Hyvinvointi

Ilmastonmuutos – mitä minä voin tehdä?

Teksti: Anna.fi

Hiilidioksidista ja kasvihuonekaasuista, rankkasateista ja tulvista, napajäätiköiden sulamisesta, merenpinnan noususta ja vesipulasta, kovista tuulista ja trooppisista myrskyistä – niistä on ilmastonmuutos tehty.

Ilmastonmuutos

Mitä meistä jokainen voi tehdä kantaakseen oman kortensa ilmastonmuutoksen torjumiseen tähtäävään kekoon?

Suomalainen tuottaa vuodessa noin 11 tonnia hiilidioksidia eli lähes kolme kertaa niin paljon kuin maailman ihmiset keskimäärin. Kukaan meistä ei enää voi hyvällä omallatunnolla sanoa, ettei ympäristöasioita tarvitse ajatella! Vai missä sinä haluat lastesi kasvavan?

Katso ympärillesi ja mieti, miten voit pitää huolta upeasta pallostamme. Vaikuta jokapäiväisillä valinnoillasi.

1) Mukavasti raiteilla

Lentomatkailu on yksi merkittävimmistä ilmastonmuutoksen aiheuttajista. Lentämisen ilmastopäästöt ovat yli viisinkertaiset junalla matkustamiseen verrattuna. Vaihda kotimaan matkoilla lentäminen junareissuun ja valitse lomakohteita, joihin pääsee helposti junalla.

2) Vaihda lihasvoimaan

Pyöräily ja kävely ovat halpoja, terveellisiä ja ilmastomyönteisiä liikkumistapoja. Liikenne aiheuttaa Suomessa noin viidenneksen hiilidioksidipäästöistä. Puolet ajetuista automatkoista on alle kuusi kilometriä ja neljännes jopa alle kolme kilometriä. Monet näistä matkoista hoituisivat helposti pyörällä tai kävellen.

3) Jätteet kiertoon

Väärään paikkaan joutunut eloperäinen jäte vauhdittaa ilmastonmuutosta. Suomessa noin puolet metaanipäästöistä syntyy biojätteen hajotessa kaatopaikoilla. Kompostoi maatuva jäte ja kierrätä muutkin jätteesi.

4) Suosi kasvis- ja lähiruokaa

Ruoan kuljettamiseen ympäri maapalloa kuluu paljon energiaa. Esimerkiksi vihannesten kuljetus rekoilla tuhansien kilometrien päästä voi vaatia jopa suuremman energiamäärän kuin samojen vihannesten kasvattaminen Suomessa avomaalla. Lihan tuottaminen kuluttaa paljon energiaa. Karjataloudesta syntyy paljon voimakkaita kasvihuonekaasupäästöjä kuten metaani- ja typpioksidipäästöjä. Valitse mahdollisimman lähellä tuotettua, kasvispainotteista ruokaa.

5) Poimi ostoskassiin luomua

Luonnonmukainen viljely kuluttaa vähemmän energiaa. Esimerkiksi kotimaisen luomuruiskilon tuottamiseen tarvitaan vain noin puolet kotimaisen tehotuotetun ruiskilon vaatimasta energiamäärästä.

6) Vaihda virtaa

Suomen ilmastopäästöistä kaksi kolmasosaa on peräisin energiantuotannosta. Voit valita fossiilisilla polttoaineilla tuotetun ”mustan” ja uusiutuvilla energialähteillä tuotetun vihreän sähkön välillä. Vihreä sähkö maksaa kerrostaloasunnossa kuukausittain keskimäärin vajaan euron tavallista sähköä enemmän. Vaihda virtaa ja äänestä sähkölaskullasi uusiutuvien energialähteiden puolesta.

7) Älä lämmitä turhaan

Suomessa noin viidennes käytetystä energiasta kuluu lämmitykseen. Terveellisenä huonelämpötilana pidetään 20–22 °C:ta. Laskemalla huonelämpötilaa yhdellä asteella vähennät lämmityksen energiankulutusta 5 prosenttia. Jos käytät sähkölämmitystä, valitse vihreää sähköä. Jos asut öljylämmitteisessä talossa, säästät rahaa ja ilmastoa siirtymällä pellettilämmitykseen tai maalämpöön.

8) Säästä sähköä

Jos kaikki suomalaiskodit vaihtaisivat energiansäästölamppuihin, sähköä säästyisi yli 900 gigawattituntia vuodessa. Se vastaa Loviisan toisen ydinreaktorin neljännesvuoden tuotantoa. Viiden 60 watin hehkulampun korvaaminen 11 watin energiansäästölampuilla säästää vuodessa lähes 20 euroa ja 35 kiloa hiilidioksidipäästöjä. Vaihda energiaa säästäviin lamppuihin, mutta älä polta niitäkään turhaan!

9) Älä polta maailman metsiä

Tupakan kuivaaminen vaatii runsaasti energiaa. Kehitysmaissa se tuotetaan yleensä polttamalla puuta. Tupakantuotannon vuoksi maailmassa tuhotaan vuosittain 200 000 hehtaaria eli noin Helsingin kaupungin pinta-alan verran metsää.

10) Valjasta oma energiasi

Monet merkittävät yhteiskunnalliset edistysaskeleet viisipäiväisestä työviikosta naisten äänioikeuteen on otettu kansalaisten aktiivisen toiminnan ansiota. Ilmastonmuutos on aikamme vakavimpia haasteita. Lähde mukaan kansalaistoimintaan ilmaston puolesta!

Lähde: ilmasto.org

Pyritkö tekemään ympäristömyönteisiä valintoja?

Katso tilanne vastaamatta

X