Itsetuntemus

Aarrekartta visualisoi tavoitteesi

Teksti:
Anna.fi

Helmikuisen Ihanneminä-risteilyn ohjelmaan kuului psykologi Ilona Rauhalan ohjaama aarrekarttatyöpaja. Aarrekartta on nimensä mukaisesti visuaalinen opaste tavoittelemiimme haaveisiin.

aarrekarttat

”Unelmat ja haaveet tuovat merkitystä tähän päivään – myös riippumatta siitä, toteutuvatko ne. Jos meillä on haave elää 100-vuotiaaksi, se vaikuttaa myös niihin valintoihin, joita teemme tässä hetkessä ja päivittäin”, sanoi Ilona Rauhala Ihanneminä-risteilyn aarrekarttatyöpajassa.

Tällä alustuksella risteilyllä lähdettiin tekemään aarrekarttoja. Työpajaa varten oli varattu reilu kasa aikakauslehtiä, joista otimme talteen kuvia ja tekstejä, jotka tavalla tai toisella ilmaisivat haaveitamme tai tavoitteitamme. Tämän jälkeen kuvat liimattiin alustaan, jollaiseksi käy esimerkiksi A2-kokoinen kartonki.Työskentelytavan keskeinen idea on, että kuvien avulla visualisoidaan omaa unelmatilaa.

aarrekartta

aarrekarttatyöpaja

Kaksi tapaa tehdä aarrekartta

Voit tehdä aarrekartan kahdella eri tavalla riippuen siitä, kuinka konkreettisia tavoitteesi ovat. Voit joko lähteä etsimään tavoitteitasi vastaavia kuvia, tai toisaalta etsiä kuvia, jotka syystä tai toisesta puhuttelevat sinua.

Kun aarrekartta on valmis, se kannattaa ripustaa esille niin, että siihen voi säännöllisesti palata.

”Mielemme toimii niin, että sellaiset asiat lisääntyvät, joihin kiinnitämme huomiota ja joihin keskitymme. Tekemämme kuva toimii nyt keskittymisharjoituksena. Aarrekarttaan ei tarvitse tietoisesti keskittyä, mutta kun palaamme siihen, alkaa myös mieli toimia niin, että arjessa alamme tehdä sen suuntaisia valintoja.  Kuva vaikuttaa alitajunnassa, jonka voima on suurempi kuin rationaalisen ja tietoisen voima,” kertoi Ilona Rauhala.

Toisaalta kartta voi olla aiheellista pitää myös omana tietonaan.

”Jos koet, ettei läheisesi ymmärrä aarrekartan ideaa tai tulee vain nauramaan sille, kannattaa kartta suojata tällaiselta ihmiseltä.”

Menetelmää ei kannata tehdä liian usein, viikoittain tai kuukausittainkaan, mutta voi tehdä uudelleen vuoden tai useiden vuosien päästä. Karttoja voi tehdä myösyhdessä ystävien kanssa: keskusteluun tulee uudenlainen syvyys, kun päästään puhumaan elämäntilanteista, tavoitteista ja haaveista.

”Elämässä mennään aina johonkin suuntaan, ja kartta kertoo siitä, mihin suuntaan itse on menossa tai mihin haluaisi itseään ja oman elämänsä energiaa hellävaraisesti ohjata,” sanoi Ilona Rauhala.

Lue lisää aarrekarttatyöskentelystä Kotilääkärin internetsivuilta.

Lue myös: Kristiina Harju. Valmiina muutokseen. Aarrekartan avulla kohti uutta. WSOY 2000.

X