Itsetuntemus

Enneunet – silta tulevaan?

"Joka uniaan uskoo se varjoaan pelkää", sanoo suomalainen kansanviisaus. Entäpä jos asioita näkee ennalta? Mistä enneunet johtuvat ja kuka niitä näkee?
Teksti: Laura

Unien tulkinta

Onnettomuudet – ennalta näkemisen muoto

Pienen englantilaisen kylän kaivoksen romahtaessa sadat kyläläiset näkivät ennalta unia kaivosonnettomuudesta. Estonian upotessa vuonna 1994 ihmiset Itämeren molemmin puolin näkivät onnettomuuden ennalta unissa.

Konginkankaan turman vuonna 2004 näki moni unissaan. Myös Titanicin uppoaminen 1912 nähtiin unissa, ja japanilaisten hyökkääminen Pearl Habouriin 1941. World Trade Centerin sortuminen vuonna 2001 nähtiin unissa.

Maalaisyhteisössä oli erityinen henkilö, jolla oli kyky nähdä enneunia. Tämän puheille tultiin avioliittoaikeissa. Etiäiset ohjasivat yhteisöjen käyttäytymistä. Raamatussa Daniel tienasi leipänsä ja elätti perheensä enneunillaan, jotka hän kertoi kuninkaalle.

Tätä on selitetty ihmisen vaistolla – samalla tavalla kuin koira vaistoaa onnettomuuden, ihmisen mieli varautuu suuronnettomuuteen. Ihmisen alitajunta on vastaanottavainen ja herkkä. Kaivoskylän unia on selitetty sillä, että kaivosmiehet olisivat kiinnittäneet huomiota sortuviin kattoihin työskennellessään kaivoksissa, ja käsitelleet niitä unissaan.

Enneunet – silta tulevaan?

Enneunet ovat selkeitä ja loogisia, ja ne muistaa vuosienkin päästä.

Henkilöstöpäällikkönä työskentelevä Hannele on nähnyt suuronnettomuuksia ennalta.

– Asioiden ennalta näkeminen alkaa olla jo tavallista. En ota siitä stressiä, hän sanoo.

– Stressaantuneena ja sairaana ihminen on epätasapainossa, ja silloin nähtyjä unia ei kannata lähteä tulkitsemaan. En ole niitä, jotka tulkitsevat uniaan unikirjan kanssa, tyyliin unissani oli valkea karhu.

Enneuni toteutuu sellaisenaan, ja siinä ei ole vierailijoita.

– Enneuni on jollain lailla kirkas ja selkeä, se muistuttaa loogisuudessaan todellisuutta. Olo ei ole millään lailla pelottava. Unen jälkeen on levollinen ja selkeä olo, tunnelma ei ole katastrofista huolimatta pelottava. Asiat vain toteutuvat.

Enneunessa hän ei ole itse mukana, vaan ainoastaan sivustakatsojana. Hannele on pitänyt unipäiväkirjaa. Se ei mitenkään ohjaa hänen käyttäytymistään.

– Enneunia näkevät mielestäni usein naiset. Luulen, että sillä on yhteys intuitiiviseen ajatteluun.

Hannelen mukaan enneunien näkeminen kulkee suvussa.

– Isoäitini näki myös enteitä. Tietenkään asioita ei välttämättä osaa heti yhdistää. Asia toteutuu noin kuukauden sisällä tapahtuneesta.

Unitutkimusta on tehty noin 20 vuotta, mutta vieläkään kaikkia unen mekanismeja ei ole pystytty selvittämään. Unien on sanottu tulevan ihmisen alitajunnasta. Useat enneunia näkevistä omaavat vahvan visuaalisen ajattelun ja kuvamuistin.

Unien tulkinta

Unet ansaa asettaa

Enneuniin koululääketiede eivätkä tieteet löydä yksiselitteistä vastausta. Yhtenä syynä on esitetty sitä, että ihminen käsittelee paljon informaatiota päivän aikana. Jos pistää silmänsä kiinni, voi nähdä lapsuuteensa, nuoruuteensa ja kerätä muistiin asioita viime viikolta. Muisti on tuhansittain kuvakelaa.

Enneunia on selitetty sillä, että ne auttavat sopeutumaan muutokseen. Esimerkiksi läheisen kuolemat ja syntymät voidaan nähdä unissa.

Hannele ei ole yrittänyt saada oikeaa lottoriviä tai nähdä rahapelejä ennakolta. Hän uskoo, että unet ovat portti tiedostamattomaan.

– Parapsykologiasta tulee tiedettä sitten kun se voidaan selittää rationaalisesti.

Hannelen mukaan länsimainen yhteiskunta korostaa rationaalisuutta ja suorituskeskeisyyttä.

– Välillä olisi hyvä kuunnella itseäänkin. Unistahan puuttuu kaikki loogisuus.

Unien tulkinnasta ja tutkimisesta on monta koulukuntaa. Tärkeintä on kuitenkin, mitä uni sen näkijälle itselleen merkitsee. Uneen ei voi saada oikeaa tai väärää tulkintaa, sen ympärillä on pohdiskeltava ja mietittävä tunnelmia ja fiilistellä – ”to feel around” , kuten eräs unien tulkitsija on todennut.

Lue myös:

Tutustu uniesi symboleihin – Opit paljon itsestäsi

Putoaminen, alastomuus ja jahdatuksi tuleminen – 10 yleisintä painajaista, ja mitä ne tarkoittavat

Yötä päivää aivotyötä – Unien näkemistä voi treenata

Unia tulkitsemalla voi oppia ymmärtämään itseään

X