Hevosihmiset tietävät, että hevoset ovat uljaita eläimiä – mutta eivät aina kaikista rohkeimpia.
Itsetuntemus

10 asiaa, jotka vain hevosihminen ymmärtää

Tallilla ja hevosten parissa vietetty aika avaa silmät monille asioille, joita ei ennen hevosharrastuksen aloittamista ole välttämättä tullut lainkaan ajatelleeksi.
Teksti: Hilppa Wuokko Kuvat: iStock

Tuntuuko, että tallille saapuessasi olet päässyt kaltaistesi ihmisten seuraan. Ei ihme, sillä on liuta asioita, jotka vain hevosihmiset ymmärtävät.

Nämä asiat jokainen hevosihminen tietää:

1. Moni haluaa kertoa sinulle, että ratsastus ei ole urheilua

Jokainen ratsastusta harrastanut on luultavasti kuullut sata kertaa, että ratsastus ei ole urheilua, sillä hevosen selässä ”vain istutaan”. Siltä ei kuitenkaan tunnu, kun vatsalihaksesi kramppaavat ratsastustunnilla ja jalkasi huutavat hoosiannaa vielä kolme päivää estetunnin jälkeen.

2. Hevoset ovat loistava puheenaihe

Hevosista jaksaa puhua vaikka tuntikausia. Vastoin yleistä luuloa hevosihmiset eivät kuitenkaan puhu hevosista taukoamatta; myös hevosharrastajien on välillä pakko juoda ja nukkua.

3. Tallilla voi hankkia oudot rusketusraidat

Ratsastushousut ja -hanskat takaavat, että ratsastaessa rusketusraitasi herättävät huomiota tallin ulkopuolella. Jos olet hankkinut voimakkaan rusketuksen tallitöissä, ei kannata innostua liikaa. Luultavasti puolet väristä valuu suihkuveden mukana viemäriin.

4. Myös olematonta asiaa voi säikähtää…

Vaikka hevonen painaa helposti 500 kiloa, saattaa muovipussi saada tämän uljaan eläimen kauhun valtaan. Ei ole olemassa niin pientä asiaa tai ääntä, että sitä ei voisi säikähtää. Toisinaan säikähdys tapahtuu sekunnin murto-osassa, toisinaan taas vesipullo kentän laidalla alkaa pelottaa vasta sitten, kun sen ohi on menty onnistuneesti puoli tuntia.

5. …ja aina kaikki ei mene suunnitelmien mukaan

Vaikka yhteisymmärrykseen oltaisiin päästy, saattaa hevonen silloin tällöin muuttaa mieltään. Yleensä nopeasti ja ennalta arvaamatta.

6. Maneesi on siunaus

Maneesi suojaa sateelta ja viimalta – ja joissain tapauksissa myös mutaisilta vaatteilta.

7. Kantapäiden pitäminen alhaalla on taitolaji

Ja joku pitää varpailla kävelemistä vaikeana?

Kuva, jonka Lady (@ladyepwna) julkaisi

8. Kun jotain sattuu, ensimmäisenä iskee huoli hevosesta

Kun hevosen kanssa sattuu jotain, haluat oitis tietää, onhan hevonen kunnossa. Vasta sitten alat kuulostella omaa vointiasi.

9. Hevoset eivät ole halpa harrastus…

Olet luultavasti joskus maininnut hevospiireistä ulkona oleville tutuillesi, kuinka paljon sinulla menee rahaa hevosharrastukseesi. Sen seurauksena sinua on vannotettu, että et ikinä kerro heidän lapsilleen, että hevosia on edes olemassa.

10. …mutta se on rakkautta ensi hörähdyksellä

Kun hevosiin kerran ihastuu, ei paluuta entiseen ole.

Kuva, jonka Equista (@equistapl) julkaisi

X