Itsetuntemus

Ajanhallinnan mestari Saku Tuominen kehottaa luopumaan turhasta: ”Vähemmän riittää, kun sen tekee hyvin”

Onko sinullakin niin paljon tekemistä, että teet jatkuvasti monta asiaa yhtä aikaa? Ei kannattaisi. Kiireessä asiat hoituvat huonosti. Priorisoimalla voimme tehdä asiat paremmin ja keskittyä siihen, mikä on todella tärkeää.

Teksti:
Anniina Nirhamo
Kuvat:
Istock

Kun opettelet tunnistamaan olennaisen, elämään jää jäljelle enemmän merkityksellisiä asioita.

Onko sinullakin niin paljon tekemistä, että teet jatkuvasti monta asiaa yhtä aikaa? Ei kannattaisi. Kiireessä asiat hoituvat huonosti. Priorisoimalla voimme tehdä asiat paremmin ja keskittyä siihen, mikä on todella tärkeää.

Yrittäjä ja kirjailija Saku Tuominen kannustaa tuoreessa kirjassaan Juu ei – Pieni kirja priorisoinnista luopumaan elämässä asioista, jotka uuvuttavat ja tuntuvat merkityksettömiltä. Priorisoimalla voi olla enemmän läsnä hetkessä ja ennen kaikkea tehdä paremmin sen, mitä on tekemässä.

Suurin osa ihmisistä toteaa, että heillä on kiire. Kiire on hyväksyttävä ongelma, koska se saa meidät tuntemaan itsemme tärkeiksi ja tehokkaiksi.

– Olen miettinyt kiireen määritelmää ja päätynyt siihen, että kiire on tunne siitä, että tekemistä on enemmän kuin aikaa. Jos on sellainen olo, että tästä kuitenkin selvitään, kiire voi olla myös innostavaa. Valitettavan usein näin ei ole, Tuominen sanoo.

Silloin asiat jäävät tekemättä tai ne tehdään huonosti. Kiire näkyy multitaskauksena: tehdään montaa asiaa yhtä aikaa. Silloin keskittyminen sirpaloituu, eikä mitään pysty tekemään hyvin.

Mistä hyvä elämä koostuu?

– Aristoteles sanoi jo 2000 vuotta sitten, että hyvässä elämässä olennaista on se, että pyritään tekemään itselle merkityksellisiä asioita itselle merkityksellisten ihmisten kanssa.

Tuomisen mukaan jokaisen kannattaisi pohtia, onko omassa elämässä sellaisia tärkeitä asioita, joille ei anna riittävästi huomiota ja pyrkiä huomioimaan niitä enemmän. Ne voivat olla esimerkiksi ihmissuhteita tai jokin työn osa-alue.

Vastaavasti, jos elämässä on jokin asia, joka tuntuu jatkuvasti raskaalta, kannattaa miettiä, voisiko sitä jotenkin muuttaa. Voisitko lopettaa tekemästä jotain, mikä on täysin yhdentekevää?

Mikä on olennaista?

Tuominen on tietoisesti harjoitellut priorisoimista ja kertoo kehittyneensä pikkuhiljaa paremmaksi tunnistamaan niitä päätöksiä, jotka määrittävät elämää. Silti hän ei väitä, että olisi oppinut olemaan aina onnellinen.

Vähemmän riittää, kun sen tekee hyvin.

– En usko pysyvään onnellisuuteen, mutta jos en ole onnellinen, haluni ja kykyni toimia on iso. Tunnistan, että nyt on jotain raskasta, ja jonkin pitää muuttua.

Lisäksi Tuominen on oppinut tunnistamaan sen, mikä on olennaista ja ennen kaikkea, mikä riittää.

– Aiemmin olin sitä mieltä, että mikään ei riitä ja enemmän on paremmin. Nyt tunnistan sen, että kun sanon jollekin ei, jäljelle jää vain tärkeitä asioita. Vähemmän riittää, kun sen tekee hyvin. Pääasia on tehdä asioita rakkaudella ja läsnäololla, Tuominen sanoo.

X