terveelliset elämäntavat ovat kaiken perusta. Ne auttavat jaksamaan päivittäisessä elämässä. Kun elämäntavat ovat kunnossa, luovuudelle on tilaa, työ tuntuu innostavammalta ja sosiaalinen elämä tyydyttävämmältä.

Mitä hyvinvointi on?

Mitä terveelliset elämäntavat ja hyvinvointi sitten ovat? Ne koostuvat pienistä teoista, jotka määrittelevät sitä, miten elämme, olemme olemassa ja mitä saavutamme elämässä. Ne ovat tapoja, joiden kehittymiseen voi itse vaikuttaa.

Tapa on jotain, jonka tekemistä ei tarvitse aktiivisesti suunnitella. Sen toteuttaminen tapahtuu melkein itsestään, kuten suurimmalle osalle meistä esimerkiksi hampaiden pesu.

Terveellisten tapojen omaksuminen vaikuttaa kokonaisvaltaisesti ihmisen elämään ja hyvinvointiin. Tällaisia tapoja ovat muun muassa säännöllinen liikunta, tasapainoinen ruokavalio, täsmällisyys sekä lupauksista kiinni pitäminen.

Nämä 74 terveellistä elämäntapaa on jaoteltu ruokailutapohin, liikuntatapoihin, mielenterveyttä edistäviin tapoihin sekä ihmissuhteita ylläpitäviin tapoihin.

hyvinvointi
Keskity kalorien laskemisen sijasta värien määrään.

Hyvinvointi ja terveelliset ruokailutavat

1. Pureskele kunnolla

Suurin osa ihmisistä ahmii ruokansa, eikä käytä aikaa sen pureskeluun tai nauttimiseen kunnolla. Jos olet yksi hotkijoista, kokeile hidastaa syömistäsi pureskelemalla ruokaa kauemmin kuin yleensä. Maistat ruoan paremmin ja todennäköisesti myös syöt vähemmän.

2. Älä pidä herkkuja kaapissa

Kotona tulee naposteltua sitä, mitä kaapista löytyy. Siksi ei kannatakaan pitää kaapissa jatkuvasti herkkuja, kuten suklaata, jäätelöä tai roskaruokaa. Sen sijaan varastoi kaappisi täyteen esimerkiksi kuivattuja hedelmiä, siemeniä ja pähkinöitä, joita voit napostella paremmalla mielellä.

3. Pakasta hedelmiä ja vihanneksia

Kun hedelmiä ja vihanneksia pakastaa paloiteltuina, ei tarvitse huolehtia niiden pilalle menemisestä, mutta kaapissa on aina terveellisiä aineksia. Jäiset hedelmät voi hurauttaa smoothien joukkoon ja vihannekset esimerkiksi paistaa uunissa.

4. Keskity väreihin, älä kaloreihin

Liian moni laskee ruokiensa terveellisyyttä kaloreiden mukaan. Kaloripitoisuus ei pelkästään kerro ruoan terveellisyydestä, vaan esimerkiksi rasvaiset pähkinät sisältävät monia tärkeitä ravintoaineita.

Kaloreiden laskemisen sijaan kiinnitä huomiota siihen, että syöt mahdollisimman värikästä ruokaa. Silloin olet hyvällä tiellä kohti monipuolista ja terveellistä ruokavaliota.

5. Lisää lautaselle annos vihreää

Helppo tapa lisätä terveellisen ruoan määrää ruokavaliossa on yksinkertaisesti lisätä ekstra-annos vihreää jokaiselle aterialle. Ajan mittaan huomaat, kuinka vihreän määrä on kasvanut huomattavasti ja vallannut alaa lautaselta.

6. Syö joka päivä hiilihydraatteja

Hiilihydraatit ovat aina toisinaan pois muodista, ja ihmiset alkavat vältellä niitä. Hiilihydraatit ovat kuitenkin tärkeä energianlähde, joita ilman emme pärjää.

Muista kuitenkin valita hitaita hiilihydraatteja nopeiden sijaan. Hitaita hiilihydraatteja saa muun muassa täysjyvätuotteista, monista hedelmistä ja vihanneksista, linsseistä, pavuista ja herneistä.

hyvinvointi
Valitse ruokavalioosi terveellisiä, pehmeitä rasvoja.

7. Valitse terveellisiä rasvoja

Kuten hiilihydraattien, myös rasvojen laadulla on väliä. Hyviä, pehmeitä rasvoja saa kasviöljyistä, kalasta, avokadoista, pähkinöistä ja siemenistä.

8. Älä syö vatsaa täyteen asti

Terveen ihmisen vatsalaukku on nyrkin kokoinen, mutta vatsalaukun koko kasvaa ja venyy, jos sen syö jatkuvasti aivan pullolleen. Silloin ihmisen täytyy syödä koko ajan enemmän tullakseen täyteen. Vatsalaukun venymisen voi välttää syömällä aina hieman vähemmän kuin haluaisi tai ajattelee tarvitsevansa.

9. Vähennä lihaa

Jos syöt paljon lihaa, jo yksi lihaton päivä viikossa on muutos parempaan. Lihavalmisteissa on usein runsaasti suolaa, kovia rasvoja sekä nitriittiä, joilla on yhteys sydän- ja verisuonitauteihin. Punaisen lihan on myös todettu kasvattavan syöpäriskiä.

10. Puolita sokerinkulutus

Sokeri on niin addiktoivaa, että sen käytön lopettaminen kerrasta kokonaan on todella vaikeaa. Siksi sokerimäärän puolittaminen on paremmin saavutettavissa oleva tavoite. Voit aloittaa esimerkiksi valitsemalla terveellisempiä herkkuja (katso kohta 2) tai, jos käytät sokeria kahvissa tai teessä, jättämällä sen pois.

11. Vaihda limut veteen

Limsoissa on hurjasti joko sokeria tai keinotekoisia makeutusaineita. Virvoitusjuomien runsaan nauttimisen on todettu altistavan aikuistyypin diabetekselle sekä olevan yhteydessä ylipainoon, joka taas altistaa monille terveysongelmille. Unohda limut ja vaihda ne kivennäis- tai kraanaveteen.

12. Pidä työpisteelläsi vesipulloa

Riittävä vedenjuonti muun muassa pitää ihon terveenä, auttaa ruoansulatuksessa, helpottaa päänsärkyä ja parantaa keskittymiskykyä.

Kun vesipullo on koko ajan käden etäisyydellä, vettä tulee myös juotua enemmän. Pidä siis mukanasi juomapulloa, jota voit täyttää pitkin päivää. Vettä tulisi juoda 1,5–2 litraa päivässä.

hyvinvointi
Tähtää 10 000 askeleeseen joka päivä.

Hyvinvointi lisääntyy, kun liikut terveellisesti

13. Tähtää 10 000 askeleeseen päivittäin

10 000 on asiantuntijoiden suosittelema minimimäärä askelia, jotka tulisi ottaa päivittäin. Askelten laskemisessa voi käyttää aktiiviranneketta, joka motivoi tavoitteeseen. Askelia voi lisätä melko pienillä muutoksilla, kuten valitsemalla portaat hissin sijaan. Samalla lisääntyy hyvinvointi.

14. Käy lounaskävelyllä

Lounastauot eivät ole ainoastaan syömistä varten, vaan niitä voi käyttää muuhunkin. Käväise keskellä työpäivää lyhyellä kävelyllä ja saat raitista ilmaa, luonnonvaloa ja liikuntaa – ja jaksat taas paremmin töissä.

15. Nauti ulkoilmasta

Moni käy salilla, mutta istuu koko muun päivän töissä ja kotona sohvalla. Ulkoilu on hyvä tapa lisätä aktiivisuutta arkeen. Lähde kävelylle raittiiseen ilmaan ja virkisty.

16. Lopeta puntarilla käyminen

Kun syöt terveellisesti ja tasapainoisesti sekä liikut säännöllisesti, myös painon pitäisi asettua terveellisiin lukemiin. Jatkuva painontarkkailu ja itsensä punnitseminen vain lisää stressiä.

17. Valitse liikuntamuoto, josta nautit

Miksi pakottaa itseään käymään salilla tai juoksemassa, jos ei nauti siitä? Kokeile sen sijaan uusia lajeja, joiden parissa viihdyt.

Voisiko sellainen olla tanssi, jokin joukkuelaji tai vaikka seinäkiipeily? Kun sinulla on hauskaa lajin parissa, olet myös motivoituneempi harrastamaan sitä säännöllisesti.

18. Älä treenaa liikaa

Liika treenaaminen saattaa vanhentaa, jos ei koskaan anna kehonsa palautua kunnolla. Kun keho on ylirasitustilassa pitkään, se väsähtää. Siksi liika on liikaa – myös urheilussa.

19. Mene nukkumaan puoli tuntia aiemmin

Uni on elintärkeää elimistön palautumiselle. Riittävä uni on edellytys oppimiselle, muistamiselle ja kaikelle aivojen toiminnalle. Se ylläpitää myös mielialaa ja vahvistaa vastustuskykyä.

Moni nukkuu koko ajan liian lyhyitä yöunia. Kokeile siis mennä sänkyyn puoli tuntia aiemmin kuin yleensä. Jos illat venyvät huomaamatta esimerkiksi Netflixin parissa, aseta itsellesi herätyskello siihen aikaan, kun haluat mennä nukkumaan.

hyvinvointi
Lyhytkin oleskelu luonnossa kohentaa mielialaa.

Hyvinvointi on hyvää mieltä: Mielenterveyttä tukevat tavat

20. Laita laitteet pois päältä

On helppo tulla riippuvaiseksi televisiosta, tietokoneista, tableteista ja älypuhelimista. Suurin osa ihmisistä tuijottaa näitä laitteita suurimman osan päivästä. Laitteista onkin hyvä pitää välillä tietoista taukoa.

Laita esimerkiksi kaikki pois päältä silloin, kun haluat nauttia ruokailusta ystävien tai perheen kanssa. Keskity heihin ilman laitteista tulevia keskeytyksiä.

21. Vietä aikaa luonnossa

Luonnossa oleilun on todettu vaikuttavan positiivisesti mielen hyvinvointiin. Lyhytkin oleilu puistossa tai metsässä kohentaa mielialaa ja auttaa jaksamaan paremmin.

21. Suunnittele jotain, mitä odottaa

Kaikki tuntuu vähän mukavammalta, kun on jotain, mitä odottaa. Se voi olla mitä tahansa pientä, kuten iltalenkki, tai suurta, kuten viikonloppumatka. Kunhan suunnittelet ja fiilistelet sitä etukäteen.

23. Meditoi

Tutkimusten mukaan säännöllinen meditointi auttaa lievittämään stressiä ja ahdistusta. Meditaation voima on siinä, että se auttaa päästämään irti mielessä jumittavista ajatuksista ja rauhoittamaan mieltä. Yksinkertaisimmillaan meditaatio voi olla sitä, että istut hiljaa ja keskityt hengittämiseen.

hyvinvointi
Meditointi auttaa päästämään irti mielessä pyörivistä ajatuksista.

24. Liiku

Liikkuminen tekee hyvää myös mielelle. Liikkuessa vapautuu hyvän olon hormoneja eli endorfiineja, jotka kohentavat mielialaa.

25. Opettele uusi asia

Ihmiset, jotka jatkavat uusien asioiden opettelua myös aikuisena, voivat paremmin. Syynä voi olla se, että heidän aivonsa pysyvät virkeinä luomalla jatkuvasti uusia yhteyksiä, mutta myös uuden opettelun tuomat onnistumisen tunteet ja optimismi. Uuden opettelu voi tehdä elämästä merkityksellistä. Se myös auttaa lievittämään stressiä, kun on jotain mielekästä ajateltavaa.

26. Tee hyvä teko

Muiden auttaminen tekee myös tekijän itsensä onnellisemmaksi. Pienikin positiivinen kohtaaminen kohentaa mielialaa. Jakele siis kohteliaisuuksia, pidä ovea auki tai tarjoa toiselle kahvit ilahduttaaksesi sekä muita että itseäsi.

27. Päästä irti myrkyllisistä ihmissuhteista

Joskus toiset ihmiset painavat meitä alas siten, että se vaikuttaa henkiseen hyvinvointiimme. Se voi vaikuttaa jopa itsetuntoon, mutta silti emme tajua, että syy on toisessa.

Sanotaan, että olet keskiarvo niistä viidestä ihmisestä, joiden kanssa vietät eniten aikaa. Ovatko he siis kannustavia, ystävällisiä ja hauskoja? Jos eivät, kannattaa ehkä vaihtaa seuraa.

28. Pidä digitaalinen detox-kuuri

Sosiaalisessa mediassa on paljon hyvää, mutta se myös saa meidät vertailemaan itseämme muihin ja tuntemaan itsemme helposti epäonnistuneiksi. Pelkästään tämä on hyvä syy pitää toisinaan taukoa puhelimesta ja tietokoneesta. Digitaalinen detox-kuuri vapauttaa tekemään muita asioita, esimerkiksi sellaisia, jotka tekevät hyvää mielenterveydelle.

hyvinvointi
Paremmat unet auttavat luomaan mielenrauhaa.

29. Nuku enemmän

Unenpuute aiheuttaa mielialanvaihteluita, ärtyneisyyttä, terveysongelmia sekä kokonaisvaltaisia toimintahäiriöitä, jotka vaikuttavat siihen, miten ajattelemme. Unenpuute saa meidät myös reagoimaan herkästi negatiivisesti päivittäisiin asioihin. Paremmat unet auttavat luomaan mielenrauhaa ja motivaatiota päivään stressin ja ahdistuksen sijaan.

30. Tee asioita yksin

Huono itsetunto saa ihmisen ajattelemaan, ettei hän voi tehdä asioita yksin, vaan hän tarvitsee aina jonkun, joka saa hänet tuntemaan itsensä tärkeäksi ja rakastetuksi. Yksin tekeminen parantaa itseluottamusta ja kokemusta itsenäisyydestä. Järjestä siis aikaa ihan vain itsellesi.

31. Harjoita kiitollisuutta

Kiitosllisuuden on huomattu kasvattavan onnellisuutta ja lieventävän stressiä, koska kiitollisilla ihmisillä on positiivinen ajattelutapa. Usein ihmiset keskittyvät siihen, mikä heidän päivässään meni pieleen, vaikka suurin osa asioista sujui hyvin.

Hyvä keino aloittaa kiitollisuuden harjoittaminen on käydä illalla päivän tapahtumat läpi ja huomioida kaikki, mikä päivässä oli hyvää. Ne voivat olla pieniä asioita, kuten hyvä lounas tai viesti ystävältä.

32. Istu ja seiso suorassa

Kehonkieli on tiiviissä yhteydessä mieleen. Kun röhjötät huonossa asennossa, se viestittää alitajunnalle vihamielisyyttä, verkkaisuutta ja negatiivisuutta. Kun istumme tai seisomme suorassa, tunnemme olomme voimakkaaksi ja itsevarmaksi.

33. Löydä ilon aiheita

Nauraminen madaltaa stressitasoa ja kohentaa mielialaa. Yhdessä nauraminen on ehkä paras nauramisen tapa, mutta myös hauskan televisiosarjan ääressä nauraminen tai jopa yksin nauraminen toimivat.

34. Kirjoita asiat ylös

Kirjoittaessa aivot prosessoivat asiaa hitaammin kuin yleensä, minkä vuoksi kirjoittaminen on omanlaistaan terapiaa. Se voi auttaa käsittelemään tunteita ja tunnistamaan esimerkiksi ajatteluasi rajoittavia uskomuksia, joiden mielessä pyörittely vain pahentaa asioita.

Tavoitteiden ja unelmien ylös kirjoittaminen taas voi antaa potkua, ja aikaisempien onnistumisien listaaminen voi auttaa huomaamaan, miten hyvin sinulla meneekään.

hyvinvointi
Lemmikki voi tuoda elämään merkityksellisyyttä.

35. Vietä aikaa lemmikin kanssa

Eläinten kanssa oleskelu vähentää yksinäisyyden tunnetta, aktivoi liikkumaan, auttaa elämään hetkessä ja luo merkityksellisyyttä.

36. Muuta rutiinejasi

Siinä missä rutiinit luovat turvaa, ne myös saavat elämän tuntumaan tylsältä. Tekemällä pieniä muutoksia rutiineihisi voit huijata aivojasi ajattelemaan, että teet jotain täysin erilaista. Se voi olla eri reitti töihin, kävely bussilla ajelun sijaan tai uusi lounaspaikka.

37. Ole turisti kotikaupungissasi

Kuvittele, että olisit ensimmäistä kertaa vierailemassa kaupungissa. Missä paikoissa kävisit, missä söisit? Sitä kautta voit saada erilaista perspektiiviä tuttuun paikkaan, mikä avartaa ajattelua ja voi saada sinut arvostamaan asuinpaikkaasi enemmän.

Vietä päivä turistina kotikaupungissasi.

38. Harjoita anteeksiantoa

Anteeksi antaminen on monelle vaikeaa, mutta iso osa ahdistuksestamme syntyy siitä, ettemme osaa päästää irti ja jatkaa elämää. Se ei tarkoita, että hyväksyisi kohtaamaansa vääryydeen, vaan ainoastaan negatiivisuudesta luopumista.

Tutkimusten mukaan taito antaa anteeksi suojaa stressiltä. Itselleen anteeksi antaminen taas on elintärkeää, jotta voi rakastaa itseään ja elää hyvää elämää.

39. Ota yhteys johonkuhun

Koska olemme sosiaalisia olentoja, janoamme yhteyttä muihin. Kun tuntee itsensä masentuneeksi, viimeisimpänä tekisi mieli hakeutua muiden seuraan.

Kuitenkin jo lyhyt keskustelu ystävän kanssa voi auttaa luomaan tunnetta siitä, että on yhteydessä muihin. Ihmissuhteet luovat tunteen yhteenkuuluvuudesta ja siitä, että olet arvokas.

40. Vietä päivä tiedostaen

Miltä aamupalasi maistuu? Miltä jalkasi tuntuvat, kun kävelet? Mitä tunteita tunnet juuri nyt? Kiinnitä huomiota siihen, mitä päivässäsi tapahtuu. Älä arvostele itseäsi, vaan yksinkertaisesti ole läsnä. Tietoinen läsnäolo voi auttaa vähentämään masennusta.

41. Kokeile positiivisempaa ajattelua

Negatiivinen ajattelu johtaa negatiiviseen elämään. Jos näet lasin aina puolityhjänä, mieti mistä ajattelutapasi johtuu. Ajatteluamme hallitsevat monenlaiset uskomukset, mutta niihin on mahdollista vaikuttaa.

Yritä siis suhtautua seuraavalla kerralla positiivisemmin. Kun teet niin säännöllisesti, ajattelutapasi alkaa hitaasti muuttua.

42. Älä ota kuvia kaikesta

Kuvia on mukava ottaa muistoksi, mutta jos viettää liikaa aikaa ottaen kuvia eikä nauti hetkestä, se voi vaikuttaa negatiivisesti onnellisuuteen. Jatkuva kuvien räpsiminen muokkaa muistojamme sekä tulkintojamme tilanteista, jolloin muistamme vähemmän, emmekä voi siis todella arvostaa hetkeä sellaisenaan.

Älä aina ota kuvia, vaan keskity sen sijaan nauttimaan hetkestä.

43. Hymyile edes tekohymyä

Aito hymy kertoo hyvästä olosta, mutta tutkimusten mukaan myös tekohymy huijaa aivoja ajattelemaan, että olemme onnellisia. Eli vaikka olisit yksin, hymyile, ja huomaat, että voit paremmin.

44. Poistu mukavuusalueeltasi

Mukavuudenhalu on selviytymiskeino. Emme tee uusia, erilaisia tai jännittäviä asioita siksi, että kun meillä on mukavaa, olemme turvassa. Mukavuudenhalu voi kuitenkin aiheuttaa tylsyyttä ja alakuloa.

Mukavuusalueelta poistuminen ei yleensä ole niin pelottavaa kuin kuvittelet sen olevan. Sen sijaan se antaa itsevarmuutta ja avaa uusia mahdollisuuksia.

Kerro rakkaillesi, että välität.

Hyvinvointi kasvaa muiden kanssa: Ihmissuhteita ylläpitävät tavat

45. Kunnioita läheisiäsi

Minkä tahansa hyvän suhteen perusta on kunnioitus. Rehellisyys, juoruilun välttäminen ja läheisten arvostaminen sellaisena kuin he ovat luovat hyvän pohjan kaikelle kanssakäymiselle.

46. Sano kiitos

Kiitollisuuden osoittaminen voi olla niinkin yksinkertaista kuin sanoa ääneen ”kiitos”, mutta sen vaikutus ulottuu pitkälle. Muista siis kiittää läheisiäsi, kun he tekevät sinulle palveluksen.

47. Ilmaise tunteitasi

Jos rakastat, älä pelkää sanoa sitä ääneen. Sano usein ”rakastan sinua”. Kerro puolisollesi, ystävillesi ja perheellesi, kuinka paljon välität heistä, ja ole vilpitön.

48. Käykää kävelyllä

Kävelylenkki lähiympäristössä on hyvä tapa viettää aikaa ystävän tai kumppanin kanssa. Kävely on sekä hyvä tapa saada raitista ilmaa että vaihtaa kuulumisia.

Nauraminen on parasta yhdessä.

49. Naurattakaa toisianne

Huumori on tehokas tapa luoda yhteys toisiin ihmisiin. Älä jätä väliin mahdollisuutta saada rakkaasi nauramaan. Hassutelkaa, katsokaa komedioita ja vitsailkaa.

50. Asettakaa yhteisiä tavoitteita

Tavoitteiden asettaminen on erityisen tärkeää parisuhteessa, jossa on tarkoitus toimia tiiminä. Haasteiden voittamiseksi tehty yhteistyö on tehokas tapa luoda ja ylläpitää yhteyttä toiseen.

51. Aloittakaa uusi harrastus

Mikään ei tapa ystävyyttä ja romantiikkaa nopeammin kuin tylsyys. Aloittakaa aina silloin tällöin uusi harrastus, joka kiinnostaa teitä molempia. Haastakaa toisianne kehittymään ja huomatkaa yhdessä kasvamisen hyöty.

52. Tee jotain kivaa muuten vain

Toisen yllättäminen voi olla niinkin yksinkertaista kuin viedä hänelle kupillinen kahvia tai poiketa kotimatkalla hakemaan toisen lempiherkku.

Lähetä äidillesi kimppu kukkia tai tarjoa ystävälle apua hänen projektissaan. Pelastat heidän päivänsä osoittamalla, että välität.

Kestävät pari- ja ystävyyssuhteet ovat niitä, jotka toimivat arkipäiväisissä tilanteissa.

53. Rentoutukaa yhdessä

Ei ole välttämätöntä lähteä aina ulos viettämään yhteistä aikaa. Kestävät ystävyys- ja parisuhteet ovat niitä, jotka toimivat arkipäiväisissä tilanteissa. Katsokaa yhdessä televisiota, käykää kävelyllä tai syökää yhdessä arkenakin.

54. Ota aikaa itsellesi

Myös kaikkein läheisimmät pariskunnat ja ystävät tarvitsevat aikaa tehdä omia juttujaan. Varmista, että sekä sinä että rakkaasi saatte tarpeeksi aikaa vaalia omia mielenkiinnonkohteitanne.

55. Pitäkää yhteyttä

Viestittely ja soittelu ympäri vuorokauden ei ole kovin terveellistä, mutta parisuhteessa täytyy tietää, mitä toiselle kuuluu. Ystävien ja sukulaisten kanssa ei tarvitse olla yhteyksissä joka päivä, mutta yhteydenpito silloin tällöin pitää suhteen elävänä.

56. Tehkää yhdessä kotitöitä

Kun pariskunnat tekevät kotitöitä yhdessä, kumpikaan ei tule katkeraksi kotitöiden määrästä.

Halaaminen vapauttaa kehossa oksitoniineja.

57. Halailkaa

Fyysinen läheisyys vaikuttaa siihen, miten tunnet puolisoasi kohtaan. Halailu vapauttaa kehossa oksitoniinia eli hormonia, joka on vastuussa yhteyden syntymisestä. Halailu sopii myös ei-romanttisiin ihmissuhteisiin.

58. Kerro, miksi rakastat

Joskus on hyvä avata toiselle myös ajatuksia siitä, miksi rakastat häntä. Anna ystäviesi ja puolisosi tietää, mitä erityisesti rakastat heissä.

Tämä antaa heille itseluottamusta, joka voi auttaa heitä silloin, kun tuntuu, että mikään ei onnistu.

59. Anna huomiota

Monet ystävyys-, perhe- ja parisuhteet kaipaavat enemmän huomioonottoa. Kuuntele tarkasti ja katso silmiin. Kun läheisesi puhuu sinulle, hänen kuuluisi tuntea, että hänellä on jakamaton huomiosi.

60. Selvittäkää rakkauden kielenne

Rakkauden kieli kertoo, millä tavalla haluat rakastaa ja tulla rakastetuksi. Puolisosi rakkauden kielen tunnistaminen auttaa löytämään parhaat tavat osoittaa rakkauttasi juuri hänelle.

Rakkauden kielet eivät muuten rajoitu vain parisuhteeseen.

61. Kysy toisen päivästä

Helppo tapa aloittaa keskustelu kenen tahansa kanssa on kysyä, miten hänen päivänsä meni. Oli se sitten isäsi tai paras ystäväsi, saat vastauksesta paljon tietoa, joka auttaa sinua olemaan hänelle läsnä. Yksinkertaisella kysymyksellä voit osoittaa, että olet kiinnostunut hänen elämästään.

62. Ole rehellinen

Rehellisyys on tärkeää jokaisessa ihmissuhteessa. Kun välität toisesta, sinun pitää pystyä kertomaan hänelle totuus ja olla hänen luottamuksensa arvoinen.

Kysy, miten toisen päivä meni.

63. Ole kannustava

Jokainen meistä kohtaa vaikeuksia, mutta on todellinen lahja, jos on olemassa ihminen, joka voi piristää huonoimpanakin päivänä.

Ole toiselle se ihminen, joka kannustaa, mitä tahansa hän kohtaa elämässään. Joskus rakkaasi tarvitsee tietää ainoastaan se, että uskot häneen.

64. Sammuta laitteet

On hankala viettää laatuaikaa toisen kanssa, jos on pää hautautuneena puhelimeen, peleihin tai läppäriin. Voit toki nauttia niistä myös yhdessä toisen kanssa, mutta sitoutukaa välillä ruuduttomaan aikaan. Jos lähdette ulos syömään, sopikaa, ettette kaiva puhelimia esiin, vaan kuuntelette ja olette läsnä toisillenne.

65. Osoita lojaaliutesi

Älä juoruile ja puolusta aina rakkaitasi silloinkin, kun he eivät pysty puolustamaan itseään.

66. Ole se, johon voi luottaa

Puolisosi ja ystäviesi tulisi tietää, että oli heillä sitten huono päivä töissä tai olivat he sairaana, olet aina valmis auttamaan. Ole paikalla silloin, kun sinua tarvitaan ja tarkoita, mitä sanot.

67. Tee osasi

Joka ikistä asiaa ei tarvitse jakaa tismalleen puoliksi, mutta on tärkeää tehdä komrpomisseja, jotta kukaan ei joudu kantamaan kaikkea työtä omilla harteillaan. Oli kyse sitten siitä, kuka tekee kotityöt tai kuka päättää, missä syödään.

68. Raivaa aikaa

Jos haluat ihmissuhteidesi kestävän, sinun täytyy tehdä niistä prioriteettisi. Jos sinulla on vaikeuksia löytää rakkaillesi aikaa, aikatauluta tapaamisia heidän kanssaan kalenteriin.

Näytä läheisillesi, että rakastat heitä sellaisina kuin he ovat.

69. Rakasta tuomitsematta

Jotta voi nähdä toisen sisimpään, toisen tulee tuntea olonsa tarpeeksi turvalliseksi näyttääkseen itsensä ilman pelkoa tuomituksi tulemisesta. Perheesi, ystäviesi ja puolisosi tulisi tietää, että rakastat heitä sellaisina kuin he ovat.

70. Anna virheet anteeksi

Et ole täydellinen, eivätkä ole ystäväsi, puolisosi tai perheenjäsenesikään. Kun joku rakastamistasi ihmisistä mokaa, yritä astua hänen saappaisiinsa. Jos virhe ei ole välien poikki pistämisen arvoista, anna hänelle anteeksi.

71. Ole haavoittuvainen ja hyväksy toisten haavoittuvuus

Haavoittuvaisuuden näyttäminen voi vaatia harjoittelua. Parisuhteessa haavoittuvuuden näyttäminen toinen toiselle on tapa rakentaa luottamusta. Myös ystävyyssuhteessa se on mahdollisuus näyttää, kuka todella olet, ja antaa myös ystävälle luvan olla avoimempi sinulle.

72. Aloita päiväsi heidän kanssaan

Vaikka päivärytminne olisi erilainen, voitte löytää tavan jakaa jokainen uuden päivän aloitus yhdessä. Kirjoita rakkaallesi lappu tai viettäkää aamulla yhdessä muutama minuutti.

73. Menkää nukkumaan yhdessä

Ei ole välttämätöntä elää samassa unirytmissä, mutta nukkumaan rauhoittuminen yhdessä tekee hyvää parisuhteelle. Se rakentaa luottamusta ja antaa mahdollisuuden reflektoida päivää yhdessä.

74. Tehkää päätöksiä tiiminä

Itsenäisyys on mahtavaa, mutta kun tehdään päätöksiä, joilla on vaikutus perheeseesi, ystäviisi tai kumppaniisi, heidät kannattaa ottaa mukaan päätöksentekoon.

Lähteet: Lifehack, pkkkansanterveys.fi, Terveyskirjasto, Huffington Post, Mielenterveysseura

X