Sienestäminen on kuin aarteenmetsästystä.
Itsetuntemus

10 asiaa, jotka vain sienestäjä ymmärtää elämästä

Sienestäminen ei ole ainoastaan sienien poimimista vaan kokonainen tapa suhtautua elämään. Listasimme 10 asiaa, jotka jokainen tosisienestäjä tunnistaa.
Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: iStock

1. Suurimmat aarteet voivat olla piilossa sammaleen alla

Sienestäjä tietää, etteivät asiat aina ole niin yksinkertaisia kuin miltä ensivilkaisulta vaikuttaa. Vaikka metsässä ei näyttäisi olevan lainkaan sieniä, voi tarkempi katse paljastaa, että sammaleiden takana piileksii suppilovahveroita enemmän kuin olet osannut uneksia.

2. Onnensa ohi ei kannata kävellä

Vaikka sienikorisi olisi jo ääriään myöten täynnä, uuden sieniryppään kohdatessasi et malta olla poimimatta vielä muutamaa metsän aarretta mukaasi. Kun sieniä ei mahdu enää edes muovipussiin, jonka ihan vain varmuuden vuoksi pakkasit mukaasi, on kuitenkin pakko lähteä kotiin. Haluat palata metsään takaisin niin pian kuin mahdollista, sillä eihän hyviä sieniä voi mätänemään jättää.

3. Salaisuudet pitää säilyttää

Silloin tällöin poikkeat tutulta polultasi varovaiselle tiedusteluretkelle syvemmälle metsään. Kun jonain päivänä askeleesi vievät sinut paikkaan, jossa sieniä näkyy silmänkantamattomiin, olet aivan haltioissasi. Löysithän paikan, jonne tulla vuodesta toiseen – ja josta ei sitten hiiskuta muille.

4. Voitonriemua ei koeta vain urheilukentillä

Tiedät, ettet ole lähimetsässäsi ainut, joka on sienten perään. Vaikket haluaisi tunnustaa, käyt salaista kilpailua muiden sienestäjien kanssa. Tuuletat voittoasi, kun huomaat ehtineesi metsän parhaille sieniapajille ennen muita.

5. Siivoaminen voi tuottaa mielihyvää

Monen sienestäjän sisällä piilekselee pieni esteetikko. Vaikka sienten puhdistaminen voi olla työlästä puuhaa, lopputulos on kaiken vaivan arvoinen. Vai onko kauniimpaa näkyä kuin vadillinen puhdistettuja, roskattomia, kauniin keltaisia kantarelleja?

6. Tärkeät hetket on ikuistettava

Sosiaalinen media täyttyy syksyisin sienikuvista. Kuvat syksyn sadosta saattavat ärsyttää sienten vieroksujia, mutta sienestykseen hurahtanut ei vain voi olla jakamatta kuvia onnistuneesta sieniretkestään. Kyllähän hieno sienisaalis ansaitsee tulla ikuistetuksi!

Sienikuvien jakaminen on myös yhteisöllistä puuhaa. Kun jaat kuvan sienisaaliistasi, sinusta tulee osa sienestäjien yhteisöä.

7. Tuntematon sieni = jännittävä mysteeri

Sinulla on luultavasti vakiosienesi, joiden perässä olet lähtenyt metsään. Silloin tällöin saatat kuitenkin napata myös pari tuntematonta sientä mukaasi.

Uusi, mielenkiintoinen sieni on sinulle jännittävä salapoliisitehtävä, joka on pakko saada ratkaistua keinolla millä hyvänsä. Vaivannäkö palkitaan hetkinä, jolloin mauttomaksi isojuurekkaaksi luulemasi sieni paljastuu herkulliseksi mustavahakkaaksi.

8. Metsä on kuin magneetti

Kun sää on ollut muutaman päivän sopivan lämmin mutta hiukan sateinen, lähestulkoon kuulet, kuinka sienet nousevat ylös maasta. Sinun on aivan pakko päästä sienestämään. Sienisadon ollessa parhaimmillaan metsä vetää sinua jatkuvasti puoleensa.

9. Työkalut helpottavat elämää

Ensimmäiselle sieniretkellesi saatoit lähteä muovikassi kourassa ja voiveitsi taskussa, mutta nyt välineistöösi kuuluu vähintäänkin sienikori ja oikeaoppinen sieniveitsi. Olet saattanut harkita myös sienikuivurin hankkimista, sillä olisihan se nyt aika kätevä.

10. Matka on jo määränpää

Sienestämisessä ei ole kysymys vain siitä, että ahkerointisi ansioista pääset herkuttelemaan tattirisotolla, kantarellipastalla tai suppilovahverokeitolla. Sienestäminen itsessään on hauskaa, jännittävää ja jopa meditatiivista puuhaa, jonka aikana kaikki huolesi unohtuvat.

Lue myös:

Oletko arktinen luonne – Testaa, kuinka suomalainen olet

35 vinkkiä – Lähde luontoon!

Seitsemän syytä rakastaa syksyä

X