Kulissiiitossa kaikki näyttää päällisin puolin hyvältä, mutta totuus on aivan toinen.
Ihmissuhteet

Kun aito rakkaus muuttuu kulissiliitoksi – näin katkaisette valheiden kierteen

Tuntuuko siltä, että henkinen yhteys puolisoosi on katkennut? Avoimuus ja läheisyys kadonneet? Suhteenne on saattanut muuttua kulissiliitoksi. Jos kaipaat muutosta, ongelmaan kannattaa puuttua nopeasti. Lue pari- ja seksuaaliterapeutti Minna Oulasmaan vinkit.
Teksti: Miia Siistonen Kuvat: iStock

Kaikki näyttää päällisin puolin täydelliseltä: on kadehdittavan näköinen kumppani, upea koti ja hieno ura. Tärkein tuntuu kuitenkin puuttuvan. Huomion valokeila kohdistuu siihen, miltä kaikki näyttää – ei siihen, miltä tuntuu. Olo sisältä on turta.

Moni ulkopuolinen kutsuu kulissiliittolaisia unelmapariksi ja heidän täydelliseltä näyttävää parisuhdetta ihaillaan ja kadehditaan. He näyttävät olevan niitä, jotka eivät koskaan eroa.

Näitä ovat kulissiliiton tunnusmerkit.

Kulissiliitossa oleva pari saattaa näyttää ulkopuolisin onnelliselta.

Kaikki ei ole sitä, miltä näyttää: monesti kulissiliitossa eläviä kuvaillaan unelmapariksi, joita ihaillaan ja kadehditaan.

Mihin tarpeeseen kulissiliitto vastaa?

Kulisseilla peitellään ja kaunistellaan totuutta, jottei heikkoudelta tuntuva oma tavanomaisuus paljastuisi. Niiden taakse voidaan kätkeä salaisuuksia tai jopa kaksoiselämää.

Kulissit tuovat parisuhteen osapuolille nopean ja näennäisen tyydytyksen tunteen, jolla korvataan tunneyhteyden puuttuminen. Niitä ylläpidetään, jotta ei jouduta kohtaamaan totuutta suhteen tylsyydestä ja tyhjyydestä.

Miten kulissiliittoon ajaudutaan?

Kulisseja rakennetaan esimerkiksi oman tai kumppanin statuksen vuoksi. Voi tulla tunne, että ei ole riittävä omana itsenään, vaan antaa paranneltu kuva itsestä, kumppanista ja parisuhteesta.

Joskus kulissit vaativat myös lähipiirin päivittämisen, koska osa vanhoista ystävistä ei sovikaan enää uuteen formaattiin tai joku voi kiusallisesti tietää liikaa.

Häpeä itseä tai kumppania kohtaan voi olla myös syy kulissien pystyttämiseen.

Kuinka usein taustalla on uskottomuus?

Uskottomuus on yksi tekijä kulissiliittojen taustalla. Kun henkilö tietää puolisonsa uskottomuudesta, sen peittämiseen ulkopuolisilta liittyy usein häpeän ja vihan tunteita. Ne voidaan häivyttää kulissien taakse ja esittää, että kaikki on hyvin. Tämä vie paljon voimavaroja ja tekee monet katkeraksi.

Uskottomuus voidaan myös salata toiselta kulissiliitossa.

Ollaan yhdessä lasten vuoksi: odotetaan niin kauan, että he tulevat täysi-ikäisiksi. On yhteinen asuntolaina tai ollaan jollain tavalla riippuvaisia toisesta tai ei osata päättää kuollutta suhdetta.

Esitetään, että parisuhde voi hyvin, vaikka seksielämä olisi loppunut. Tai esitetään, että kaikki on kunnossa: onhan yhä seksiä, vaikka epäiltäisiin toista uskottomuudesta.

Uskottomuus – lähteä vai jäädä?

Millaisissa tilanteissa ihminen herää siihen, että liitto on muuttunut kulissiksi?

Kulissienpitäjän oma uupuminen tai rehelliset kommentit ystävältä tai sukulaiselta voivat joskus havahduttaa. Kun tyhjyys kasvaa häiritseväksi tai sietämättömäksi, kulissien ylläpitäjä voi alkaa nähdä omaa toimintaansa ikään kuin ulkopuolisin silmin.

Kulissiliitto aiheuttaa katkeruutta.

Häpeän ja vihan tunteita voidaan häivyttää kulissien taakse. Se aiheuttaa vain katkeruutta.

Jos haluaa muutosta, miten tulisi toimia?

Parisuhteen löytäminen kulissien alta ja sen parantaminen on mahdollista. Molempien on tiedostettava tyhjyydentunne ja haluttava muutosta. Joskus tilanteeseen havahtuu ainoastaan toinen. Tällöin tie parempaan parisuhteeseen on kivikkoinen, joskus jopa mahdoton.

Kulissien rakentamiseen johtaneet tunteet on tunnistettava, jotta niihin voi vaikuttaa. Kaikki eivät edes itse halua luopua kulisseistaan, vaan esimerkiksi työttömyys tai vakava sairaus pakottaa ne murtumaan.

Mitä tehdä, jos puoliso ei suostu pariterapiaan? Psykologin 3 vinkkiä

Parisuhde paremmaksi – 8 piristysruisketta rakkaudelle

Muutos kohti parempaa – kuinka nopeasti voi odottaa tuloksia?

Usein muutos kohti parempaa parisuhdetta ei tapahdu hetkessä. Se vaatii luottamuksen rakentamisen lisäksi onnistumisen kokemuksia. Välillä otetaan takapakkia ja palataan entisiin kuvioihin. Tästä ei kannata lannistua.

Jos kulissit haluaa itse purkaa, on tärkeää rakentaa sellainen elämä, jossa pystyy olemaan rehellinen itselle. Kulissien purkaminen vähentää stressiä, mutta se vaatii lujaa uskoa itseen, kun ei enää voikaan tukeutua valheellisiin itsetunnon nostattajiin.

Joskus muutos avoimuuteen ja rehellisyyteen voi tapahtua yllättävän nopeastikin, jopa kertaheitolla. On valtavan helpottava kokemus, kun ei tarvitse enää elää valheessa.

Nämä ovat suomalaisten yleisimmät syyt mennä pariterapiaan

Kysymyksiin vastasi pari- ja seksuaaliterapeutti Minna Oulasmaa Väestöliitosta.

Lisää aiheesta voi lukea Minna Oulasmaan ja Mika Pesosen kirjasta Hehkua elämään – Kuusi onnesi avainta (Docendo 2016).

Lue myös:

Tunnekylmä puoliso ei koskaan puhu tunteistaan – syynä aleksitymia?

Keskustelu: Jäitkö kulissiliittoon lasten takia?

Näin eri horoskooppimerkit selviytyvät erosta

Rakkautta on, seksiä ei – kannattaako seksittömästä suhteesta erota?

Tästä tiedät, että on aika erota – parisuhteen 10 hälytysmerkkiä

9 keinoa, joilla rakkaus ja kipinä löytyvät jälleen

Itsekäs ero – onko oikeus erota ilman varsinaista syytä ja vain koska haluaa?

X