Hyvinvointi

Ilmastonmuutos – mitä minä voin tehdä?

31.7.2008 Teksti: Anna.fi

Hiilidioksidista ja kasvihuonekaasuista, rankkasateista ja tulvista, napajäätiköiden sulamisesta, merenpinnan noususta ja vesipulasta, kovista tuulista ja trooppisista myrskyistä – niistä on ilmastonmuutos tehty.

Ilmastonmuutos

Mitä meistä jokainen voi tehdä kantaakseen oman kortensa ilmastonmuutoksen torjumiseen tähtäävään kekoon?

Suomalainen tuottaa vuodessa noin 11 tonnia hiilidioksidia eli lähes kolme kertaa niin paljon kuin maailman ihmiset keskimäärin. Kukaan meistä ei enää voi hyvällä omallatunnolla sanoa, ettei ympäristöasioita tarvitse ajatella! Vai missä sinä haluat lastesi kasvavan?

Katso ympärillesi ja mieti, miten voit pitää huolta upeasta pallostamme. Vaikuta jokapäiväisillä valinnoillasi.

1) Mukavasti raiteilla

Lentomatkailu on yksi merkittävimmistä ilmastonmuutoksen aiheuttajista. Lentämisen ilmastopäästöt ovat yli viisinkertaiset junalla matkustamiseen verrattuna. Vaihda kotimaan matkoilla lentäminen junareissuun ja valitse lomakohteita, joihin pääsee helposti junalla.

2) Vaihda lihasvoimaan

Pyöräily ja kävely ovat halpoja, terveellisiä ja ilmastomyönteisiä liikkumistapoja. Liikenne aiheuttaa Suomessa noin viidenneksen hiilidioksidipäästöistä. Puolet ajetuista automatkoista on alle kuusi kilometriä ja neljännes jopa alle kolme kilometriä. Monet näistä matkoista hoituisivat helposti pyörällä tai kävellen.

3) Jätteet kiertoon

Väärään paikkaan joutunut eloperäinen jäte vauhdittaa ilmastonmuutosta. Suomessa noin puolet metaanipäästöistä syntyy biojätteen hajotessa kaatopaikoilla. Kompostoi maatuva jäte ja kierrätä muutkin jätteesi.

4) Suosi kasvis- ja lähiruokaa

Ruoan kuljettamiseen ympäri maapalloa kuluu paljon energiaa. Esimerkiksi vihannesten kuljetus rekoilla tuhansien kilometrien päästä voi vaatia jopa suuremman energiamäärän kuin samojen vihannesten kasvattaminen Suomessa avomaalla. Lihan tuottaminen kuluttaa paljon energiaa. Karjataloudesta syntyy paljon voimakkaita kasvihuonekaasupäästöjä kuten metaani- ja typpioksidipäästöjä. Valitse mahdollisimman lähellä tuotettua, kasvispainotteista ruokaa.

5) Poimi ostoskassiin luomua

Luonnonmukainen viljely kuluttaa vähemmän energiaa. Esimerkiksi kotimaisen luomuruiskilon tuottamiseen tarvitaan vain noin puolet kotimaisen tehotuotetun ruiskilon vaatimasta energiamäärästä.

6) Vaihda virtaa

Suomen ilmastopäästöistä kaksi kolmasosaa on peräisin energiantuotannosta. Voit valita fossiilisilla polttoaineilla tuotetun ”mustan” ja uusiutuvilla energialähteillä tuotetun vihreän sähkön välillä. Vihreä sähkö maksaa kerrostaloasunnossa kuukausittain keskimäärin vajaan euron tavallista sähköä enemmän. Vaihda virtaa ja äänestä sähkölaskullasi uusiutuvien energialähteiden puolesta.

7) Älä lämmitä turhaan

Suomessa noin viidennes käytetystä energiasta kuluu lämmitykseen. Terveellisenä huonelämpötilana pidetään 20–22 °C:ta. Laskemalla huonelämpötilaa yhdellä asteella vähennät lämmityksen energiankulutusta 5 prosenttia. Jos käytät sähkölämmitystä, valitse vihreää sähköä. Jos asut öljylämmitteisessä talossa, säästät rahaa ja ilmastoa siirtymällä pellettilämmitykseen tai maalämpöön.

8) Säästä sähköä

Jos kaikki suomalaiskodit vaihtaisivat energiansäästölamppuihin, sähköä säästyisi yli 900 gigawattituntia vuodessa. Se vastaa Loviisan toisen ydinreaktorin neljännesvuoden tuotantoa. Viiden 60 watin hehkulampun korvaaminen 11 watin energiansäästölampuilla säästää vuodessa lähes 20 euroa ja 35 kiloa hiilidioksidipäästöjä. Vaihda energiaa säästäviin lamppuihin, mutta älä polta niitäkään turhaan!

9) Älä polta maailman metsiä

Tupakan kuivaaminen vaatii runsaasti energiaa. Kehitysmaissa se tuotetaan yleensä polttamalla puuta. Tupakantuotannon vuoksi maailmassa tuhotaan vuosittain 200 000 hehtaaria eli noin Helsingin kaupungin pinta-alan verran metsää.

10) Valjasta oma energiasi

Monet merkittävät yhteiskunnalliset edistysaskeleet viisipäiväisestä työviikosta naisten äänioikeuteen on otettu kansalaisten aktiivisen toiminnan ansiota. Ilmastonmuutos on aikamme vakavimpia haasteita. Lähde mukaan kansalaistoimintaan ilmaston puolesta!

Lähde: ilmasto.org

Pyritkö tekemään ympäristömyönteisiä valintoja?

Katso tilanne vastaamatta

Kommentit (12)

Suomessa lihansyönti on suurimpia ekologisia ja kansanterveydellisiä haittoja! Suomalaiset syö kertakaikkiaan liikaa lihaa ja liian vähän kasviksia 🙁
Suurin osa meidän kansantaudeistakin juontaa juuri ylettömästä lihansyönnistä…
Itsekään ole mikään vegaani, mutta meidän pitäis kaikkien pyrkii vähentää lihansyöntii :/
Yhteiskunta ei vaan toimi silleen että lihaa pitää saada joka lautaselle joka aterialla…

Kukaan ei tiedä varmasti mistä ilmastonmuutos johtuu. Tämä on kysymys mistä kiistellään paljon, mutta koska on paljon hienompaa pelotella ihmisiä, kuin puhua totta, on päätetty että hiilidioksidi on syynä kaikkeen. Siitä saa nykyään jopa Nobelin rauhanpalkinnon kun julistaa ihmisille että ilmasto lämpenee…

Ihmisen tuottamat hiilidioksipäästöt ovat vain 3% kaikesta ilmakehään päätyvästä hiilidioksidista. Suurimmat päästöt tulevat tulivuorista, maatuvista kasveista ja metsäpaloista.

Ei ole varmaa tietoa siitä, että ihmisen tuottamat hiilidioksidipäästöt vaikuttaisivat ilmaston lämpenemiseen, aivan kuin ei ole tietoa siitä etteivät ne vaikuttaisi.

Ottakaa asioista selvää kunnolla ja useista lähteistä ennenkuin kirjoitatte tällaisia artikkeleita.

”Suomalainen tuottaa vuodessa noin 11 tonnia hiilidioksidia eli lähes kolme kertaa niin paljon kuin maailman ihmiset keskimäärin.”
Luultavasti tämä virke on totta, mutta eipä tullut artikkelin kirjoittajalle mieleen sitä, mitkä ovat syyt tähän. Kenties talojen lämmitys on yksi hyvä syy; helppoahan se on etelänmaissa säästää sähköä kun ulkona on +20 astetta lämpöä. Ei siellä juurikaan taloja lämmitellä.
Ja sitten kasvis- ja lähiruuan suosiminen. No myönnetään, että kasvisruualla eläminen onnistuu, mutta esimerkiksi Suomessa tuotettu banaani on aikas harvinainen. Enpä ole myöskään kuullut Suomen hetteiköillä kasvatetusta riisistä. Taitaa aika harvinaista olevan.
Eräs ystäväni on myös huomioinut sen, että kun pientä yksinäistä kuluttajaa käsketään säästämään energiaa, niin kaikki kaupat pitävät täysiä valoja päällä ÖISIN. Suoraan sanottuna, jos kaupoilla on oikeus tuhlata sähköä noin, niin kyllä saa luvan olla minullakin.

On tainneet kahdelta edelliseltä kommentoijalta koulut kesken. Yleissivistykseen on ainakin jäänyt pahoja aukkoja.

Ekaa en viitti edes kommentoida, se on niin naurettava. Mutta ”Pisara”, onko sulle tullut mieleen, että maissa, joissa ei ei tarvita energiaa lämmittämiseen, sitä tarvitaan viilentämiseen? Yksikään suomalainen ei suostune ottamaan Thaimaassa hotellihuonetta ilman ilmastointia.

Entä oletko kuullut suomalaisesta perunasta? Tai muista Suomessa/Euroopassa tuotetuista kasviksista? Ei kasvissyönti tarkoita riisi-banaani-ruokavaliota. Ja vaikka soija tuotaisiin toiselta puolen maailmaa, on se ilmastoystävällisempää proteiinia kuin lihaproteiini.

”Jos kaupoilla on oikeaus tuhlata sähköä noin, niin kyllä saa olla luvan minullakin.” Toivottavasti sulla ei ole lapsia. Muuten sun lapset varmaan saa lyödä kavereitaan lapiolla päähän ja varastaa kaupasta karkkia, kun naapurin Penakin lyö ja varastaa.

Ruokamyrkytykset ovat lisääntyneet. Ne voi olla kersoille hengen vievä juttu.

Tämä ekologinen hysteria on vain yksi keino saada elämään sisältöä. Mitään todellisuuspohjaa niillä ei välttämättä ole.

Kun Kiinassa pistetään pystyyn hiilivoimaloita liukuhihnalla ja väestö on miljardiluokkaa, ei siinä Suomen väki paljon paina, vaan on itikan pissi, mitä me täällä tehdään.

Venäjän ja USA:n monisatamiljoonainen kansan tekemisillä on paljon enemmän merkitystä kuin meillä.

Johan se nähtiin EKO-polttoaineiden kohdalla, mitä tuubaa vihreä liittokin propagoi. Eivät ole ollenkaan ottaneet vastuuta tästä asiasta. Ne saastuttvatkin eniten!

Suomalaiset kuvittelevat itsestään hiukka liikoja ja ovat yhtä sopulilaumaa: yhteen suuntaan mennään ja neuroottiset nuoret etunenässä. Meidän tekemiset ei paljon paina.

Kehitysmaat ovat niin saastuttavia ja saastuneita eikä se huoleta ketään. Ekoniuhojen luulisi keskittyvän enemmän kehitysmaiden ongelmiin, niin olisi paljon tekemistä, ettei tartte oman napansa ympärillä pyöriä ja sen varjolla kiusata muita. Mukavuudenhaluisia kumminkin.

Hahhaa! Jätteiden lajittelulla muka asiat kuntoon, kun suurin osa jätteistä laitetaan samaan paikkaan läjään jätteidenkäsittelylaitoksissa. Ne ei niitä lajittele. Tästä oli juttu radiossa taannoin.

Haja-asutusalueilla ei pyörällä pitkälle pötkitä ja silti sinne ei saada joukkoliikennetukea valtiolta, mikä on käsittämättömän typerää politiikkaa- ja tässäkään vihreä liitto ei ole tehnyt mitään. Suurimmassa osassa Suomea on pakko omistaa auto, koska ei ole joukkoliikennettä tai jos on se on helvetin kallis ja vuoroja niin harvassa ettei niillä pääse mihinkään.

Nyt sanottiin, että joukkoliikenne saa tukea sinne missä on joukkoja! Täähän on aivan hölmöläisten touhua. Joukkoliikennettä pitää kehittää kattavasti ja antaa tukea köyhille alueille.

Miksei junaliikennettä saa halvemmaksi? Koska VR haluaa maksimoida voitot. Oikea ympäristöteko olisi tukea ja laittaa rahaa joukkoliikenteeseen jotta sen käyttö olisi edullista, mutta poliitikot vaan hyssyttelevät, koska tiettyä kansanosaa halutaan rikastuttaa ( optiovoitot !)

Yksinkertainen ja merkittävä asia olisi ottaa turhat verot pois, jotta joukkoliikenteen käyttö halpenisi. Silloin autoistuminen vähenisi.

Vihreä liitto on todellinen floppi. En ikinä äänestä niitä.

Viherpiipertäjät ne taas levittää omaa ilosanomaansa. Sillä mitään väliä oo mitä suomalainen tekee…

Autoverot maksettavaksi kaupunkilaisille, ja haja-asutusalueiden ihmiset saisivat körötellä verovapaasti. Siinä olisi loistava ajatus.

Sipille

Ihan kiva, että joku jaksaa mussuttaa perunaa vuoden jokaisena päivänä. On myös mukavaa, että luet pakkausselosteet niinkin tarkaan, että tarkistat missä maassa tuotteet on tehty. Varmaan myös ostat kaikkia luomutuotteita yms. En kyllä tarkoittanut sitä, että riisiä ja banaania on vedettävä naamaan joka päivä, mutta ihan kiva että käsitit senkin väärin. Oletkos kuullut sellaisesta kuin ”yleistys”? Varmaan olet, koska yleistit sähkön käyttämisen rikolliseen toimintaan. Oikein kiva.
Niin ja niistä etelänmaiden ilmastointikoneista. Teit kyllä loistavan yhteenvedon siitä, että ”Yksikään suomalainen ei suostune ottamaan Thaimaassa hotellihuonetta ilman ilmastointia.” Tämä on varmaankin totta, itse en näet ole käynyt Thaimaassa. Mut sen verran kuitenkin tiedän, että paikallisista asukkaista 99%:lla ei ole minkäänlaista ilmastointia, jollei ikkunaa lasketa sellaiseksi. Mitenköhän kävisi, jos Suomessa 99% asukkaista olisi vailla lämmitystä? Mietin vain…
Koulut on kyllä vielä kesken, mutta näkökulmia kyllä piisaa^^

”Kun Kiinassa pistetään pystyyn hiilivoimaloita liukuhihnalla ja väestö on miljardiluokkaa, ei siinä Suomen väki paljon paina, vaan on itikan pissi, mitä me täällä tehdään.”

Näinhän tämä on.

Suomessa lihansyönti on suurimpia ekologisia ja kansanterveydellisiä haittoja! Suomalaiset syö kertakaikkiaan liikaa lihaa ja liian vähän kasviksia 🙁
Suurin osa meidän kansantaudeistakin juontaa juuri ylettömästä lihansyönnistä…
Itsekään ole mikään vegaani, mutta meidän pitäis kaikkien pyrkii vähentää lihansyöntii :/
Yhteiskunta ei vaan toimi silleen että lihaa pitää saada joka lautaselle joka aterialla…

(Olen katsonut sen planeettamme maa ohjelman) Haluan ettei mikään laji kuole sukupuuttoon tämän takia ja haluan että kaikki ovat samaa mieltä ja ovat mukana tekemässä maailmasta parempaa paikkaa. ⚠️

Jo lyhyt kiertomatkailu Intiassa ja varsinkin sen saasteiden myrkyttämässä pääkaupungissa New Delhissä riitti kirkastamaan asian: päästöjen suhteen olemme menettäneet pelin. Mikään ei voi pelastaa ilmastoa, elleivät miljardit ihmiset Aasiassa muuta radikaalisti käytöstään.
Suomen vuotuiset hiilidioksidipäästöt ovat 56 miljoonaa tonnia ja ne laskevat kuuden prosentin tahtia. Intian päästöt ovat 2,5 miljardia tonnia ja ne kasvavat reilun viiden prosentin tahtia, eli vuodessa yli kaksi kertaa koko Suomen päästöjen verran.
Intian talous kasvaa seitsemän prosentin vauhtia, ja vielä lehmänkakkataloissa asuva agraariväestö keskiluokkaistuu. Veikatkaa, kumpaan suuntaan päästöt kehittyvät. Euroopan komission tutkimuskeskus ennustaa Intian ohittavan 28 EU-maan yhteispäästöt vuoteen 2020 mennessä.
Pohjoismaissa ihmiset välttelevät lihansyöntiä, kierrättävät jätteensä ja ajavat hybridiautolla. Intiassa kulotuksen savu leijailee kaikkialla. Tehtaille matkaavat hiilijunat jatkuvat silmänkantamattomiin, ja kuutta kaistaa yhteen suuntaan tungeksivat ajoneuvot tupruttavat sysimustaa pakokaasua ilmaan.
Reilu miljardi ihmistä heittää roskat maahan. Kaupungit näyttävät siltä kuin talot olisi rakennettu kaatopaikan päälle, ja sen jälkeen kaatopaikkatoimintaa olisi jatkettu.
Maailman terveysjärjestön mukaan Intiassa kuolee 1,2 miljoonaa ihmistä vuodessa ilmansaasteisiin. Ketään ei näytä kiinnostavan pätkääkään.
Intialaisen oppaan mukaan kesäaikaan, kun lämmintä on lähemmäs 50 astetta ja ilmassa paljon kosteutta, tunne on kuin keitettäisiin elävältä, ja on erittäin vaikea hengittää. Ihmiset lakkaavat työskentelemästä kello 11, koska olo muuttuu sietämättömäksi.
Tilanteen ei tarvitse huonontua kovin paljon, jotta ihminen ei pysty siellä enää elämään.
Keskimäärin varsin siivosti elävä pohjoismaalainen voi myllätä elintapansa tehdäkseen omasta arjestaan täysin päästöneutraalia. Se on urheaa, mutta ratkaiseeko se ongelmaa? Ei vähimmässäkään määrin. Elämästä se kyllä tekee vaikeaa.
Ystäväni Suomessa mietti, että jos hän teiden sulamisen jälkeen pomppisikin puolet työmatkastaan kolmiloikkaa ja loput tasajalkahyppyä, niin pelastaisiko se ilmastoa. Heitto kuulostaa ihan aidolta pohjoismaiselta ilmastokeskustelulta.
Kirjoittaja on Kauppalehden kirjeenvaihtaja Tukholmassa.

Haittaako jos käytän autossa penkki lämmitintä 24/7 ja pidän valoja kotona aina ja myös tupakoin 5 Kuuban sigaaria päivässä, myös mun muissa 6 autossa muuten toimii penkki lämmitin en vaa jaksa sammuttaa ja aina on hyvä pesä tunne kun istuu autossa!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *