Itsetuntemus

10 syytä, miksi elämässä kannattaa välillä tehdä virheitä

On mahdotonta elää täysin virheetöntä elämää. Se ei itse asiassa edes kannata. Listasimme 10 asiaa, joiden vuoksi elämässä on joskus hyvä myös epäonnistua.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Kun teet virheen, anna tapahtunut itsellesi anteeksi ja ota siitä opiksesi.

On mahdotonta elää täysin virheetöntä elämää. Se ei itse asiassa edes kannata. Listasimme 10 asiaa, joiden vuoksi elämässä on joskus hyvä myös epäonnistua.

Virheiden tekeminen on ahdistavaa ja tuntuu pahalta. Sitä, että itse on mokannut, voi olla jopa vaikea hyväksyä. Totuus kuitenkin on, että elämässä on tärkeää joskus myös epäonnistua.

Jos ihminen ei koskaan tee virheitä, häneltä jää moni tärkeä asia ymmärtämättä. Epäonnistumisten ja niistä oppimisen kautta ihmisestä voi tulla fiksumpi, rohkeampi ja onnellisempi persoona.

Listasimme 10 asiaa, joiden vuoksi elämässä on hyvä tehdä myös virheitä.

1. Virheistä oppii, miten maailma toimii

Pienestä pitäen ihminen oppii erilaisia asioita maailmasta yrityksen ja erehdyksen kautta. Lapsi ymmärtää kokeilunsa jälkeen, ettei hiekkakakkuja kannata syödä ja että liiasta karkinsyönnistä voi tulla paha olo.

Teoillamme on aina jonkinlaisia seurauksia – kärjistäen: joko hyviä tai huonoja – ja näistä seurauksista on mahdollista ottaa opiksi. Kaikkea ei toki tarvitse itse kokea. Myös muiden tekemistä virheistä on mahdollista oppia, miten elämässä kannattaa toimia.

2. Epäonnistuminen auttaa selvittämään, kuka oikeastaan olet

Kun teet asioita, joista et ole täysin varma, opit samalla jotain itsestäsi. Kun päätät kokeilla ravintolassa annosta, joka sisältää artisokkaa, saatat oppia, että artisokka on uusi lempiherkkusi – tai ettet pidä artisokasta yhtään. Tai kun olet päässyt unelmiesi työpaikkaan, voit yhtäkkiä tajuta, ettei kyseinen työ sovi sinulle lainkaan. Tällaiset virheet auttavat sinua tuntemaan itsesi paremmin.

3. Virheet voivat tehdä meistä parempia ihmisiä

Mokaaminen ei ole maailmanloppu. Kun ihminen ymmärtää tehneensä virheen, hän voi kehittyä ihmisenä. Oli kyse sitten ihmissuhteesta, työtehtävästä tai ruoanlaitosta, omia vääriä valintojaan analysoimalla jokainen voi kehittyä ja käyttäytyä tulevaisuudessa toisin.

4. Virheistä oppii anteeksiantoa

Yksi tärkeimmistä asioista, jonka epäonnistumisesta voi oppia, on anteeksianto.

Kaikki tekevät joskus virheitä. Valintojaan voi katua, mutta itselleen on osattava antaa anteeksi, jotta elämä voi taas jatkua.

5. Epäonnistumiset lisäävät suhteellisuudentajua

Virheet auttavat näkemään sen, millä asioilla elämässä on oikeasti väliä ja millä ei. Jos saavut punaisessa mekossa juhliin, jossa kaikki muut ovat pukukoodin mukaan mustissa, asia saattaa hetken hävettää, mutta loppujen lopuksi sillä tuskin on elämäsi kannalta merkitystä.

6. Virheistä viisastuu

Virheiden tekeminen voi tehdä sinusta älykkäämmän ja viisaamman. Kun koulussa teit virheen matematiikan kokeessa, saatoit vastauksia tarkistaessasi oivaltaa, mitä oikeastaan olit tehnyt väärin. Tällaista virheistä viisastumista tapahtuu myös myöhemmin elämässä, kunhan vain jaksat pohtia tekemiäsi valintoja ja niiden seurauksia.

7. Virheiden kautta voit saavuttaa onnellisuuden

Moni keksintö olisi jäänyt keksimättä, jos keksijät olisivat luovuttaneet ensimmäisen virheen sattuessa. Kun jatkat yrittämistä uudestaan ja uudestaan, sinusta tulee jatkuvasti parempi siinä, mitä teet. Virheiden kautta saat lisää itseluottamusta, rohkeutta ja kokemusta.

Kun tiedät täsmälleen, mitä haluat, epäonnistumiset eivät pysäytä sinua. Virheet voivat auttaa sinua saavuttamaan unelmasi ja tekemään sinusta onnellisen.

8. Epäonnistumiset muistuttavat inhimillisyydestä

On mahdotonta olla kaikessa paras ja täydellinen. Kaikilla on omat heikkoutensa, eikä aina voi onnistua.

Virheet opettavat ihmiselle, ettei elämässä kaikki mene aina niin kuin on suunnitellut. Se on kuitenkin täysin normaalia. Tärkeintä on yrittää parhaansa, ja jos silti epäonnistuu, sellaista ihmisen elämä vain joskus on.

9. Virheet opettavat, että asioilla on tapana järjestyä

Epäonnistumiset ovat osa elämää. Vaikka virheiden tekeminen ei ole ikinä mukavaa ja mokaamisesta voi seurata kamala morkkis, maailma jatkaa kulkuaan. Epäonnistuminen ei ole maailmanloppu, ja asioilla on tapana loppujen lopuksi järjestyä.

10. Epäonnistumiset tekevät elämästä myös hauskaa

Vaikka moni sanoo, ettei kadu elämässään mitään, todennäköisesti jokaisen elämästä löytyy jokin asia, jonka olisi voinut jättää tekemättä. Toisaalta sellainen elämä, jonka jokainen päivä olisi virheetön, ei tuntuisi miltään. Sen, ettei koskaan tekee virheitä, sanotaankin olevan elämän suurin virhe.

Paitsi että epäonnistumisista voi ottaa oppia, niistä saa elämäänsä usein myös huumoria. Mokista voi jälkeenpäin tulla hauskoja sattumuksia, joita muistellessa naurulta ei meinaa tulla loppua.

Lähteet: Family Share, LifeHack, Purpose Fairy

Lue myös:

Nämä merkit paljastavat, että sinut on kasvattanut vahva nainen

10 syytä, miksi olet erityisen onnekas, jos sinulla on isosisko

Nämä merkit paljastavat, että olet herkkä mutta vahva

X