7 syytä, miksi sinunkin kannattaa pitää päiväkirjaa
Päiväkirjan pitäminen voi olla hyvin terapeuttista.
Itsetuntemus

7 syytä, miksi päiväkirjan pitäminen tekee sinut onnellisemmaksi

Päiväkirjan kirjoittaminen kannattaa myös aikuisena. Parhaimmillaan se voi parantaa elämänlaatuasi huomattavasti.
Teksti: Hilppa Wuokko Kuvat: iStock

Päiväkirja voi olla kuin hyvä ystävä ja terapeutti samassa paketissa. Parhaimmillaan päiväkirjan kirjoittaminen auttaa tunteiden käsittelemisessä, lisää luovuuttasi ja auttaa sinua kehittymään ihmisenä.

Näiden 7 syyn takia päiväkirjan kirjoittaminen kannattaa:

1. Saat hyvän kanavan käsitellä tunteitasi

Voit purkaa tunteitasi päiväkirjaasi mihin aikaan tahansa. Se ei tuomitse sinua vaan kuuntelee tuomitsematta ja keskeyttämättä. Kirjoittaminen vapauttaa sinut kaikista myrkyllisimmistä tunteista ja auttaa sinua hahmottamaan paremmin, mitä oikeasti tunnet ja miksi. Tämän takia päiväkirja on loistava tapa vähentää stressiä ja ahdistusta.

2. Luovuutesi alkaa kukkia

On mahdollista, että epäonnistut valokuvassa, mutta päiväkirjaan saat tallennettua tapahtumat juuri siitä näkökulmasta ja niin yksityiskohtaisesti tai laveasti kuin itse haluat. Miten inspiroivaa! Voit myös kirjoittaa päiväkirjaasi päivän aikana saamasi ideat. Tällöin et unohda niitä, vaan voit toteuttaa ne sopivalla hetkellä tai kenties jalostaa niitä vielä eteenpäin.

Ja älä unohda, että päiväkirjassa voi olla muutakin kuin tekstiä. Päiväkirjan sivuja voi täyttää tekstin lisäksi esimerkiksi piirrustuksilla, minimaalauksilla, lehtileikkeillä tai millä ikinä keksitkin.

3. Alat kiinnittää huomiota saavutuksiisi uudella tavalla

Kun kirjoitat ylös onnistumisesi, alat kiinnittää niihin enemmän huomiota. Saatat myös tajuta päiväkirjaa tarkastellessa, että onnistumisesi eivät ole pelkkiä sattumuksia. Ponnistelusi niiden eteen kannatti.

4. Arki alkaa näyttäytyä sinulle kiinnostavampana

Tuntuuko, että arkesi on aina samanlaista? Päiväkirjaa pitäessä ymmärrät, että tavalliselta näyttävä päivä voi tuoda mieleen runsaasti uusia ajatuksia ja ideoita. Tai kenties alat muistella tapahtumaa, jota et ole miettinyt pitkään aikaan. Alat myös kiinnittää erityistä huomiota hauskoihin sattumuksiin tai letkautuksiin päivän aikana.

5. Kirjoitustaitosi paranevat ja ajatuksesi selkeytyvät

Harjoitus tekee mestarin! Kun kirjoitat säännöllisesti, sinusta tulee parempi kirjoittaja. Opit ilmaisemaan ajatuksiasi paremmin kirjallisesti ja alat kirjoittaa ytimekkäämpiä lauseita. Tästä saatu hyöty ei ole vain pintapuolista tai rajoitu kirjoittamiseen. Voit päiväkirjan kirjoittamisen ansiosta oppia ilmaisemaan ajatuksiasi selkeämmin myös keskustellessasi muiden ihmisten kanssa. Voit myös kirjoittaa päiväkirjaa jollain muulla kuin äidinkielelläsi, jos haluat parantaa kielitaitoasi.

6. Näet omat kehityskohteesi ja huomaat kehityksesi

Kun kirjoitat säännöllisesti päiväkirjaa, alat hahmottaa omat heikkoutesi ja vahvuutesi. Kun tarkastelet päiväkirjaasi pitkältä aikaväliltä, huomaat, miten olet kehittynyt aikojen saatossa. Saatat huomata myös tiettyjä käyttäytymismalleja, joita et muuten olisi tullut tajunneeksi.

Jos kyseessä on positiivinen käyttäytymismalli, jonka avulla saavutat tavoitteita ja selviät haasteista, pystyt käyttäytymismallin tiedostettuasi vaalimaan sitä. Kenties voit hioa siitä vielä toimivamman. Jos kyseessä taas on negatiivinen käyttäytymismalli, jonka takia asiat eivät etene toivomallasi tavalla, voit pyrkiä tietoisesti muuttamaan käyttäytymistäsi.

7. Kirjoitat itsesi historiaan

Tietäisimme esimerkiksi Anne Frankista huomattavasti vähemmän, jos hän ei olisi pitänyt päiväkirjaa. Kenties sinäkin haluat jättää tuleville sukupolville luettavaksi, millainen ihminen sinä olit.

Lähteet: LearnEnglish Teens – British Council, Lifehack, Lifehacker, Psychologies

Lue myös:

Oletko tietämättäsi taiteilija? 5 merkkiä arjen luovuudesta

Asioita, joita onnelliset ihmiset tekevät (ja jotka tekevät heidät yhä onnellisemmiksi)

Opettele ymmärtämään tunteitasi

Päästä irti murehtimisesta

Pidätkö päiväkirjaa?

Katso tilanne vastaamatta

X