Itsetuntemus

23 keinoa, joilla vähennät muovijätteen määrää – näin jokainen voi vaikuttaa muoviongelmaan

Muovijätteen määrä on globaali ongelma, mutta yksittäisenkin ihmisen kannattaa kiinnittää huomiota omaan muovinkulutukseensa. Tärkeintä on opetella suhtautumaan muoviin vähemmän kevyesti. Mieti, mitä todella tarvitset ja valitse muista materiaaleista tehtyjä tuotteita.

Teksti:
Anniina Nirhamo
Kuvat:
Istock

Vihannekset ja kasvikset kannattaa ostaa irtotuotteina ja muovipussin sijaan pakata ne kesto- tai paperipussiin.

Muovijätteen määrä on globaali ongelma, mutta yksittäisenkin ihmisen kannattaa kiinnittää huomiota omaan muovinkulutukseensa. Tärkeintä on opetella suhtautumaan muoviin vähemmän kevyesti. Mieti, mitä todella tarvitset ja valitse muista materiaaleista tehtyjä tuotteita.

Muovijäte on globaalisti suuri ongelma, johon on pikkuhiljaa herätty ainakin Euroopassa.

Meriin päätyy vuosittain 5–13 miljoonaa tonnia muovia, ja joka vuosi miljoona merilintua ja 100 000 merinisäkästä kuolee muoviroskan vuoksi. Valtamerten keskellä on jo jättimäisiä jätepyörteitä. Suurimman, Tyynenmeren jätepyörteen, on arvioitu olevan peräti kolme kertaa Ranskan kokoinen.

Tuoreen WWF:n raportin mukaan esimerkiksi Välimeressä on ennätysmäärä mikromuovia ja 90 prosenttia Välimeren alueen eläimistä on syönyt muoviroskaa.

Mitä sinä voit tehdä?

Suurin osa muovista on kertakäyttöistä. Muoviin tulisikin suhtautua vähemmän kevyesti.

Muun muassa EU on kieltämässä monet kertakäyttöiset muovituotteet. Ruotsissa on jo kielletty mikromuovien käyttö kosmetiikassa.

Tärkeintä muovin vähentämisessä ja ylipäätään ekologisemmassa elämäntavassa on tietysti ostaa vähemmän.

Mieti, mitä todella tarvitset ja suosi tuotteita, jotka on tehty muista materiaaleista ja pakattu esimerkiksi paperi- tai kartonkipakkauksiin.

Muovin välttely voi tuntua työläältä, sillä sitä on kaikkialla. Toinen hyvä teko on kierrättää muovi mahdollisimman huolellisesti.

Lähes kaiken pakkausmuovin voi kierrättää, kunhan se on puhdasta ja kuivaa. Jos elintarvikkeiden pakkauksissa on ruoan jäämiä, huuhtele ne nopeasti kylmällä vedellä. Muovinkeräyspisteitä ilmestyy koko ajan lisää sitä mukaa, kun ihmiset innostuvat muovin kierrättämisestä.

Oletko ajatellut, että monella pienellä muutoksella arjessa voit vähentää omaa muovin kulutustasi?

Toimi näin kaupassa

  1. Älä osta tai ota vastaan muovikassia, vaan kanna aina mukana omaa kestokassia niin ruoka- kuin vaatekaupoillakin.
  2. Suosi hedelmien ja vihannesten osalta irtomyynnissä olevia tuotteita. Erikoisliikkeistä voi ostaa irtomyynnistä esimerkiksi pähkinöitä ja jauhoja.
  3. Osta hedelmät ja vihannekset omaan kestopussiin. Kestohedelmäpusseja voi ostaa kaupoista, mutta samaan tarkoitukseen voi käyttää myös jotain muuta pussukkaa. Moni ajattelee biopussien olevan ekologinen vaihtoehto, mutta ne hajoavat itse asiassa huonosti luonnossa eivätkä ne sovi muovin kierrätykseen.
  4. Kun teet ruoan mahdollisimman paljon itse, roskaat vähemmän. Valmisruoat on aina pakattu muoviin. Myös take away -ruoan pakkaamiseen kuluu paljon muovia.
  5. Valitse mieluummin pakkausvaihtoehdoista isompi. Isommassa pakkauksessa on käytetty suhteessa vähemmän muovia kuin pienessä.

Toimi näin juomien kanssa

  1. Vältä ostamasta kahvia kertakäyttöisissä kupeissa. Sen lisäksi, että kahvikupin kansi on muovia, myös kartonki on pinnoitettu muovilla. Jos pidät take away -kahvihetkistä, harkitse kannellisen kahvimukin tai termosmukin hankkimista, johon voit ostaa kahvin suoraan kahvilassa.
  2. Jos juot päivän aikana paljon vettä, osta muovipullojen sijaan lasinen tai teräksinen juomapullo. Vaikka Suomessa pullot kierrätetään hyvin, on paljon kestävämpää (ja edullisempaa) käyttää pitkäikäistä pulloa kuin ostella vesipulloja. Lisäksi muovipulloista irtoaa tutkimusten mukaan mikromuoveja juotavaan veteen.
  3. Jos pidät limsoista ja kivennäisvesistä, harkitse hiilihapottimen hankkimista. Säästät pakkausmateriaaleja, rahaa ja voimia, kun painavia pulloja ei tarvitse kantaa kaupasta.

Toimi näin keittiössä

  1. Lopeta tuorekelmun käyttäminen. Ruoat voi säilöä kannellisissa rasioissa tai kulhon päälle voi laittaa kanneksi lautasen. Tuorekelmun sijasta voi myös kokeilla bee’s wrapia. Tuorekelmun kestoversio on mehiläisvahapäällysteinen kangasliina. Niitä voi ostaa valmiina monista ekokaupoista.
  2. Suosi keittiövälineissä muita materiaaleja kuin muovia. Monet keittiössä tarvittavat välineet, kuten lastat, leikkuulaudat, purkit ja kulhot on saatavilla puisena, metallisena tai posliinisena. Älä kuitenkaan heitä ehjiä muovivälineitä pois, vaan vaihda materiaaleja sitä mukaa kun vanhat rikkoontuvat.
  3. Keittiön säilytysastiatkin voi vaihtaa lasisiin tai metallisiin. Lasisen säilytysrasian voi laittaa kätevästi myös suoraan mikroon. Pakastamisessa voi käyttää esimerkiksi pestyjä margariinipakkauksia.
  4. Vaihda tiskirätti kestävään ja pestävään, esimerkiksi bambuiseen versioon.
  5. Vaihda tiskiharja ekologisemmista materiaaleista tehtyyn. Kun harjaosa menee huonoksi, osta vain uusi vaihtopää, älä koko harjaa.
  6. Vältä kertakäyttöastioita.
  7. Käytä roskapusseina käyttötarvikkeiden mukana tulevia pakkauksia, kuten leipäpusseja, jauhopusseja ja vessapaperin kääreitä.

Toimi näin kylpyhuoneessa

  1. Vaihda terveyssiteet ja tamponit kuukuppiin. Vauvan kanssa harkitse kestovaippoja.
  2. Vaihda muovinen hammasharja biohajoavaan.
  3. Vältä vanupuikkojen käyttämistä tai osta vanupuikkoja, joiden varsi on tehty paperista.
  4. Suosi luonnonkosmetiikkaa tai Joutsenmerkittyä kosmetiikkaa, joissa ei käytetä muoveja. Mikromuoveja voi olla esimerkiksi kuorintavoiteissa ja hammastahnoissa. Kuori iho sen sijaan käytetyillä kahvinporoilla, sokerilla tai karkealla suolalla.
  5. Palasaippua on riittoisampaa kuin nestemäinen saippua ja lisäksi pakattu usein kartonkiin muovipakkauksen sijaan.
  6. Suosi vaatteissa ja tekstiileissä luonnonkuituja, sillä tekokuiduista valmistetuista tekstiileistä irtoaa pesussa mikromuoveja. Erityisen epäekologinen materiaali on fleece-kangas. Kiinnitä myös huomiota siihen, kuinka usein peset vaatteita.

Toimi näin matkoilla

  1. Suurin mikromuovien lähde on autonrenkaat, joista irtoaa kulumisen seurauksena pieniä kuminpalasia. Autoilun vähentäminen on siis ekoteko myös muovin kannalta.
  2. Aasiassa suurimpia muoviroskan tuottajia ovat Kiina, Indonesia, Filippiinit, Vietnam ja Thaimaa. Euroopassa Turkki ja Espanja. Muista siis myös matkaillessasi kiinnittää huomiota muovin käyttöön ja vähintään viedä roskat roskikseen.

Lähteet: Suomen Uusiomuovi Oy, Ympäristöministeriö, Laura Salonen Suomen Luonnon blogissa, Joutsenmerkki, Orb media, Yle, Yle, Yle, Yle, Nature, WWF

X