Hyvinvointi

Icebug – Ellien testissä nastakengät

Teksti:
Anna.fi

Ajatus nastakenkien hankinnasta käy usein mielessä Suomen talven vaihtelevissa sääolosuhteissa liukastellessa. Nastoista tulee kuitenkin ensimmäisenä mieleen epäesteettiset, irrotettavat nastasuojat, joita vain mummot käyttävät. Lue, mitä tälle mielikuvalle tapahtui, kun Ellit saivat testattavakseen Icebug-nastakengät.   

Pinja

Testasin pitkävartista Anda-mallia, jossa ei ole kiinteitä nastoja. Kenkien mukana sain malliin sopivan siron, kumisen BUGweb-ulkopohjan, jossa on nastat. 

Vettähylkivät talvikengät sopivat jokapäiväiseen käyttöön ilman ulkopohjaa ja olenkin käyttänyt niitä ahkerasti koko talven. Kenkä on kevyt ja lesti niin tilava, että villasukkakin sopii siihen hyvin. Kengät ovat kuitenkin todella lämpimät myös ilman villasukkaa.

Liukkaalla säällä olen laittanut pohjiin BUGwebin. Sen ansiosta minun ei ole tarvinnut pelätä kaatumista. Ulkopohja pysyy hyvin paikallaan, vaikka aluksi pelkäsin sen irtoavan kävellessäni. Ainoa miinus kengille tulee siitä, että BUGweb oli vaikea kiinnittää pohjiin ensimmäisellä käyttökerralla. Vaikka se on pakkauksen mukaan oikean kokoinen 37-koon kenkiini, sitä sai venyttää hampaat irvessä ja sormet koetuksella, kunnes sain sen viimein paikoilleen.

Kirsi

Olen lähemmäs 60-vuotias, enkä ehkä enää niin hyvällä tasapainoaistilla varustettu kuin nuoremmat testaajat. Ilman sen kummempia mainospuheita voin vilpittömästi sanoa, että testattavanani olleet KALLAX BUGripit olivat tämän talven pelastukseni! Jo porraskäytävästä ulos astuessani tunsin, että pitoa riittää myös jäisellä alustalla. Yleensä pelkään lähes järjettömästi liukkailla kaatumista, mutta nyt askellukseni oli tavanomaisen talvisen jäykkäjalkaisuuden sijaan täysin normaalia. Kaiken lisäksi kengät ovat erittäin kevyet, vetoketjulla suljettavat, joten ne sopinevat hyvin minuakin varttuneemmalle kulkijalle. Kosteallakin säällä jalat pysyivät kuivina ja lämpiminä.

Käytin Icebug-jalkineita myös sisätiloissa. Kauppakeskuksien talvisin märät ja nastojen alla usein liukkaat lattiat eivät tuottaneet ongelmia, joskin varoin jonkin verran askeltamista. Kengistä lähtevä rapinakaan ei tuntunut epämiellyttävältä.

Testattavaksi olin saanut myös kenkien päälle puettavat ”päällystimet”, jotka asetetaan peittämään nastat sisätiloissa. Ne sekä poistavat edellä esittämäni ongelmat että suojaavat lattiamateriaaleja (muovimatot, parketit!) nastojen aiheuttamilta vaurioilta. Päällyskenkien vetäminen märkien pohjien päälle ei ollut erityisen mukavaa eikä helppoakaan, mutta sen tehtyäni olin kyllä tyytyväinen. Rapina ja liukastumisteen varautuminen olivat tiessään. Päällystimet vedän kenkien päälle kuitenkin vain pidempään sisällä ollessani, sillä sen verran hankalalta niiden käyttö tuntui, eikä sujune kovin helposti kaupan tuulikaapissa.

 

Kristiina

Testasin kävelyyn tarkoitettua VALAN-L BUGrip- mallia ja siihen kuuluvaa overshoeta, joka peittää nastat sisätiloissa. Plussaa kenkä saa minulta urheilullisesta ulkonäöstään, jonka ansiosta se kelpaa myös citykävelyyn. Malli oli tukeva ja istui jalkaani hyvin. Lisäksi se oli vedenpitävä ja hengittävä, siitäkin plussaa. Enää en voinut käyttää liukkautta tekosyynä kävelylenkin väliin jättämisessä.

Kun kävelin asfaltilla tai sisätiloissa ilman overshoeta, kuului koiran kynsien raapinaa vastaava ääni. Siitä annan miinusta. Miinukseksi täytyy listata myös se, etten tosiaan enää voinut käyttää liukkautta tekosyynä lenkin väliin jättämisessä. Huomasin myös, että koska kengän varsi on matala, on parasta pysyä vain auratuilla teillä.

Hanna

Minulla oli testissä pitkävartinen Cortina-L BUGrip -saapikas sekä sen päälle sisätiloissa vedettävät overshoe-kumisuojat. Jo ensiaskelista kävi selväksi, että nastat pitävät peilimäiselläkin jääpinnalla käsittämättömän hyvin. Kantapäällä astuessakin jalka pysyy tiukasti kiinni maassa.

Kengät ovat tarpeeksi siistit kaupunkikäyttöönkin, mikä on suuri plussa. Asiaa tuntematon ei välttämättä huomaisi ollenkaan, että ne jollain tapaa eroavat tavallisista talvisaapikkaista. Nastojen päälle sisätiloissa vedettävät kumisuojat ovat hyvä lisä, sillä pehmeämpiin lattiamateriaaleihin nastat jättävät heti jälkensä. Kovin pitkään kumitossuilla ei viitsi töpsytellä. Esimerkiksi työpäivän ajaksi voikin hyvin vaihtaa kevyemmät sisäkengät.

Cortina-L BUGrip
X