Uraäidin kasvattama
Uraäitisi ja hänen esimerkkinsä todennäköisesti opetti sinulle, ettei maailmassa ole sellaista estettä, mitä et voisi voittaa.
Itsetuntemus

7 syytä, miksi olet erityisen onnekas, jos olet uraäidin kasvattama

Eikö äitisi ollut perinteinen pullantuoksuinen äitihahmo? Turha tuntea huonommuutta, jos äidilläsi oli koko ajan sata rautaa tulessa. Nämä tärkeät asiat olet todennäköisesti oppinut juuri vauhdikkaalta uraäidiltäsi.
Teksti: Anna Nummisto Kuvat: iStock

1. Olet joustava

Opit jo lapsena, että tilanteet muuttuvat jatkuvasti. Puhelu aamiaispöydässä saattoi mullistaa koko päivän kulun. Kumpikaan vanhemmista ei ehkä päässytkään hakemaan sinua treeneistä, vaan jouduitkin pyöräilemään kotiin itse. Tämän kaiken ansiosta et nyt aikuisenakaan romahda, jos suunnitelmat äkillisesti muuttuvat, vaan keksit nopeasti uudet selviytymiskeinot. Elämä on välillä vuoristorataa, mutta tiedät selviytyväsi siitä.

2. Osaat arvostaa perheen yhteistä aikaa

Koska saman ruokapöydän ääressä istuminen ei lapsuudenkodissasi ollut itsestäänselvyys, osaat arvostaa aikaa läheistesi kanssa. Silloin kun kokoonnutte, kännykät laitetaan kiinni ja arjen kiireet jäävät yhdessäolon ulkopuolelle. Uraäitisi saattoi paahtaa täyttä höyryä kesälomallakin omien projektiensa kimpussa, mutta muistat silti yhteiset retket rannalle ja jätskikiskalle. Vaikka päivät ehkä suunniteltiin äitisi menojen mukaan, hän piti kuitenkin kiinni lupauksistaan ja järjesti aikaa myös perheelle. Näiden erityisten hetkien ansiosta osaat itsekin vaalia perheen yhteistä aikaa ja rauhoittua läheisten kanssa luoden heille ihania muistoja.

3. Olet perillä raha-asioista

Jos äitisi painoi pitkää päivää töissä tai ehkäpä pyöritti omaa yritystä, opit häneltä varmasti jo varhain rahan merkityksen. Uraäitien lapset ovat usein hyvin perillä talousasioista ja ovat oppineet, että uusia polkupyöriä ja futiskenkiä varten täytyy tehdä töitä – joskus öisin ja juhlapyhäisinkin. Osaat todennäköisesti myös itsekin käsitellä rahaa. Harvard Business Schoolin tutkimuksen mukaan uraäitien tyttäret tienaavat aikuisena 23 prosenttia enemmän kuin kotiäitien tyttäret.

Uraäitien lapset ovat usein myös itse hyviä tasapainoilemaan työn ja perhe-elämän välillä. Tiedät, että raha ei merkitse kaikkea ja niinpä pitkistä päivistä huolimatta pidät kiinni siitä, että pääset myös itse välillä lukemaan iltasatua rakkaimmillesi.

4. Olet itsenäinen

Tulitko useimmiten koulusta tyhjään kotiin? Todennäköisesti opit samalla ottamaan vastuuta jo varhain, laittamaan ruokaa ja viemään koiran ulos sekä huolehtimaan itse läksyistäsi. Näistä taidoista olet hyötynyt myös aikuisena. Olet todennäköisesti työpaikalla se, joka tarttuu ensimmäisenä uusiin haasteisiin etkä purnaa muutosvastarintamielisenä isojen uudistusten edessä. Puhjennut autonrengas tai vuotava vesihana ei aiheuta paniikkia, sillä tiedät, miten saat asiat hoidettua tai ainakin kutsuttua paikalle apua.

5. Olet päättäväinen

Koska näit jo lapsena, kuinka äitisi kääri hihat ja ryhtyi hommiin, olet todennäköisesti itsekin varsinainen tee-se-itse-nainen. Vauhtiäitisi todennäköisesti opetti sinulle, ettei maailmassa ole sellaista estettä, mitä et voisi voittaa. Hyvin mahdollisesti äiti on edelleenkin paras tsempparisi ja mentorisi, eikä hän kauhistele villeimpiäkään ideoitasi. Päin vastoin! Kun suunnittelet moottoripyöräretkeä Euroopan halki, äitisi todennäköisesti kaivaa oman valokuva-albuminsa esiin antaakseen sinulle hyviä matkavinkkejä.

6. Osaat pitää puolesi

Kukaan ei ikinä kävele ylitsesi! Sen äitisi opetti sinulle jo varhain. Jokaisella on paikkansa ansaittavana maailmassa ja äitisi opetti sinulle, kuinka saat napattua itsellesi parhaimman. Todennäköisesti äidilläsi on ollut kuoppaisempi tie kuljettavanaan itsenäisenä naisena, joten hän on varmasti paljastanut sinulle salaisimmat pärjäämisvinkkinsä. Olet oppinut avaamaan suusi oikeassa paikassa, pitämään heikompien puolta ja vaatimaan itsellesi sitä mitä ansaitset.

Koska olet nähnyt kuinka äitisi on kunnioittanut itseään, myös sinä osaat arvostaa itseäsi naisena ja tiedät, että voit saavuttaa mitä tahansa!

7. Osaat nauttia elämästä

Koska äidilläsi oli lähes aina sata rautaa tulessa yhtäaikaa, arkenne oli usein kiireistä ja hieman kaoottistakin. Kuka laittaa ruokaa, kenen vuoro siivota ja kuka tulee ja menee milloinkin? Sitten välillä koitti se päivä, kun äitisi nosti jalat pöydälle, laittoi levyn soimaan ja nautiskeli olostaan. Uraäitisi on todennäköisesti opettanut sinulle myös rentoutumisen jalon taidon. Raskas työ vaatii välillä vastapainoksi myös huvia ja hassuttelua, ettei elämästä tulisi liian yksitotista. Olipa kyseessä sitten ravintolaillallinen, ulkomaanmatka tai rentouttava kylpy, tiedät miten lepuutat hermojasi omassa arjessasi ja otat hetken aikaa myös vain itsellesi.

Lähteet: Workingmom, Mother.ly, Inc.com, Medium.com

X