Itsetuntemus

9 asiaa, jotka paljastavat, onko sinulla aidosti hyvä itsetunto

Joillakin hyvä itsetunto yhdistyy kunnianhimoon ja menestykseen, mutta monilla tavallisillakin ihmisillä voi olla oikein terve itsetunto. Tarkkaile itseäsi ja muita, ja opi olemaan terveesti ylpeä.

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
Istock

Hyvä, terve itsetunto näkyy kauas.

Joillakin hyvä itsetunto yhdistyy kunnianhimoon ja menestykseen, mutta monilla tavallisillakin ihmisillä voi olla oikein terve itsetunto. Tarkkaile itseäsi ja muita, ja opi olemaan terveesti ylpeä.

Hyvä itsetunto heijastuu yleensä jo ensikohtaamisella – sitä joko on tai ei ole.

Aidosti hyvän itsetunnon omaavan henkilön seurassa tuntuu helpolta ja kotoisalta. Ylikorostunut itsetunto on ikävää narsismia ja itsensä vähättely  puolestaan kiusallista ja masentavaa.

Kun itsetunto on hyvä, ihminen pystyy kohtaamaan toisen lämpimästi ja kunnioittavasti, oli asema tai ikä mikä tahansa.

Psykoterapeutti Marica Brandt-Pihlström neuvoo, mitkä piirteet kertovat hyvästä itsetunnosta.

1. Osaat rakastaa itseäsi

On tärkeää kysyä itseltään aina säännöllisin väliajoin, että pidänkö itsestäni. Ja koska pidän, niin miksi, missä asioissa olen hyvä, mikä minussa on parasta ja mistä ansaitsen eniten kiitosta.

Ei voi rakastaa muita, ellei opi ensin rakastamaan itseään. Jos ihmisellä on terve itsetunto, hän on kiltti itselleen ja muille.

2. Osaat olla rauhallisesti läsnä

Ihminen, jolla on hyvä itsetunto, vaikuttaa rauhalliselta ja kiireettömältä. Hän osaa keskittyä siihen mitä tekee.

Kun hyvän itsetunnon omaavan ihmisen kanssa juttelee, hän kuuntelee ja kyselee. Hän on kiinnostunut sinusta, eikä puhu koko ajan vain itsestään.

3. Osaat asettaa asiat tärkeysjärjestykseen

Kaikki eivät tavoittele asemaa tai rahaa. Älä ajattele, että muut pitävät sinua kunnianhimottomana, vaan perustele itsellesi miksi tämä työ ja elämäntapa on sopiva juuri sinulle. Jokainen voi olla onnellinen juuri omassa roolissaan, kaikki eivät halua esille tai esimieheksi.

4. Nautit juuri niistä asioista, joista oikeasti nautit

Myönnä itsellesi mistä asioista nautit ja hemmottele itseäsi mukavilla asioilla. Jos tykkäät romanttisista elokuvista tai kepeistä tv-sarjoista, niin se on ihan okei. Esimerkiksi viihdemaku ei tee kenestäkään huonompaa tai parempaa ihmistä.

5. Asetat omat tavoitteesi

Listaa mielessäsi ihmisiä ja asioita, joita arvostat. Listaa sen jälkeen mikä sinussa on hyvää ja mieti mitä haluat. Jos tahdot muuttaa jotain itsessäsi tai työelämässäsi, tee selkeä päämäärä ja suuntaa pienin askelin sitä kohti.

6. Tunnistat myös kielteiset tunteet

Jos sinua on nujerrettu lapsena, sinulla on lupa olla vihainen vanhemmillesi. On tärkeää, että myönnät ja käsittelet ikävätkin tunteesi. Et ole huono ihminen, vaikka olisit hetkittäin avuton, kaikki ovat.

Voit reilusti myöntää kadehtivasi naapurin ulkomaanmatkaa tai kaunista takkia – ei siinä ole mitään pahaa, sehän on myös ihailua ja kunnioitusta. Sen jälkeen voit miettiä, onko itsellä siihen mahdollisuuksia tai haluaisitko sitä edes oikeasti.

7. Osaat ottaa kiitokset vastaan

Kun sinua kehutaan, ota kiitos vilpittömästi vastaan. Älä vähättele hyviä puoliasi. Sanomalla esimerkiksi että ”eihän se nyt mitään”, väheksyt samalla kiittäjää – hänestä asia oli kuitenkin niin tärkeä, että hän halusi kiittää. Vähättely tai kiitoksen ulkoistaminen ei tee sinusta yhtään jalompaa tai parempaa ihmistä.

8. Uskallat olla eri mieltä

Älä korosta itseäsi liikaa, mutta älä myöskään suostu lattiamatoksi. Sinun mielipiteesi ei ole yhtään huonompi kuin kenenkään muunkaan. Opi sanomaan ei ja ole rehellinen, mutta sopivan hienotunteinen, älä loukkaa keskustelukumppaneitasi.

9. Pidät itsestäsi huolta

Ikä ei ole vain numeroita, se on myös fakta. Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin vanheta. Eihän se ole kivaa, mutta toisaalta, antaisitko mitään elämänkokemuksistasi pois. Älä katkeroidu, vaan liiku ja syö terveellisesti, kiitä elämästäsi ja nauti jokaisesta vuodesta joka tekee sinusta vanhemman.

X