Hyvinvointi

Irti masennuslääkkeestä

Teksti:
Anna.fi

Olemme ”nuoripari” Lapista. Aviomieheni on 75-vuotias. Hän on edellisen vaimonsa kuoleman jälkeen käyttänyt muutaman vuoden Pertriptyl-masennuslääkettä. Lopettaminen on ajankohtaista, koska hän on saanut elämänilonsa takaisin. Miten lääkkeestä pääsee parhaiten eroon?

Irti masennuslääkkeestä

Lääkkeellä on ollut paljon sivuvaikutuksia, esimerkiksi virtsaamisvaikeuksia, ruokahaluttomuutta, kutinaa, unettomuutta ja pohjesärkyä, niin ettei voi olla paikallaan, eikä nukkua. Miehelleni on tehty ohitusleikkaus pari vuotta sitten. Hänellä on sydän- ja kolesterolilääkitys. Muuten kunto on hyvä. Lenkkeilemme päivittäin.

Neuvoja odottavat

Lääkärin vastaus

Pertriptyl koostuu kahdesta eri lääkeaineesta, perfenatsiinista ja amitriptyliinista. Sitä käytetään muun muassa ahdistuksen ja masennuksen hoidossa. Mainitsemanne haittavaikutukset ovat näille lääkkeille tyypillisiä.

Pertriptylistä pitää vieroittautua hitaasti. Pertriptyl-lääkevalmisteita on kahta vahvuutta. Valmistetta otetaan useimmiten 3-4 tablettia päivässä. Jos käytössä on vahvempi valmiste, tulee ensin siirtyä miedompaan. Tableteissa ei ole jakouurretta, joten niitä ei voi pilkkoa. Käytännössä annosta tulee vähentää ensi neljästä kolmeen, kolmesta kahteen ja lopulta yhteen tablettiin päivässä. Tähän vähennykseen kannattaa varata ainakin kuukausi aikaa.

Kun ollaan päästy yhteen tablettiin viikossa, pyritään vähentämään yksittäisiä päiviä viikosta, kunnes päästään tableteista kokonaan irti. Hitaus on valttia.

Juha A. Tuominen, Sisätautien erikoislääkäri

X